Neverwinter Nights 2: Mask of the Betrayer

Neverwinter Nights 2: Mask of the Betrayer is de eerste officiële uitbreiding van Neverwinter Nights 2. Het brengt naast een nieuwe campagne ook nieuwe klassen en vaardigheden in het spel.
De campagne van Mask of the Betrayer gaat door waar het verhaal afliep in NWN2, en je kan dus verder spelen met het personage waarmee je NWN2 hebt uitgespeeld.

Je begint bij Mask of the Betrayer in het land van Rashemen, althans daar ontwaakt jouw personage in een vreemde grot die beschilderd is met oude grotschilderingen. Niet alleen ontwaakt je personage in deze grot, maar het is gelijk duidelijk dat er iets ernstigs aan de hand is; zo te zien is de scherf van het zilveren zwaard van Gith uit het lijf van je personage gehaald. Hiervoor is iets anders in het lijf van je personage gekropen, iets hongerigs...
En zo begint het verhaal, en om deze review niet als een spoiler te laten fungeren hou ik het qua detail hierbij. Het verhaal is dermate complex dat de kleinste onthulling al verrassende en leuke gedeelten van het spel kunnen verzieken.

De campagne van Mask of the Betrayer speelt zich, zoals eerder aangegeven, af in het land van Rashemen, dat een heel eind van de Sword Coast (waarin NWN2 zich afspeelt) af ligt. Door deze verplaatsing moet je personage nieuwe metgezellen vinden, aangezien de oude metgezellen voor zover bekend nog in de Sword Coast zijn. In Mask of the Betrayer heb je minder keuze uit verschillende metgezellen dan in de originele NWN2-campagne, maar dit vind ik persoonlijk geen probleem aangezien de personages enorm goed zijn uitgewerkt. Zo reageren ze beter op de acties van het hoofdpersonage, en is het invloed-systeem binnen het spel uitgebreid en overzichtelijker gemaakt. Dit houdt in dat discussies starten tussen het hoofdpersonages en zijn of haar reisgenoten belangrijker is geworden in het spel, en je merkt al snel dat het slim is om rekening te houden met de gevoelens en motivaties van je metgezellen.

Het goede nieuws voor mensen die NWN2 hebben uitgespeeld is dat alle vaardigheden en het meeste van de uitrusting van het originele NWN2-personage worden meegenomen in Mask of the Betrayer. De enige uitzonderingen zijn het ontbreken van wapens en van de speciale vaardigheden die het personage had verkregen door de Silver sword of Gith.
Dit betekent niet dat er geen speciale vaardigheden in het spel te vinden zijn, deze bouwen langzamerhand op door de aanwezigheid van de hongerige entiteit die zich in het hoofdpersonage heeft genesteld.

Deze entiteit is binnen Rashemen bekend als de \"souleater curse\". Deze vervloeking, als je het zo kan noemen, zorgt ervoor dat het hoofdpersonage de kwaadaardige entiteit moet blijven voeden met zielen, als dit niet wordt gedaan dan keert de vervloeking zich op de drager hiervan, met alle (dodelijke) gevolgen van dien.
Het moge dus duidelijk zijn dat de hoofdlijn binnen de Mask of the Betrayer campagne het kwijtraken van deze vervloeking is, het is immers erg vervelend om constant onschuldige zielen te verorberen, daarbij is het nog vervelender dat de entiteit zijn honger vroeger of later op de ziel van het hoofdpersonage zal botvieren.