Spiderman: Friend or Foe

Spider-Man: Friend or Foe is een movie-licensed game die je in de huid laat kruipen van Spider-Man, en niet alleen Spider-Man maar ook zijn vrienden (of vijanden?). In de mooie openingsscène wordt in het kort het verhaal uitgelegd, maar dat stelt niet heel veel voor. Je wordt meegenomen in een soort van ruimteschip en vanaf daar zul je de slechten moeten verslaan.

De bad-guys

De slechten zijn in dit geval ‘solide hologrammen’ die je goed kunnen raken. Het enige voordeel dat deze hologrammen hebben is dat ze kunnen verplaatsen in een level, maar dit kunnen ze alleen voor een gevecht. Tijdens een gevecht zijn het dus normale vijanden die niets meer kunnen dan jou aanvallen. Het probleem in dit spel is dat er maar een drietal verschillende vijanden aanwezig zijn in het hele spel, naast de verschillende eindbazen. De standaard vijanden in de levels zijn dus elke keer hetzelfde, alleen hebben ze een ander kostuum aan. Dit maakt het spel redelijk voorspelbaar, want je hebt snel door hoe je deze vijanden kunt verslaan.

De gameplay in Spider-Man valt het beste te omschrijven als een sidescrolling actie game (net als Viewtiful Joe en Double Dragon). De camera heeft een vast standpunt, en volgt de speler automatisch. Je bekijkt de game dus vanaf een de zijkant en tijdens sommige stukken draait het standpunt om wat mooiere beelden te krijgen. Je kunt Spider-Man besturen, maar je kunt er ook voor kiezen om een van zijn sidekicks te besturen. De sidekicks speel je vrij door de game te spelen en je kunt kiezen uit verschillende personages: Doc Ock, Lizard, Sandman, Blade, etc. Maar Spider-Man is veruit het krachtigste karakter, dus daar zul je het meeste mee spelen.

Punten verzamelen

Door vijanden te verslaan en objecten kapot te slaan kun je punten verzamelen, die je vervolgens weer kunt besteden aan het upgraden van je karakter en de eigenschappen van de websling-functies van Spider-Man. Je kunt deze veel krachtiger maken, waardoor het steeds makkelijk wordt om de standaardvijanden te verslaan. Hier ligt ook een zwakte van het spel: het is veel te makkelijk. Door de krachtige aanvallen is het spel erg makkelijk, en zelfs de eindbazen zijn makkelijk te verslaan voor de gemiddelde gamer. Het uitvoeren van de verschillende aanvallen zijn wel erg leuk, maar het probleem is dat je geen echte variatie hoeft toe te passen om de game uit te spelen.

De omgevingen hebben een echte tekenfilm-look, net als de karakters. Grafische wonders hoef je niet te verwachten, maar de stijl die gekozen is zal voor de fans (en de kinderen) meer dan genoeg zijn. Jammer dat Spider-Man niet veel kan slingeren, want je kunt maar één slinger maken en dan houdt het alweer op. Tegen muren klimmen zit er al helemaal niet in; je kunt je websling-functies alleen gebruiken tegen vijanden.

Om het kleine beetje spanning in het spel te houden wordt je regelmatig vast gezet in een ruimte met veel vijanden. De deuren gaan pas weer open als alle vijanden verslagen zijn. Dit principe werkt meestal wel leuk, maar niet als het elke keer weer gebruikt wordt. Op een gegeven moment heb je het wel gezien, en ben je toe aan wat afwisseling. Die helaas nooit zal komen...

Doodgaan hoort erbij

Door de levels heen liggen verschillende sleutels en power-ups verspreid. De sleutels kun je gebruiken om geheime kamers te openen, die je moet leeg spelen om vervolgens te kunnen gebruiken in de versus-mode. De power-ups maken je onsterfelijk, geven je extra kracht of laten je een duo-aanval uitvoeren die krachtig genoeg is om alles kapot te maken. Eigenlijk ben je al onsterfelijk, want dood gaan is niet mogelijk. Als je dood gaat gaan er punten vanaf, maar verder is er geen straf.

Een belangrijk onderdeel van de game is de co-op (niet online). Op elk moment kan een medespeler de controller oppakken om mee te doen. Deze persoon zal dan de sidekick besturen, waardoor je met elkaar kunt spelen (of tegen elkaar als je naar de punten kijkt). Het is ook mogelijk om de versus-mode te spelen, wat inhoud dat je tegen elkaar moet vechten in de stijl van Street Fighter, maar dan in een 3D-wereld. Een leuke toevoeging, maar het maakt de game niet veel langer dan de 5-6 uur die de singleplayer duurt.