Space Giraffe

Jeff \"Yak\" Minter is een rare gast. Hij houdt bijzonder veel van harige wollige beesten. Llama\'s, schapen en kamelen vindt hij echt het einde. Niet vreemd dat het softwarehuis dat hij oprichtte dan ook Llamasoft heet en zijn meeste spellen over deze beesten gaan. Mede dankzij deze vreemde voorliefdes en een humoristische weblog heeft hij een enorme schare fans. Iedere Xbox 360-gamer heeft al een feature van hem op de console staan: de music visualizer is van hem.


Where are my furries!?

Om nu te zeggen dat programmeur \"Yak\" een originele vent is? Qua uiterlijk misschien wel, maar niet qua games. De meeste van zijn creaties zijn ports of rare remakes van andere ideeën. Zo ook de Xbox Live Arcade titel Space Giraffe.

Bij het opstarten van Space Giraffe wordt je duidelijk dat je dit spel niet moet spelen als je epilepsie hebt. Het spel maakt gebruik van de meest trippy kleurencombinaties en mensen die hier gevoelig voor zijn kunnen een fikse hoofdpijn overhouden aan het spel. Nee, deze Tempest-kloon (iets wat Yak stellig ontkent) is voor mensen die hun hersenen op tilt willen laten slaan zonder gebruik te maken van paddo\'s, cocaïne of LSD.


Gnnnnjjjjjllll!

In de game ben jij de Space Giraffe. Een knullig getekend ruimtescheepje dat van level naar level gaat om alle vijanden af te schieten. Deze vijanden bestaan uit kruisjes, sterretjes, energiestreepjes of andere vector-gebaseerde dingetjes. Met behulp van de linkerpook bestuur je de Space Giraffe op de rand van een grid. Dit grid is een in ruitjes opgedeeld vlak vanwaar de vijanden op je af komen. In elk level is het grid weer anders, waardoor er enige variatie zit in de levels. In sommige levels kun je de Space Giraffe rondsturen door een buisvormig grid terwijl in een ander level het grid meer een driehoek kan zijn.


Om preview code te beschermen programmeert Jeff er obscene teksten in

De screenshots in deze review doen het spel totaal geen eer aan. Ze staan namelijk stil! Als je hier al hoofdpijn van krijgt, ga dan nooit het spel spelen want echt alle kleuren bewegen als een tierelier. Daarboven op krijg je nog eens lekkere trippy muziek zodat je jezelf al snel in een regelrechte acid-trip waant. Aangezien Space Giraffe grotendeels is gebaseerd op de Xbox 360 music visualiser komen de kleurtjes je wel bekend voor.

Je schiet je een eind weg in de ruimte met de X-button of je probeert de vijanden even te ontwijken door de Space Giraffe met behulp van de rechterflipper van het veld af te laten springen. Zo heb je meer kans om de eindeloze stroom van vector-vijanden van je af te laten houden.

Ondertussen probeer je energie op te pikken en kun je af en toe het hele veld wegvagen met behulp van de Y-button. Zijn vijanden op de rand van het grid genaderd en je bent geen frontale botsing met ze aangegaan dan kun je ze er af rammen.


Whoaaarrgggllll!

Er zitten meer vreemde en soms grappige referenties en dingetjes in Space Giraffe dan je op het eerste ogenblik ziet. Zo is er een level met een trippy achtergrond van het gezicht van J. Allard (The Eyes of Allard) en kom je na het einde van een level de tekst \"GIRAFFETASTIC! But our Giraffe is in another castle!\" tegen. Het is allemaal erg grappig en er zitten veel kwinkslagen in, maar daar leeft dan ook de totale game op naast het trippy gevoel.

Dus mag je van je ouders geen drugs of wil je je epileptische neefje laten schrikken, start dan deze game op. Wil je je moeder een enorme hoofdpijn geven, spendeer dan 400 Microsoft Points aan Space Giraffe en eis dat ze level 64 haalt. Ben je niet bang voor uitpuilende ogen, bonkende slapen, schuim rond je mond, je hond te vermoorden of over een balkon te springen, dan kun je deze game vast wel volhouden. De beste legale trip ooit! Maar gaat het dan nog om gamen?