Eledees

Eledees, dat in Japan Elebits heet, is een spel dat een combinatie is tussen puzzelen, schieten en wat het beste omschreven kan worden als een physics demo. Maar laten we beginnen bij het verhaal.

Eledees zijn kleine energie-houdende beestjes die zich na een blikseminslag zich gaan misdragen. Het is aan de hoofdrolspeler, het tienjarige ventje Kai, om met de capture gun van zijn ouders de Eledees te vangen. Voor zover het magere verhaaltje. Maar het verhaal is ook helemaal niet interessant in Eledees, het is alleen een manier om de verschillende puzzels en omgevingen context te geven, en hiervoor is het uitermate geschikt.

Goed, je moet dus, bewapend met een capture gun Eledees gaan vangen, alleen zijn er enkele factoren die dit niet zo makkelijk maken als je zult denken.
Ten eerste de capture gun, deze kan zowel Eledees vangen als voorwerpen verplaatsen. Voor het laatste heb je soms meer energie nodig dan waarmee je een level begint, en deze energie verzamel je weer door Eledees te vangen. Eledees hebben de neiging om zich te verstoppen, en het is jouw taak ze uit hun schuilplaatsen te krijgen om ze te vangen, dit doe je door, naast objecten te verplaatsen, ook kasten te openen en elektrische apparaten aan te zetten.

Ieder level bestaat uit een gedeelte van het huis van de ouders van Kai. Zo heb je een level waarin je de huiskamer moet doorzoeken voor Eledees en levels waarbij de keuken overhoop gehaald dient te worden.
De capture gun is uiterst geschikt om de gehele omgeving flink ondersteboven te gooien, mits je genoeg Energie hebt verzameld. Ook zijn er deuren die gesloten zijn totdat je capture gun genoeg energie heeft, als je zover bent kan je de kamers binnen om nog meer Eledees te vangen. Zoals eerder aangegeven hebben sommige levels hun eigen moeilijkheden, zo mag Kai in de keuken niet meer dan vier objecten kapot maken, en mag hij op de gang niet veel lawaai maken. Naast deze restricties is er ook een klok die mee tikt wanneer je een missie start, loopt de tijd af dan is het game/level over.

Het level verandert ook naarmate je meer Eledees vangt. Niet alleen kan je hier een puinhoop van maken door je capture gun-straal, maar het licht gaat ook aan als je genoeg energie hebt verzameld. Naast dit krijg je ook te zien wanneer je bepaalde apparaten aan kan zetten of bepaalde deuren kan openen.
Soms is het alleen aanzetten van een apparaat niet genoeg, zo moet je soms objecten in apparaten stoppen voordat je het gewenste (lees, Eledee oproepend) effect krijgt. Dit zorgt voor een extra puzzel laag in het spel wat soms een welkome uitdaging geeft. Het is echter niet zo dat je alle apparaten aan moet zetten of alle Eledees moet vinden om een level uit te spelen, dus het combineren van objecten met apparaten voelt vaak aan als een optionele extra.

De besturing van Eledees is erg simpel, en past perfect met de controls van de Wii. De Wii-mote fungeert als de capture-gun, en met zowel de A als de B knop vuur je de capture-straal. Met de Nunchuk bestuur je Kai zelf. C zorgt ervoor dat Kai hurkt en Z zorgt ervoor dat hij zich uitstrekt, en met de analoge stick beweeg je Kai door de levels.
Om deuren te openen moet je de deurknop draaien, dit doe je door de knop te raken met de capture straal en de Wii-mote te draaien, op dezelfde manier schakel je ook elektrische apparaten aan en uit. Ook kan je kastdeuren en lades openen en sluiten door de capture-straal op ze te blijven afvuren en duwende of trekkende bewegingen te maken met de Wii-mote.

De Eledees zelf hebben invloed op de hoeveelheid energie die zij opbrengen. Zo vinden zij het niet leuk om gestressed te raken door vliegende objecten en vinden zij het helemaal niets om achterna gezeten te worden door een capture-straal. Als een Eledee boos, of verdrietig is zal de energiewaarde die het aflevert behoorlijk dalen. Om dit tegen te gaan zijn er naast snel capture-straal werk ook power-ups en speciale objecten te vinden die de Eledees beïnvloeden. Zo kan je een enorm stuk snoep vinden dat Eledees aantrekt en blij maakt, een EMP-bom vinden die Eledees tijdelijk bewusteloos maakt en power-ups voor je capture-gun vinden zodat deze bijvoorbeeld alle Eledees in beeld automatisch raakt.
De power-ups zijn vaak goed verstopt, maar ze zijn zeker de moeite waard.