Stacked

Iedereen heeft het erover en bijna iedereen doet het: Poker. De laatste jaren is poker hartstikke hip geworden en het wordt zelfs dagelijks op de TV uitgezonden. Natuurlijk kon het programma Pokeren met Sterren niet uitblijven en het lijkt wel alsof iedereen wil mee profiteren van de poker-hype.

Al jarenlang kun je online poker spelen en daarmee verdienen een aantal mensen zelfs genoeg om van te leven. Daniel Negreanu is één van die mensen die met poker zijn geld verdient, en dat is blijkbaar niet genoeg want hij heeft zijn naam verbonden aan het pokerspel Stacked. In Stacked is het mogelijk om je eigen karakter te maken en hiermee deel te nemen aan de verschillende pokertafels en toernooien.



Daniel Negreanu

Alle begin is moeilijk

De game komt op twee CD\'s en dat klinkt als erg veel voor een pokergame. Dit komt omdat er in het spel een flink aantal filmpjes zitten waarin Daniel uitlegt hoe het pokeren werkt. Voor de beginnende speler zijn deze filmpjes erg makkelijk om het pokerspel te leren, maar ook voor iemand die vaker poker speelt zijn de pro-filmpjes erg interessant. Tijdens het spelen kun je ook de zogenaamde pro-top opvragen, waarin Daniel je van advies voorziet voor die bepaalde situatie. Het is geheel aan jou om te bepalen of je deze tips gebruikt of niet, maar zeker voor de minder ervaren pokeraar is dit wel erg handig.

Wanneer je het spel opstart zul je merken dat het spel zich in een window afspeelt, maar dit is gelukkig ook in te stellen naar volledig scherm. Het is wel handig dat de window-mogelijkheid erin zit omdat poker een relatief langzaam spel is, dus je kunt het als het ware tussendoor spelen. Je kunt kiezen om een quick game te starten om gewoon even lekker te pokeren, of je kunt proberen carrière te maken in de career-mode. Hierin speel in je drie verschillende casino\'s en zul je toernooien moeten winnen om uitgenodigd te worden voor andere toernooien. Je begint met een bepaald saldo en het is de bedoeling dat je alle toernooien, omgevingen en pro-spelers unlocked. Dit kun je natuurlijk alleen maar doen door te winnen met het pokeren.

Het pokeren in de praktijk

Het pokeren zelf gebeurt zoals altijd aan een tafel met verschillende tegenstanders. In dit spel zou je ook de spelers moeten kunnen \'lezen\' (d.w.z. Aan de hand van hun gezicht/bewegingen bepalen of ze goede kaarten hebben), maar het blijft een computer-animatie waardoor dit gewoon heel moeilijk blijft. De AI in het spel is redelijk goed te noemen en je krijgt vaak het gevoel alsof je echt tegen professionals zit te spelen. Soms kunnen ze zich echter aardig vreemd gedragen, zoals folden bij een verhoging van 75 dollar terwijl er meer dan 2000 dollar in de pot zit (die 75 dollar was een all-in van mij en ondanks dat de ander genoeg geld had ging hij toch niet mee).




De interface van Stacked is een beetje onhandig te noemen. Je hebt een soort van uitschuifmenu waarin je de pro-tip kunt opvragen, je gezichts-expressie veranderen of je kaarten kunt bekijken. Het inzetten gebeurt door middel van een schuifknopje, wat ook te bedienen is door te scrollen, en het indrukken van een knopje. Je kan folden door de inzet te veranderen naar nul dollar. Het spelen van poker is relatief simpel, maar de bediening in dit spel vereist erg veel handelingen. Het was veel handiger als er op het scherm ook een knop was geweest voor folden, all-in en nog een aantal standaard handelingen. Nu moet je eerst de schuifknop verzetten, of het menu uitklappen. Je kunt dit alles wel met het keyboard doen, maar met de muis was toch wel handiger geweest.

Online pokeren

Natuurlijk kun je met dit spel ook online, maar helaas voor het spel zelf kun je niet met echt geld spelen. Hierdoor gaan veel spelers op elke set kaarten all-in, want het maakt toch niet uit of je verliest. Dit is echter een probleem van veel poker-games, maar je kunt wel prima met je vrienden spelen. Het hele online-gedeelte is prima uitgewerkt, compleet met friends-lists en de mogelijkheid om mee te doen aan toernooien. Je kunt ook zelf toernooien opzetten en als je geen zin hebt om te spelen dan kun je kijken naar andere spelers in de spectator-mode.