Heatseaker

Heatseaker speelt zich af op een eilandengroep waarop rebellen de macht proberen te grijpen. Hierbij gaat het vooral om de controle over een olieveld dat recent is ontdekt. In dit spel neem jij de rol van de piloot Mike Hudson, callsign \"Downtown\", op je. Downtown is net gestationeerd op het idyllische eilandengroepje wanneer de strijd losbarst. Downtown zou Downtown niet zijn als hij niet alle vijanden singlehandedly naar het hiernamaals zou sturen, het is aan jou om Downtown in zijn nobele missie te begeleiden.

In Heatseaker wordt je snel ondergedompeld in de snelle arcade actie die het grondbeginsel van het spel is. Direct kom je in de actie, geen lange tutorial, geen flight training, gewoon knallen! Tijdens je missie krijg je wel uitleg over de controls, maar omdat deze simpel zijn qua opzet is het spel direct makkelijk te spelen.
Zo gebruik je de linker analoge-stick om je pitch en roll van je vliegtuig te veranderen en is de rechter analoge stick bedoeld om je snelheid aan te passen, en waar mogelijk gebruik te maken van thrust-vectoring. De L1 toets is voor je boordkanon, R1 voor je luchtdoelraketten en de L2 en R2 toetsen veranderen de yaw van je vliegtuig.
Met de D-pad kan je zowel je wingman commando’s geven, je radar aanpassen en de map van de combatzone oproepen. Als laatste is er de L3 knop die je kan gebruiken bij vliegtuigen met stealth capaciteiten, L3 schakelt namelijk stealth mode in, zodat je moeilijker bent te detecteren voor de tegenstanders.
Je kan de control-instellingen veranderen van simulatie naar arcade, als je dit doet dat zal je de roll van je vliegtuig niet meer kunnen veranderen. In plaats daarvan stuur je het vliegtuig direct naar links of naar rechts met de linker analoge-stick. Ondanks de benaming van \"sim-mode\" is er weinig flightsim-gameplay te ontdekken in Heatseaker, het is en blijft een arcade flight combat spel.

Trouw aan zijn genre zorgt Heatseaker dat er een enorm aantal vijanden verschijnt om door jouw zo snel mogelijk aan gruzelementen geschoten te worden. Er zijn relatief veel varianten van vijanden die allen hun eigen sterkte- en zwaktepunten hebben. Zo zijn er langzame MIG-27 grondaanval-vliegtuigen die zwaar bewapend zijn en uiterst snelle SU-47 jagers die minder kunnen hebben maar een stuk wendbaarder zijn.
Ook Downtown heeft beschikking over een aantal verschillende jagers met allen hun voor- en nadelen. Van de relatief wendbare, maar kwetsbare T-45A tot de high-tech F-22 Raptor. Iedere straaljager die je tot je beschikking hebt heeft een andere look and feel. Zo speel je anders met een all purpose attack fighter dan met een pure air-to-air supremacy fighter.

Niet alleen vijandelijke straaljagers moeten in Heatseeker vernietigd worden; ook boten, tanks, kruisraketten en ander oorlogsmateriaal moet door het spel heen gereduceerd worden tot gruis. In iedere missie moet Downtown een mix van gronddoelen en luchtdoelen vernietigen in verdediging van een vriendelijke militaire stelling. Om je hierop attent te maken krijg je altijd via de radio commando’s van commandant Stuart \"Rumbler\" Stephens. Helaas heeft deze beste man een redelijk schreeuwerige stem wat soms op de zenuwen werkt. Tevens is het zo dat na een level of twee de missies allemaal op elkaar beginnen te lijken. Tijdens iedere missie zal Rumbler half in paniek schreeuwen dat Downtown een stel vijanden direct moet vernietigen of anders… Als je niet doet wat Rumbler je toeschreeuwt is het ook direct game-over.
Gelukkig zijn er wel veel checkpoints te vinden in een missie zodat je nooit helemaal van voor af aan moet beginnen als je gecrasht bent of als je een missie niet hebt weten te halen.