Virtua Fighter 5

Als je vechtspellen moet opnoemen dan wordt Virtua Fighter vaak uit dat rijtje gelaten. De \"Virtua Fighter\"-reeks heeft immers een reputatie dat het buiten het rijtje Street Fighter, Tekken, Soul Calibur, Mortal Kombat en Dead Or Alive valt door de aanpak van gameplay. Games met de titel Virtua Fighter zijn vaak eerder vecht-sims dan games, iets wat de doelgroep vrij smal maakt. Desondanks doet de serie het al vijf afleveringen (Virtua Fighter 4 Evolution was de vijfde) erg goed in zowel de Japanse arcadehallen als op de homeconsoles.

De reden hiervoor is dat je met wat simpel buttonbashen een redelijk eind kan komen, maar om het spel volledig uit te kunnen spelen zul je aan de slag moeten. Virtua Fighter 5 is hierop geen uitzondering. In de Quest-mode zul je tegenstander op tegenstander ontmoeten, ieder van een verschillende moeilijkheidsgraad. Je begint zelf op het niveau van tiende kyu. Door tegenstanders te verslaan verdien je ervaringspunten en krijg je een hogere rang. Hoe meer technische moves je succesvol gebruikt, hoe meer ervaringspunten je krijgt en dus sneller hogere niveaus bereikt. Heb je eenmaal het hoogste kyu-niveau gehaald, kun je je eerste dan verdienen.
Tegenstanders met een dan-ranking zijn al stukken moeilijker dan kyu-tegenstanders. Ze zullen meer blokken en counter-moves gebruiken en je zwakke punten exploiteren.

Je zult dus je eigen zwakke punten moeten leren kennen en een efficiënte manier zien te vinden om aanvallen die daar op gericht zijn af te wenden. Daarvoor kun je terecht in de Dojo-mode. Hier kun je je moves oefenen tot je ze perfect uit kunt voeren. De sleutel tot het verslaan van elke tegenstander is effectief omgaan met je aanvallen. Blokkeert een tegenstander vaak? Fingeer dan een stoot en grijp vervolgens je tegenstander om een genadeloze worp uit te voeren. Voert je tegenstander een constante barrage van snelle aanvallen uit? Voer dan een countermove uit die niet alleen de aanval van je tegenstander blokkeert maar ook nog een een tegenaanval in huis heeft.

Zoals je inmiddels zult begrijpen, Virtua Fighter 5 is geen leuk spel dat je even oppikt en uitspeelt. De game is wel toegankelijker gemaakt dan zijn voorgangers. Beginnende spelers zullen wel een paar leuke combo\'s tevoorschijn weten te toveren, maar gevorderde spelers zullen aanvallen uit kunnen voeren waarvan de beginners niet eens het bestaan durfden te dromen.
Virtua Fighter 5 begint leuk en op het moment dat je denkt dat je eigenlijk best goed bent krijg je een enorm pak slaag (in mijn geval van een witharig meisje in camouflagekleding en zwarte bikini-top, over vernedering gesproken).
Het beperkte aantal aanvalsknoppen lijkt in eerste instantie op een oppervlakkige fighter te wijzen, maar het zijn juist de combinaties van aanvallen die tot desastreuze gevolgen voor je tegenstander kunnen leiden. Virtua Fighter 5 vereist net als zijn voorgangers dat je je op één of twee vechtersbazen concentreert en al hun moves uit je hoofd leert. Vervolgens ga je die moves in de praktijk brengen, waarbij het niet alleen belangrijk is dat je de moves uitvoert, maar vooral ook wanneer. Timing is essentieel en kan het verschil tussen winst en verlies betekenen.