Jetpac Refueled



Rare. Wie kent Rare niet. Iedereen kent Rare. Rare maakt fantastische games. Rare houdt van kleurtjes. Rare was cool op de Nintendo. Rare is nu cool op de Xbox 360. We houden allemaal van Rare! Okee, na zeven keer het woord Rare, pardon acht keer, gebruikt te hebben is het misschien tijd om uit te leggen wat we bedoelen.

In de vorige eeuw, 1983 om precies te zijn, waren de gebroeders Chris en Tim Stamper de trotse eigenaars van het bedrijfje Ultimate Play The Game. Dit was echter geen ontwikkelbedrijf, maar een uitgever. Wie ontwikkelde de games dan? Diezelfde gebroeders Stamper, maar dan als eigenaar van developer... tatadadaaa... Rare! Ultimate werd verkocht aan U.S. Gold, maar Rare bleef en groeide uit tot wat we nu allemaal weten. Het eerste spelletje wat Ultimate uitgaf heette Jetpac en kwam uit op de ZX Spectrum.

In dit spel was een astronaut genaamd Jetman op een buitenaardse planeet gezet om daar alle kostbaarheden te verzamelen. Om te zorgen dat hij ook weer van die ruimtebol af kon komen had het ruimtebedrijf een raket in onderdelen op de planeet gelegd. Deze diende Jetman te verzamelen en te voorzien van brandstof om de volgende planeet van hun kostbaarheden te roven. Maar de planeten zijn bewoond! Diverse aliens vinden dat geroof van Jetman helemaal niks en proberen er een stokje voor te steken door kamikaze-aanvallen uit te voeren. Gelukkig heeft Jetman een jetpack en een laser zodat hij kan proberen te aliens te ontwijken of neer te schieten terwijl hij druk bezig is tegelijkertijd de raket te assembleren, de brandstof op te rapen en de kostbaarheden te grijpen.

We zijn weer in het heden en Jetpac is er ook, maar nu voor Xbox Live Arcade. Het verhaal is hetzelfde gebleven. Jetman is nog steeds bezig om aliens te beroven van hun kostbaarheden, maar Rare heeft het spel een enorme boost gegeven in controls, graphics en muziek. Vandaar de naam Jetpac Refuelled. Tijdens de intro komt het authentieke Ultimate logo weer tevoorschijn en zal de vroegere ZX Spectrum eigenaar eventjes met weemoed terugdenken aan die vroegere tijden. Herkenbaar is ook het laadlogo wat bestaat uit de authentieke 8-bit Jetman in verschillende kleuren.

In het menu vinden we de standaard help en options button alsmede het bekijken van de achievements en instellingen van controls. Belangrijker is de eerste optie, het spelen van Jetpac Refuelled zelf. In de geregistreerde versie heb je hier de keuze uit het spelen van de Refuelled versie of de authentieke 8-bit versie van de ZX Spectrum. Omdat de reviewer vroeger een zeer fanatiek ZX Spectrum-gebruiker was is deze versie het eerst uitgeprobeerd.

Er kan worden gemeld dat in de afgelopen vierentwintig jaar Jetpac niets van zijn oude charme heeft verloren. De controls zijn prima in orde op de Xbox 360 en al doen de graphics en het geluid gigantisch beroerd aan, is de speelbaarheid en de gameplay nog steeds even leuk. Jetman bestuur je met de joystick terwijl je door een druk op de knop gebruik maakt van zijn jetpack of de laser om vijandelijke aliens neer te schieten. Een level bestaat uit één statische omgeving met hier en daar een platform. Loop je rechts het scherm uit, dan kom je er links weer in en andersom.

Onderdelen of kostbaarheden pak je op door ze even aan te raken. Kostbaarheden verwijnen na aanraking, maar een onderdeel zal aan je jetpack blijven kleven. Nu is het zaak om dat onderdeel te droppen op de positie van het onderdeel dat al op de grond stond. Is eenmaal je raket geassembleerd dan vallen er kratten benzine naar beneden die je op dezelfde manier dient op te pakken en te droppen. Als de raket vol met benzine zit en je vindt dat je genoeg kostbaarheden hebt verzameld, dan stap je de raket in en vertrek je naar het volgende level. Helaas zien de levels er praktisch allemaal hetzelfde uit. Af en toe krijg je een ander ruimteschip en zie je steeds verschillende aliens, maar daar blijft het ook bij. Daardoor wordt het spelletje snel saai en is het meer om uithoudingsvermogen te doen dan wat anders. Je kunt trouwens in deze oude versie wel wat achievements winnen.

Jetpac Refuelled ziet er een stuk gelikter uit. Het spel is compleet herschreven met nieuwe graphics en mogelijkheden, maar de opzet is hetzelfde. Raketje bouwen, benzine verzamelen en door naar het volgende level. Ondertussen kun je ook weer kostbaarheden pakken, maar echt nieuw zijn de weapon upgrades. Sommige items geven je wapen andere mogelijkheden, waaronder het tegelijkertijd naar boven en zijwaarts schieten of zowel schuin als recht te schieten. Dit geeft je natuurlijk veel meer mogelijkheden om de bizarre aliens neer te knallen.

Die aliens zelf lijken totaal niet op hun voorouders van 1983 en hebben ook veel meer eigenschappen. Sommigen lijken er nog wel een beetje op terwijl andere aliens kunnen zeer snel bewegen of proberen je op andere manieren rechtstreeks aan te vallen. Gelukkig heb je in Refuelled niet alleen je wapen, maar ook een paar bommen in je arsenaal die met een druk op de knop alle aliens in het hele level wegvagen. Nog steeds kom je bij links weer uit op rechts en andersom. De platforms zitten soms op een andere plek en er verschijnen andere aliens en achtergronden, maar verder is het bij elk level hetzelfde.

De gameplay en besturing is tevens identiek aan de oude Jetpac en dat speelt bijzonder relaxed. De controls luisteren prima en de graphics zien er nu wat meer anno nu uit al is het natuurlijk niet te vergelijken met een andere Rare titel zoals Viva Piñata. Het blijft een arcadespelletje. De herhaling en saaiheid slaan ook in deze versie snel toe, want het concept verandert natuurlijk niet. Ook hier is het weer raketje, benzine en kostbaarheden verzamelen. Nieuw is Xbox Live Co-Op waardoor je met een andere speler kunt spelen en ieder zijn eigen raketje kan opbouwen. Tevens is een achievement gelinkt aan de co-op waar gesproken wordt over een viral infection. Wat dit precies inhoudt is niet bekend aangezien Xbox Live co-op niet getest is op het Xbox Live Debug netwerk.

Conclusie

Is Jetpac Refuelled je punten waard? Dat hangt er helemaal vanaf hoeveel jij je hebt vermaakt met het oude spel. Voor de wat jongere gamer kan ik aanraden eerst de demo te spelen en goed te onthouden dat het spel honderden levels lang totaal hetzelfde is. Voor een die-hard ZX Spectrum fan is dit natuurlijk verplichte kost!