Xbox 360 Wireless Racing Wheel

Racen met een joypad is hetzelfde als tennissen met een honkbalknuppel. Het werkt wel, maar echt ideaal is het niet. Daarom komt Microsoft nu met een stuurtje voor de Xbox 360 en net als de controller werkt deze draadloos.

Dit betekent echter niet dat er helemaal geen draden aanzitten, want het stuur en de pedalen moeten nog wel verbonden worden met een draadje. Wil je daarnaast nog force feedback hebben, dan zul je een adapter moeten aansluiten. Dit is opzich wel logisch is want twee AA-batterijen zijn nooit genoeg voor force feedback. Het vakje voor de batterijen is precies hetzelfde waardoor je dus gewoon een accu-pack kunt gebruiken. Een groot voordeel van dit stuurtje is het feit dat je gewoon een headset kunt gebruiken (nog meer draadjes) en dus normaal online kunt gamen met het stuur.


Het stuur zelf voelt erg solide aan en bevat bijna alle knoppen die ook op een controller zitten. Op de voorkant van het stuur zitten de normale knoppen, de D-pad, de Ring of Light en natuurlijk start en select. Aan de achterkant van het stuur zitten twee flippers die gebruikt kunnen worden om mee te schakelen. Alle knoppen voelen goed aan, en de kwaliteit is hetzelfde als op een normale controller van Microsoft.

Naast het stuur krijg je nog een setje pedalen, een tafelklem, een adapter en een RJ-11 kabel voor de verbinding tussen het stuur en de pedalen. De tafelklem zit erg stevig in elkaar, en tegelijker tijd heel simpel. Als je de klem hebt aangepast aan de tafel dan kun je een klik-systeem gebruiken om hem vast te klemmen op de tafel, of om het stuurtje eraf te halen. Het is aan te raden om deze tafelklem te gebruiken, want dat stuurt gewoon stukken fijner.

Alles aan het stuurtje voelt gewoon erg goed aan en de kwaliteit straalt er vanaf. Maar stuurt het dan ook wel lekker? Het antwoord is heel erg simpel: een dikke ja. De pedalen zijn redelijk zwaar en je zit met je hiel op het randje van het steuntje voor de pedalen. Op deze manier schuiven de pedalen niet weg, wat bij veel andere stuurtjes een groot probleem is.

Links de ingang voor de headset, en rechts de tafelklem met het klik-systeem

Het stuurtje zelf kun je dus op twee manier gebruiken: je kunt het op schoot nemen of vast klemmen op een tafel. Dit laatste heeft de voorkeur, omdat dan de force feedback beter tot zijn recht komt. Op schoot werkt het ook wel prima, maar het duurt even voordat je er aan gewend bent. Je moet tegelijkertijd ook het stuurtje op je benen houden, wat soms moeite kost. Er had wel een extra steuntje bij kunnen zitten om het stuurtje comfortabel op schoot te zetten.

Maar heb je eenmaal een goede positie gevonden dan stuurt het echt heerlijk. Project Gotham Racing 3 is voorlopig het enige spel waar het mee werkt, een speciale versie inclusief drivers wordt meegeleverd met het stuur. Het racen met een stuurtje in plaats van een joypad is even wennen, maar uiteindelijk is het veel leuker en beter te controleren. Je kunt veel gedoseerder gas geven of remmen en met het stuur kun je tot op de centimeter nauwkeurig langs een muurtje scheuren, elke bocht weer. De force feedback is erg krachtig en je zult elk hobbeltje in de weg voelen in het stuur, ook door de rumble. De rumble doet het trouwens ook zonder de adapter en de batterijen gaan even lang mee als in de controllers.

Zoals eerder gezegd zit het spel PGR3 bij het stuurtje inbegrepen, inclusief drivers die je moet ‘installeren’ op de Xbox 360 (dat betekent dat je eerst de DVD in de 360 moet stoppen, en pas daarna het stuurtje. Werkte in een keer bij mij.). Het volgende spel waarmee je gebruik kunt maken van het stuurtje zal Forza 2 zijn, en er staat ook nog een speciale versie van Test Drive Unlimited in de planning. Of je dit laatste spel opnieuw moet kopen of dat de drivers van de speciale PGR3 genoeg zijn is niet helemaal duidelijk.


Pedalen en de adapter (deze is gelukkig iets kleiner)