42 Spel Klassiekers

42 Spel Klassiekers, dat is vast een game die enkel volwassenen (ik reken mezelf nog tot de jeugd) leuk vinden. Wie wil er nou tegenwoordig nog digitaal schaken, dammen, darten, bowlen, Mahjong, pesten, hartenjagen en galgje spelen? Niemand toch? Dat dacht ik ook, totdat ik de game ging reviewen en mezelf verplichtte om er veel tijd in te stoppen.

Vanaf het eerste spelletje dat ik speelde, een simpel potje Black Jack, was ik verslaafd. Ik was totaal vergeten hoe verslavend dat soort spelletjes konden zijn en na SEGA Casino had ik ook geen vertrouwen meer in dit soort compilaties. Na wat meer verschillende spelletjes gespeeld te hebben vond ik het tijd om aan de Stamp mode te beginnen. In deze mode speel je langs alle beschikbare spelletjes en moet je per spel drie stempels halen om door te mogen. Op weg naar het einde unlock je nog een aantal nieuwe spelletjes voor de Free Mode waarin je zelf kan kiezen welk spel je speelt.

Het voordeel van de Stamp mode is ook meteen het nadeel van de Stamp mode: je speelt alle spelletjes wel een keer op deze manier, maar er zitten een aantal spelletjes in die je niet leuk vindt. Voor de een is dat misschien hartenjagen, voor mij was het Hasami Shogi (een soort Japans dammen). Ik heb tot op de dag van vandaag geen enkel potje gewonnen met dat spel, elke keer compleet ge-owned door de CPU. Gelukkig krijg je ook een stempel als je verliest, anders zou je bij sommige spelletjes vast komen te zitten in de Stamp mode. Hier is dus goed over nagedacht bij het developen van de game. Nu is 42 Spel Klassiekers sowieso een game die erg goed uitgewerkt is, zowel qua inhoud als qua opzet. Ik miste in de game niet één spel klassieker (zelfs Mens Erger Je Niet zit erin) en er zijn enorm veel opties.

 

Voor de singleplayer gamer zijn er de eerder genoemde Free Mode en Stamp Mode, maar ook de Mission Mode. Voorbeelden van de te behalen opdrachten zijn het halen van 500 chips met Black Jack in 10 rondes en het wegschieten van alle ballen in één enkele stoot met biljart. Sommige lijken niet te doen op het eerste gezicht, maar met wat oefening (en geluk) is het allemaal mogelijk. Van elk spel dat je gaat spelen kun je de uitleg lezen als je niet weet hoe het spel werkt. Deze uitleg is erg duidelijk en er wordt ook uitgelegd hoe het spelverloop ongeveer is. Handig!

De multiplayer in 42 Spel Klassiekers staat ook zeker z�n mannetje want je kunt zowel via een lokale draadloze verbinding als online via de NWFC met maximaal 8 man tegen elkaar spelen. Ook kun je elk spelletje via DS download play sturen naar iemand anders met een DS zodat hij of zij de game kan uitproberen. Het opzetten van een lokale wedstrijd is erg makkelijk, maar een online match duurt wat langer. Het lijkt erop dat er niet zoveel mensen deze game online spelen helaas... Tijdens elk multiplayer potje kun je ook chatten via een soort ingebakken pictochat functie. Erg leuk natuurlijk.

Oh trouwens, voordat ik het vergeet te vertellen, het hele spel wordt gespeeld met de stylus. Het bowlen, het kaarten, darten, alles. Zelfs het menu werkt niet met de knoppen. Dit is ook niet nodig want zoals altijd reageert het touchscreen perfect op je commando\'s en zonder moeite bestuur je elke game perfect.