KOSS SB/45 hoofdtelefoon

KOSS
KOSS is naar eigen zeggen het eerste bedrijf dat een koptelefoon op de markt heeft gebracht en wel in 1958. Hierna hebben ze zich steeds verder ontwikkeld en zijn ze gespecialiseerd in draagbare geluidsapparatuur. Het is niet echt een bekend merk maar het is wel een gerespecteerd merk in de audiowereld. Deze review gaat over de KOSS SB/45 koptelefoon, het high-end product uit de categorie multimedia. Kenmerkend aan deze productlijn is dat alle koptelefoons zijn uitgerust met een microfoon die ingezet kan worden voor voice recognition software en natuurlijk team speak in games. Voor de volledigheid het droge lijstje met specificaties:



Leuk die statistiekjes, maar ze zeggen natuurlijk vrij weinig: waar het om draait is wat de koptelefoon in de praktijk presteert.

Geluid
Het allerbelangrijkste van een koptelefoon is natuurlijk het geluid. En dat zit wel snor, de SB/45 produceert een prima geluid. Een feature van dit produkt is de verbeterde bass en die klinkt dan ook als een klok (een hele grote klok dan wel). Geen gekraak, gestoor, overlopende tonen en geruis bij het verhogen van het volume maar glasheldere, droge en afgewerkte klanken. Dit geldt trouwens ook voor de hoge- en middentonen, het klinkt allemaal even helder, fris en gebalanceerd. Normaal hoorde ik nooit zo het verschil tussen verschillende boxen/koptelefoons (wat ik hoor valt meestal in de goedkopere categorieen) maar nu ik heb gehoord hoe een wat beter product klinkt is er een wereld voor me open gegaan. Ook in games merk je het verschil. Achtergrondgeluiden en andere details vallen nu niet weg tegen het geweld van de muziek en de actie maar zijn met deze koptelefoon zeer duidelijk waar te nemen.

Microfoon
Deze is erg mooi afgewerkt en functioneert prima. Het is een robuust dingetje die in verschillende standen kan worden gezet. Er zijn een paar standaardstanden waar de microfoon zeg maar \'invalt\'. Dat klinkt misschien alsof het een beetje een gammel ding is maar het tegendeel is waar, het draaipunt voelt zeer degelijk aan en lijkt totaal niet kwetsbaar. De arm van de microfoon is gemaakt van flexibel materiaal en kan in verschillende standen gebogen worden.



Comfort
Als je een koptelefoon opzet om een paar uur te gaan gamen dan is een beetje comfort een noodzaak. Niets zo vervelend als iets dat op je hoofd zit en dat al na een paar minuten begint te irriteren. De band die over je hoofd loopt is uitgerust met een uiterst comfortabel kussentje waardoor je daar geen enkele last van hebt. Natuurlijk is ook de grootte aan te passen zodat hij goed aansluit op je hoofd. De schelpen zijn van lekker zacht materiaal en mijn toch niet al te kleine oren pasten geheel in het open middengedeelte. De eerste indruk was dan ook dat het draagcomfort perfect is. En dat is ook wel zo, zeker als je de koptelefoon voor korte tijd op hebt. Toen ik hem echter wat langer ophield kreeg ik toch een beetje pijn aan mijn oren, en niet van het geluid. Het lijkt erop dat hij iets te hard op mijn oren drukt waardoor deze een beetje in de knel komen. Geen halszaak, maar als je een paar uur achter elkaar ermee gamed kan het vervelend worden. Dat is erg jammer, want verder is de SB/45 van uitstekend materiaal gemaakt.

Prijs & garantie
Volgens de site van KOSS is de adviesprijs 44 dollar. Er zijn vrij weinig webshops die deze koptelefoon verkopen maar de weinige die hem wel verkopen hanteren een prijs van ongeveer 55 euro. Dat lijkt misschien veel, maar voor die prijs heb je wel een geluidskwaliteit die je niet benadert met een speakerset van minder dan honderd euro. Wat KOSS blijkbaar ook biedt is een levenslange garantie voor haar producten, en dat is natuurlijk erg netjes. Ik heb niet nagezocht wanneer en waarvoor deze precies geldt maar het is in ieder geval een mooi gebaar. Het blijkt in ieder geval dat ze er niet al te moeilijk over doen.

Conclusie
De SB/45 is een zeer puike koptelefoon waar de kwaliteit van alle kanten afspat. Super geluid, goed materiaal en een mooie, degelijke afwerking. Het is alleen jammer dat hij een beetje pijn doet als je hem langer draagt. Of dat nu aan mijn hoofd ligt of aan de koptelefoon laat ik in het midden. En ach, zo erg is het nu ook weer niet: in vergelijking met een gemiddelde andere koptelefoon zit hij nog steeds erg lekker. Ben je als gamer op zoek naar een goede koptelefoon inclusief microfoon en ben je niet bang om ietsje meer uit te geven dan is de de KOSS SB/45 een zeer goede keuze waar je zeker geen spijt van zult krijgen. O ja, het is ook lekker warm in de winter, zo\'n luxe set oorwarmers!