Tekken 5

Tekken heeft altijd gestaan voor zere handen, blaren en lange, nachtelijke escapades met je maten. De reeks heeft in zijn tienjarig bestaan hoogte- en dieptepunten gekend. Zo waren de meeste fans bepaald niet te spreken over Tekken 4 en Tag Tournament, maar wordt deel 3 nog steeds geprezen. Namco wilde met dit vijfde en waarschijnlijk laatste deel terug naar het succes van Tekken 3 en nog één maal laten zien dat zij zeker nog wel in staat zijn een kwaliteitsgame neer te zetten. Tekken 5 vult aan wat de andere delen missen en doet er nog een schepje bovenop.

Ook in Tekken 5 draait het wederom om het King of Iron Fist Tournament. Deze kun je doorlopen in de Story Mode met de bekende vechters die je gewend bent van Tekken. Je kiest een karakter en je krijgt een korte inleiding met de reden waarom die persoon meedoet aan het toernooi. Vervolgens speel je acht stages en een final stage tegen andere karakters. Winst wordt beloond met een nieuw karakter en natuurlijk een prachtig CGI-filmpje zoals we van Tekken gewend zijn. Deze filmpjes zijn ook vaak best komisch en geven een leuk inzicht in het karakter. Alle bekende jongetjes en meisjes als Anna, Paul, Jack, Law, Kazuya en Nina zijn weer van de partij. Speciaal voor deze versie zijn er drie nieuwe karakters, te weten Raven, een soort Blade-achtig Wesley Snipes-figuur, Azuka Kazama en Feng Wei.
De meeste moves die de vechtersbazen onder de knie hebben, konden ze in de voorgaande delen ook al. Er zijn nog wel enkele moves toegevoegd, maar iemand die bekend is met het spel zal er zonder problemen weer inrollen.




Uiteraard bevat Tekken 5 ook de andere, bekende speelmodi. Tekken zonder Versus battles zou natuurlijk geen Tekken zijn en ook de Arcade Mode is aanwezig. In die laatste kun je je gouden medaille verdienen. Het is een soort van eindeloze strijd tegen de vechters in het spel.
Je vecht tegen tegenstanders die ook echte arcadenamen hebben, alsof het echte tegenstanders zijn. Dit wordt nog eens versterkt door de krachtige AI in het spel. De karakters hebben een redelijk eigen stijl van vechten en zijn over het algemeen wat agressiever dan bij de meeste vechtspellen het geval is. Je kunt tijdens het vechten kiezen uit vijf moeilijkheidsgraden, dus voor iedereen zit er wel wat tussen. Deze sterke AI maakt deels goed dat het spel nog steeds geen onlinemogelijkheden bevat; iets dat voor veel mensen misschien wel een teleurstelling is. Natuurlijk is er ook een uitgebreide Practisemode aanwezig, waar je in alle rust kunt oefenen met de vaak toch wel ingewikkelde moves.