This Is Football 2005

De game
Hetgeen waarmee This Is Football (TIF) zich in het bijzonder van andere voetbalspellen onderscheidt is de zeer uitgebreide keuze van voetbalteams. Zo is er een keuze te maken uit maar liefst 23 landencompetities, met daarbij per competitie de bijbehorende lagere divisies. In het geval van Nederland is bijvoorbeeld de eerste divisie beschikbaar, maar in het geval van Engeland zijn meerdere divisies onder de Premier League beschikbaar. Tel hierbij op een zeer uitgebreide verzameling van landenteams, overige teams en speciale teams en de kans dat jouw favoriete team in dit spel aanwezig is, is aanzienlijk.

Wat teamlicenties betreft is het een ander verhaal. Zo is de meerderheid van de teamnamen in de meeste grote competities niet correct (Arsenal heet bijvoorbeeld Highbury - genoemd naar hun stadion). Ditzelfde geldt voor de in het spel aanwezige stadions. De Amsterdam ArenA heet bij TIF de Koenen Arena. Het niet verkrijgen van een stadionlicentie betekent dat er in de karakteristieke onderdelen van de stadions zaken anders zijn. Tot slot blijven er dan de spelerslicenties over. Zoals bij ieder voetbalspel zijn die van het Nederlands elftal niet verkregen. Het zijn namen als Koper die doen vermoeden dat het over Patrick Kluivert gaat. Het is gelukkig maar een kleine ingreep om deze 22 namen even te wijzigen. Wat andere spelers betreft klopt de game vrij aardig en pas na lang speurwerk bleken bij de twee Duitse keepers Lehman en Kahn de namen niet te kloppen. Het zullen zeker niet de enige twee zijn die niet kloppen maar het geeft aan dat op hoofdlijnen de grote teams wel correct in de game verwerkt zijn.

Spelopties
TIF biedt de speler verschillende voetbalkeuzes aan. Zo kan er gekozen worden uit vriendschappelijke wedstrijden, cup, competitie, seizoen, carrière en challenge. De meeste van deze opties spreken voor zich, waarbij de laatste twee noemenswaardig zijn. In de carrièremodus heb je namelijk de mogelijkheid om een schoolteam te kiezen waar je dan vervolgens een eigen naam en stadion aan kunt toewijzen. Je begint vervolgens letterlijk helemaal onderaan de voetballadder met als uiteindelijke doel om in de top van het voetbal te eindigen. De challenge-modus geeft de speler een door het spel aangewezen wedstrijd met dito randvoorwaarden (opstelling, teams, wissels; alles wordt door het spel bepaald). Het is vervolgens zaak een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten, dat vervolgens via internet verzonden kan worden zodat je opgenomen wordt in een klassement. Ook kun je met maximaal 22 spelers tegelijkertijd online spelen, wat natuurlijk fantastisch is als het allemaal goed speelt. Wat betreft spelopties biedt TIF dus voldoende voetbaluitdagingen om te trotseren.

Graphics
Waar de teams op het eerste gezicht prima bijgewerkt zijn qua spelersnamen, daar valt dit niet te zeggen over het uiterlijk van alle spelers. De bekendere namen zijn wel herkenbaar aanwezig - ook al zitten er hier en daar wat lelijk geanimeerde eendjes tussen – maar de onbekendere namen lijken gewoon gebaseerd te zijn op globale profielen, wat wel een klein smetje op het visuele geheel is. Grafisch ziet het spel er verder eigenlijk meer 2003 uit dan 2005. Je hebt tijdens het spelen namelijk niet het gevoel dat het grafisch iets nieuws brengt. Het is dan niet vreemd te constateren dat TIF qua graphics het onderspit delft ten opzichte van het veel beter uitziende FIFA 2005 en Pro Evolution Soccer 4 (de – laten we wel wezen - hoofdconcurrenten). De spelers zien er verder wat doods uit, wat vooral duidelijk blijkt uit hun bleke gezicht waarop totaal geen expressie aanwezig is (de vergelijking met zombies is niet misplaatst). Ook de motoriek doet niet erg realistisch aan want tijdens het rennen bewegen de armen van de speler ontzettend en lijken de spelers op het veld ‘aangeplakt’ te zijn.