Ryse: Son of Rome

Ryse: Son of Rome was een van de launchtitels voor de Xbox One in de Verenigde Staten. Op 10 oktober kunnen ook pc-gamers genieten van dit spel. Voor deze preview heb ik de bèta gespeeld. Hierin zijn twee levels beschikbaar en je kan geen upgrades voor je speelstijl instellen. Toch heb ik een behoorlijke goede indruk kunnen krijgen van Ryse: Son of Rome. Dit spel is een grafisch genot.

Header

Het begint met een mooi filmpje en gaat vloeiend verder in een actie-tutorial. Het spel is mooi, erg mooi. Het acteerwerk is buitengewoon goed gedaan en het script zit heel goed in elkaar. Je merkt echt het verschil met andere actiegames, die hierop juist bezuinigen. Familieleden hebben ook echt familietrekjes die je kunt herkennen en stemmen zijn overtuigend boos, angstig of gelukkig.

Je speelt als Marius, een Romeinse centurion. Je bent een leider van grote groepen soldaten die je constant het goede voorbeeld geeft en inspireert … Door vijanden snel en gruwelijk op zeer verschillende wijzen af te slachten.

Vogels fluiten, vlinders fladderen

Ryse is een hack & slash actiespel met een aantal leuke vondsten. Je kunt als vijanden bijna dood zijn een Executie uitvoeren. Daar krijg je een bonus voor die je zelf mag bepalen. Je kan kiezen of je extra xp verdient, harder slaat, of gezondheid of focus terugkrijgt. De executies maken het spel erg leuk. De vijand krijgt een kleur die correspondeert met de Xbox-controllerknoppen. Dus Geel voor Y en Blauw voor X. Als je de bijbehorende knoppen indrukt terwijl de kleuren getoond worden, dan krijg je de bonus. Je kunt natuurlijk ook gewoon achter elkaar op een van deze knoppen blijven rammen zonder op de kleuren te letten, maar dan krijg je wel minder punten en xp.

De kleurcodering wordt in het spel ook gebruikt om je te wijzen op dingen die je kunt pakken, duwen of gooien. Ook om vallen te ontwijken of te vernietigen wordt de kleurcodering gebruikt. Dit maakt de gameplay erg snel en soepel. Ik kan mij voorstellen dat dit systeem op sommige gamers kinderachtig overkomt, maar ik vind het juist origineel en prikkelend.

Gastvrijheid

Ryse: Son of Rome vertelt een goed doordacht verhaal waar ik helemaal in werd gezogen. Daardoor is het spel wel enigszins lineair, met af en toe wat vrijheden. Wanneer je te veel afdwaalt, dan komt er een marker in beeld die aangeeft waar je heen moet voor de verhaallijn. Het principe is vergelijkbaar met Max Payne, dat ook een verhaal vertelt waar je je doorheen vecht.

In het spel kun je Vista’s, Scrolls en Chronicles vinden. Waar deze voor dienen werd mij in de bèta niet duidelijk, maar het geeft mij altijd voldoening om extraatjes te verzamelen.

Er is heel veel actie, maar ook de nodige droge humor. Tijdens heftige gevechtsscènes met meerdere tegenstanders vliegt er opeens een vlinder voorbij in beeld. Dat verwacht je niet. Op een bepaald moment roep je jouw soldaten “Men, it is safe: advance!” toe, en prompt boren drie pijlen zich net naast je hoofd in het hout.

Falanx

Dankzij Ryse begrijp je de praktische kant van het ontwerp van Romeinse harnassen. Als Marius rondloopt, zie je de verschillende onderdelen mooi interacteren. Ook het vechten in een formatie met je soldaten komt aan bod, waar je in falanx naar voren loopt en speren werpt. Menselijke emoties, politieke drijfveren, decadentie en corruptie worden zeer sprekend in beeld gebracht.

Er zijn ook wat minpuntjes te benoemen. Vijanden lijken erg op elkaar. Soms vecht je met tweelingbroers die hetzelfde zijn gekleed. Zodra ze dood zijn, komen er klonen van hen aanrennen om wraak te nemen. Marius draait niet altijd even snel in de juiste richting als je omringt bent door barbaren. Soms is het nodig om links twee tikken uit te delen en meteen daarna rechts en achter ook een paar. Marius heeft de neiging om door te blijven hakken naar links. Gelukkig gebeurt dit niet vaak, maar uiteraard alleen op spannende momenten met zweterige handjes.

Tunnel

Ryse: Son of Rome is een mooi spel met een sterk verhaal en een handig kleurcoderingssysteem. Wat mij betreft is dit een echte aanrader. Het speelt lekker, houdt je scherp door onverwachte actie die van alle kanten kan komen en je kan je echt lekker uitleven op brute hufters. Je wordt grafisch gebombardeerd met kleuren en details in prachtige omgevingen en levendige gezichtsuitdrukkingen.

Ryse: Son of Rome komt uit voor de pc met alle DLC die er was voor de Xbox One-versie. Crytek belooft een grafische 4K-ervaring, voor degenen met de nodige hardware. Ryse heeft ook de multiplayer en de co-opmodus zoals bij de Xbox One. Op X-X (10 oktober) is het avontuur van Ryse: Son of Rome beschikbaar voor pc.

Zwart Logo