Batman: Arkham Knight

Soms lijkt het alsof er op elke hoek van de straat wel één staat. Ik ben uiteraard symbolisch en heb het dan over superhelden. Er is vandaag de dag geen superheld meer zonder eigen videogame. Toch is er één held die blijft boeien, en dat is Batman. Na een reeks succesvolle games komt gamestudio Rocksteady binnenkort met het vervolg Batman: Arkham Knight. Op gamescom mocht ik proberen of deze game net zo succesvol gaat worden.

Let wel op! Deze preview kan spoilers bevatten over het verhaal. Wie als een onbeschreven blad aan de game wil beginnen, kan dus maar beter wegklikken.

Het verhaal van Batman: Arkham Knight brengt een hoop oude bekenden terug naar je console. Gotham City wordt namelijk flink belaagd. Scarecrow heeft zo’n beetje alle superschurken bij elkaar verzameld in een verwoede poging Gotham voor het kwaad te winnen. Zijn grootste troef hierbij is de Arkham Knight, een genetisch gemanipuleerde schurk die is gemaakt met één doel, namelijk Batman verslaan. Uiteraard doe jij hier als de Dark Knight alles aan om dit niet te laten gebeuren.

De gameplay is nagenoeg gelijk gehouden aan de vorige games. Gelukkig maar, want het blijft vervelend om aan een game in een bestaande serie te beginnen en alle controls opnieuw te moeten leren. Niet bij Batman, gewoon opstarten en losgaan.

Toch zijn er een aantal nieuwe dingen in de game. Een van de meest vooraanstaande, en dé feature die ik mocht uitproberen, is de batmobile. Deze is in de game namelijk meer dan een transportmiddel. In Batman: Arkham Knight kun je de grote zwarte auto ook als extra wapen of hulpmiddel gebruiken. Via een afstandsbediening op je arm kun je de controle over de batmobile overnemen. Zo kun je bijvoorbeeld de vijand van achter beschieten, terwijl jij hun aandacht op jou gericht houdt. Ook kun je met de grappling hook deuren en muren omvertrekken om het snelst tot je doel te komen. Het geeft de game een hoop nieuwe mogelijkheden, zonder echt te ver van de bekende Batman-gameplay af te stappen.

Wat ook erg opvalt in Batman: Arkham Knight is het oog voor detail van Rocksteady. Het ziet er grafisch al prachtig uit, maar wie wat beter oplet dan gemiddeld ziet een hoop kleine schoonheden. Het rood opgloeien van de remschijf van de batmobile bijvoorbeeld als je hard afremt. Het klinkt misschien als iets onbenulligs, maar het toont wel aan dat de ontwikkelaars hun best hebben gedaan om alle facetten van de game te perfectioneren.

Het lijkt er alle schijn van te hebben dat Batman: Arkham Knight minstens zo succesvol gaat worden als zijn voorgangers. Het ziet er prachtig uit met ongekend oog voor detail. De gameplay voelt prima aan en de gevechten zijn nog net zo bruut als je van de gemaskerde superheld mag verwachten. Met de batmobile als extra hulpmiddel en aanvalsmogelijkheid, krijgen de gevechten ook nog eens een heel nieuwe dimensie. Na wat Gearbox heeft gedaan met Alien: Colonial Marines kun je niet meer van zekerheidjes spreken, maar het moet wel heel gek lopen wil dit geen topgame worden.

Batman: Arkham Knight komt 2 juni 2015 uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.