Forza Horizon 2

Forza Motorsport kan je al niet echt een simulatiegame noemen, maar het echte arcadebroertje is natuurlijk Forza Horizon. Op gamescom zagen we de opvolger van deze game voor de tweede keer.

In Forza Motorsport probeer je te allen tijde op het asfalt te blijven om zo kostbare fracties van secondes te winnen, maar dat is in Forza Horizon 2 wel anders. We zagen Lamborghini’s, Volkswagen-busjes en dikke Mercedessen dwars door het platteland scheuren, waarbij de lavendelvelden flink werden toegetakeld. Het zet duidelijk meteen de toon; realisme is heel erg ver te zoeken, maar daar is helemaal niets mis mee. Het is ontzettend leuk om te scheuren en alle regels aan je laars te lappen.

Forza Horizon 2 speelt zich af Europa. Zo zagen we gebieden rond Nice en Toscane en toegegeven: het ziet er echt heel erg goed uit. Iedereen die wel eens aan de Middellandse Zee is geweest, zal de plaatjes van Horizon 2 herkennen. Een ander pluspunt is dat het spel drie keer zo groot is als zijn voorganger, dus dat betekent extra veel rijplezier.

Forza Horizon 2

Een andere aangename verrassing is het dynamische weersysteem. Het weer kan plotseling omslaan, waardoor je opeens in zware regenval rijdt of er is plotseling mist over de wegen. Dit heeft trouwens, voor zover ik heb gemerkt, vrij weinig invloed op je auto: het blijft erg arcade. Dit is ook te merken als je dwars door weilanden of modderige wegen rijdt; je voelt wel dat de auto off-road anders rijdt, maar moeilijk wordt het nooit.

Een van de belangrijkste dingen in een racegame is natuurlijk de hoeveelheid auto’s. Forza Horizon 2 bevat meer dan 200 verschillende bolides: van hatchbacks tot supercars, er is voor iedereen wat wils. Ook zijn er weer speciale auto’s verstopt in oude schuren. Deze kun je vervolgens zelf naar eigen wens opknappen en aanpassen.

Forza Horizon 2

Nieuwe toevoeging in de Horizon-serie zijn Drivatars, waarmee de AI een menselijke kant krijgt. De auto’s die je in het spel ziet rondrijden zijn gebaseerd op hoe jij, je vrienden en andere mensen rijden. Hierdoor zijn ze een stuk onvoorspelbaarder dan traditionele AI. Toch blijft het nog altijd leuker om echt multiplayer te spelen en in Forza Horizon 2 werkt dat beter dan ooit tevoren. Door slechts één knop in te drukken, kom je in de multiplayer terecht en het mooie is: je rijdt nog steeds in hetzelfde gebied en zonder overgang. Als je een multiplayerrace accepteert, zal jouw sessie tijdens het rijden gesynchroniseerd worden met de multiplayersessie. Dit betekent dat het weer en het verkeer zich geleidelijk zullen aanpassen totdat iedereen dezelfde omstandigheden heeft.

Qua gametypes zijn er de traditionele checkpointraces of circuitraces door de straten, maar ook ‘spelletjes’ zoals King. In King is één rijder de koning en moet hij voorkomen dat hij aangeraakt wordt door andere auto’s. Als een andere auto de koning raakt, wordt die rijder de koning en dit gaat uiteraard door tot de tijd afgelopen is.

Forza Horizon 2 ligt 30 september in de winkels voor Xbox 360 en Xbox One.