Evolve

Twee maanden geleden mocht onze Pheno op de E3 aan de slag met Evolve. Nu is het mijn beurt op de gamescom en wat ik zag maakte mij enthousiast maar tegelijkertijd ook lichtelijk bezorgd.

Evolve

Evolve is een co-op-game voor vier spelers die samen jacht maken op een groot monster. Dit monster wordt weer bestuurd door een andere gamer. Meer diepgang over de mechanieken van het spel kun je lezen in Pheno zijn preview, hier. Mijn preview zal wat meer vertellen over het nieuwe materiaal dat op de Gamescom getoond is.

Wat hebben ze namelijk toegevoegd aan de demo? Nou, een nieuw level, een nieuw monster en vier nieuwe jagers. Laten we beginnen met het nieuwe level (Distillery), een gebied in de bergen. Het eerste wat je opvalt aan het spelen in dit level is dat er overal hoekjes en gaatjes zijn waar je je in kunt verschuilen als monster. Niet dat je je perse wilt verstoppen, maar als je rustig je prooi wilt opeten of wil evolueren naar een volgend stadium moet je zo veel mogelijk afstand tussen jou en de jagers creëren en overal tussendoor glippen.

Bedenk wel dat als jij als monster overal tussendoor gaat, de jagers dit ook kunnen doen. Het monster is dan wel een stuk groter dan dat jij bent als jager, gelukkig heb je jetpacks die je kunt gebruiken om de hoogtes of de afstanden makkelijker te overbruggen. In dit grote level is er ook leven te vinden in de vorm van kleinere wezens. Jij als monster zoekt deze als prooi op zodat je punten verdient. De jagers moeten hierdoor juist weer uitkijken want voor je het weet ben je in gevecht met wat wild en duikt plotseling het monster op om jullie te doden. Zeker in een level als Distillery waar je je overal kunt verschuilen, kan een verrassing in een klein hoekje zitten voor zowel monster als jager.

e

Het nieuwe speelbare monster is het bekende beest der beesten: de Kraken! Elke film, game of wat dan ook waar een Kraken in voorkomt geeft het beest een eigen draai. Zo ook Evolve waar de kraken tentakels heeft en kan vliegen. Dit zorgt er voor dat het monster niet alleen een formidabele tegenstander is op de grond maar ook vanuit de lucht. Hij kan bliksemschichten gebruiken voor zijn aanval, speciale mijnen loslaten die de spelers opzoeken en een kracht die ervoor zorgt dat jagers naar achteren geduwd worden. Hoe goed de Kraken speelt is natuurlijk afhankelijk van de speler die het monster bestuurt maar ook minder ervaren spelers zullen genoeg schade kunnen aanrichten met dit monster.

En dan de laatste nieuwe toevoeging in de Gamescom demo: vier nieuwe jagers! De game focust zich op vier klassen waarmee gespeeld kan worden. Elk potje moet één van elke klasse bevatten: Trapper, Assault, Support en Medic. Waar op de E3 van elke klasse één personage speelbaar waren, zijn het er nu twee op de Gamescom. Vanwege beperkte tijd heb ik wel met van alles wat kunnen spelen maar echt vergelijkingen trekken tussen de personages binnen een klasse is dus niet gelukt. Wel kan ik je vertellen dat de het spel ontzettend gebalanceerd is, zelfs al mix je verschillende personages binnen een klasse.

e

Dit komt voornamelijk door de verplichte aanwezigheid van elke klasse in een potje. Daarnaast is elke personage ook echt nodig. Toen ik als medic speelde was ik bijna continu bezig met het genezen van mijn teamgenoten, wat van een afstand kan. Als ik dit niet hoefde te doen kon ik met mijn sniper rifle het monster verzwakken. Ik kan dus als medic op afstand blijven en net zo effectief zijn als één van de andere klassen en ook het gehele team ondersteunen. Maar ook het monster heeft tactiek, val je het team aan dan maakt het niet uit voor welk personage je gaat want ze zijn alle vier even belangrijk. De persoon achter het monster bepaalt de uiteindelijke tactiek.

Omdat de balans van de personages zo goed op elkaar is afgestemd is het ook nodig dat je goed afstemt met je teamgenoten en hier komt mijn zorgpunt. In het spel wordt je geranked waardoor je altijd met 'gelijken' speelt. Maar dit zorgt er nog niet voor dat er een duidelijke communicatie is, afspraken, tactieken, etc. En Evolve is gewoon een game die draait om samenwerking (aan de kant van de jagers dan). Als ik naar andere online games kijk, zie ik dat samenwerking eigenlijk alleen echt goed gaat als je met bekenden speelt. Random teamgenoten kunnen dus een nadelige factor zijn in het spelplezier van Evolve.

Evolve moet in 2015 uitkomen voor pc, Xbox One en Playstation 4.