Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes

Op Gamescom kregen we een korte en duidelijke presentatie te zien van wat we straks mogen verwachten van Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes. Het is duidelijk dat men bij Disney weer een flinke stap verder gaat dan in de voorgaande game. De poppetjes van Disney gaan in ieder geval opnieuw de strijd aan met de Skylanders-franchise van Activision. Deze keer gooit men zelfs Marvel-personages in de mix, maar of dat voor iedereen goed uitpakt?

DI2 Header

Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes bevat tweede modi. Als eerste heb je natuurlijk de story-mode. Deze bestaat dit keer uit drie verhaallijnen van Marvel, namelijk: Spider-Man, The Avengers en Guardians of the Galaxy. Helaas kregen we alleen maar een klein deel van de Spider-Man verhaallijn te zien, waarbij men aangaf dat er veel tijd is gestoken in het webslingeren zo toegankelijk mogelijk te maken. Dit is natuurlijk een vereiste voor een Spider-Man game, maar niet altijd vanzelfsprekend aangezien andere “officiële” Spider-Man games nog wel eens een steekje lieten vallen op dit gebied.

Tinkerbell

Wat mij echter opviel is dat door de gekozen franchise, Marvel Super Heroes en bijbehorende verhaallijnen. Disney Infinity 2.0 vooral een jongensgame lijkt te worden. In het eerste deel had je nog Disney-verhaallijnen en konden meisjes bijvoorbeeld met Rapunzel vijanden verslaan door met potten en pannen te gooien. Toen ik dit voorlegde wist de persoon in kwestie even geen antwoord te geven en stuurde hij vervolgens een collega snel naar een andere ruimte om een ‘Power Disk’ te halen. Hij vertelde dat diverse personages een eigen ‘pre-set’ aan levels heeft doormiddel van deze disks, maar verhaallijn ontbreekt jammer genoeg.

DI2.0

De korte hands-on speelde goed en voelde echt als een Spider-Man game, maar het gaat hier om Disney Infinity dus was het ook mogelijk om je fysieke Spider-man poppetje te wisselen en de verhaallijn met een ander personage voort te zetten. Als je dit deed zag je echter dat de game even moeite had. Het beeld vertraagte - het leek op frame drops - en er was een seconde of twee een glimmende cirkel in plaats van een personage te zien op je scherm, terwijl je vijanden wel gewoon doormepten. Skylanders doet dit slimmer door een kort animatiefilmpje te laten zien zodat de overgang wat soepeler oogt.

Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes heeft qua bewegingsvrijheid bijna geen beperkingen meer. Waar je in het eerste deel nog gebonden was aan alleen lopen en springen op de grond, heeft Disney Infinity: 2.0 Marvel Super Heroes een stuk meer bewegingsvrijheid. Personages die kunnen vliegen kunnen nu ongestoord de wereld verkennen, en met een personage als de Hulk kun je gebouwen beklimmen. De game is in zijn geheel met twee spelers te spelen: zet simpelweg een extra personage op de 'Infinity Base', waarna je scherm in een 'split-screen ' verandert.

DI2 Skill Tree

Elk personage heeft verder een eigen uitgebreide 'skill tree'. Door missies te volbrengen of speciale events te halen kun je skillpoints verdienen. Deze kun je verdelen in je skill tree en op deze manier specialismen vrij spelen. Let wel goed op hoe je je punten verdeelt, want ongeacht het level van je personage kun je niet alle skills/specialismen vrij spelen.

Ook zijn de ‘Power Discs’ weer aanwezig. Dit zijn fysieke schijven die je op de Infinity Base kunt plaatsen om speciale items te ontgrendelen. Er zijn twee soorten Power Discs: ronde en hexagonale. De ronde variant geeft in-game boosts en vaardigheden voor je personage en de hexagonale ontgrendelt achtergronden, texturen voor gebouwen en in-game speelgoed zoals voertuigen.

Naast de Story Mode heeft ook de Toy Box mode een totale make-over gekregen. Het idee hierachter is dat men gekeken heeft hoe kinderen - voornamelijk jongens - spelen om dit concept vervolgens na te bootsen. Kortom: je pakt een doos met speelgoed, kiept hem om en gaat vanuit de spullen op de grond je dingen opbouwen.

DI2

De Toy Box Mode is ontzettend uitgebreid. Je kunt tot in detail je eigen stad bouwen en deze keer is het zelfs mogelijk om interieurs te maken. Door middel van het plaatsen van een speciale deur kun je Toy Boxen aan elkaar linken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld de deur van een gebouw linken aan een eerder gemaakt interieur. Om het jongere spelers makkelijker te maken zijn er ook ‘generators’ gemaakt waarmee je in theorie met één druk op de knop een hele racebaan tevoorschijn kan toveren. Ik zeg hier in theorie omdat het genereren van een racebaan één ding is, maar om daadwerkelijk racen is toch net even een ander verhaal. Wat wel grappig is, is dat er ook een heuse ‘Battle-generator’ aanwezig is. Hiermee is het mogelijk is om zelfs een Smash Bros-achtige game te maken. De mogelijkheden van de Toy Box Mode lijken dus daadwerkelijk oneindig. Disney heeft waarschijnlijk goed gekeken naar Project Spark, ook al gaat die laatste game nog net een stapje verder.

DI2.0 Toybox

Met de 'Toy Box Game Maker' kun je vervolgens bepaalde regels maken in je Toy Box-creatie. Zo kun je bepalen dat personages niet meer kunnen vliegen en dat andere spelers geen wijzigingen mogen maken in jouw creatie. Omdat de mogelijkheden oneindig lijken (en misschien zelfs wel zijn) bekroop mij wel het gevoel dat kinderen - volgens mij de doelgroep van Disney Infinity - niet daadwerkelijk zullen snappen wat ze allemaal met de Toy Box kunnen. Ik zie mijn nichtjes van vier en zeven, die trouwens Disney Infinity-fans zijn, echt geen enorme (spel)werelden bouwen. Volgens Disney bewijzen de inmiddels miljoenen 'Toy Box'-creaties van het eerste deel echter het tegendeel.

Men benadrukte dat het delen van eigen creaties dit keer eenvoudiger is en je zonder goedkeuring van Disney  je creatie kunt delen met vrienden en familie. Wil je echter je creatie delen met de rest van de wereld dan moet je wel een speciaal Disney-account hebben, want pas na controle en goedkeuring van Disney zal je creatie online beschikbaar zijn voor anderen.

DI2.0 Game Maker

Ondanks dat Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes zich meer lijkt te richten op (jonge) mannelijke spelers. Heeft de game alles in huis om in september een waardige opvolger te worden. Zeker door de combinatie met Marvel en een uitgebreide 'Toy Box' heeft Disney dit jaar een sterke troef in handen.