Lego Batman 3: Beyond Gotham

De Lego-games staan bekend om humor en gameplay die zichzelf niet al te serieus neemt. Lego Batman is hierop geen uitzondering. De games zijn geliefd bij jong en oud en het is dan ook niet gek dat Lego Batman alweer zijn derde game krijgt: Lego Batman 3: Beyond Gotham.

Lego Batman 3

Het spel speelt zich voor de verandering eens niet af in het grauwe, duistere Gotham City. Ontwikkelaar Traveller’s Tales heeft bewust gekozen om qua omgeving het roer om te gooien. In plaats van de welbekende stad gaan we dit keer letterlijk ‘beyond Gotham’, namelijk de ruimte in.

Misschien is de naam Lego Batman wel een beetje misleidend; in positieve zin dan wel. Ook dit keer heeft Batman namelijk meer dan genoeg vriendjes en vriendinnetjes om de schurk van dit verhaal aan te pakken. Brainiac is deze keer de boef van wie de plannen voorkomen moeten worden. Ruim 150 personages zijn speelbaar. Denk hierbij aan Batman, Flash, Superman, Joker, Doomsday of zelfs Batdog of Batcow. Elke personage heeft dan ook nog eens verschillende kostuums, met als meest geniale voorbeeld de ‘stealth’-modus van Cyborg: het veranderen in een wasmachine. Want, zo beargumenteert de ontwikkelaar, wie verdenkt er nou een wasmachine van snode plannen?! Mooie knipoog naar de dozen van Solid Snake natuurlijk.

Lego Batman 3

Rond de planeet Odym was er opeens totaal andere gameplay te zien dan wat we gewend zijn. Het level was een heuse shmup, denk daarbij aan games zoals Space Invaders of het recente Resogun. Nu weten we nog niet precies of we meer van dit soort losse levels kunnen verwachten, maar het was een aangename verrassing die de game wat variatie geeft. Verder bevat Lego Batman 3 vooral veel van het vertrouwde recept: lekker knokken en beuken en nieuwe voorwerpen of voertuigen ‘bouwen’. In het verhaal worden meerdere planeten aangedaan. De ontwikkelaars wilden nog niet teveel kwijt over het verhaal, maar het lijkt erop dat superschurk Brainiac een aantal planeten heeft gekrompen om ze zo aan zijn persoonlijke collectie toe te kunnen voegen. De hele game is met twee man lokaal coöperatief te spelen.

Grafisch ziet de game er overigens prima uit. Natuurlijk blijft het een Lego-game, dus hyperrealistische graphics zijn niet eens nodig. De spellen hebben gewoon een hele aangename sfeer in zich. De kleuren springen er nog steeds uit en dat is met name voor jonge kinderen sowieso al erg aantrekkelijk, al vinden de meeste volwassenen het natuurlijk ook geen straf om naar te kijken.

Lego Batman 3

Lego Batman 3: Beyond Gotham komt in het laatste kwartaal van het jaar uit op pc, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Nintendo 3DS, Nintendo Wii U, Xbox 360, Xbox One, iOS en OS X. Eigenlijk op alles wat games draait dus.