Metro: Redux

Metro: Redux is een remake van Metro 2033 en Metro: Last Light. Zijn de veranderingen groot genoeg om het een plaatsje in jouw console of pc te gunnen?

Metro Redux

Metro: Redux is om te beginnen niet één game, maar twee games. Of eigenlijk een verzamelnaam. Uitgever Deep Silver besloot namelijk zowel Metro 2033 als Metro: Last Light een remake te gunnen. Grootste vraag bij dit soort remakes is: “Waarom zou ik deze games kopen als ik het origineel al gespeeld heb?!” Natuurlijk een zeer terechte vraag. Allereerst zijn deze remakes inclusief alle DLC die ooit uitgekomen is. Ook heeft 4A Games extra content gemaakt voor beide versies. Toch denk ik dat dit niet de hoofdreden moet zijn om de Redux-versie te kopen.

Metro Redux

Een van de belangrijkste toevoegingen is dat je nu verschillende speelstijlen kan kiezen. De achtergrond hiervan ligt bij de originele games: Metro 2033 was veel meer een survivalgame, terwijl Last Light een grotere nadruk had op actie en schieten. In de Redux-versies kun je zelf kiezen welke stijl jij wilt spelen. In Spartan-modus veranderen de games meer in run-and-gun. De Survival-modus - de naam zegt het al - zorgt ervoor dat het meer om overleven draait dan om het pure schieten. Daarnaast is het mogelijk om beide games in de Ranger-modus te spelen, waarin jij veel sneller doodgaat, maar ook de vijanden eerder op de grond liggen. Dit in plaats van het gebruikelijke ‘moeilijker’ maken van games door vijanden belachelijk sterk te maken terwijl je zelf bij het minste of geringste al plat ligt. Verder heeft 4A Games besloten om de redelijk controversiële hitmarkers optioneel te maken. Dit na kritiek van fans aan beide kanten van de streep: de ene helft wilde liever wel hitmarkers zien om zo meer feedback te krijgen op de gunplay, terwijl de andere helft hitmarkers zag als onrealistisch en te ‘casual’. Nu kies je dus zelf wat jij het fijnste of leukste vindt.

4A Games was achteraf eigenlijk helemaal niet zo tevreden met de controls in de consoleversie van Metro 2033. Ze waren niet intuïtief genoeg en zorgden ervoor dat de game bij sommige mensen niet helemaal in de smaak viel. Bij Metro: Last Light was dit veel beter en daarom besloot de ontwikkelaar om voor de Redux-versie van Metro 2033 de besturing flink op de schop te gooien, zodat deze net zo fijn speelt als zijn jongere broertje.

Metro Redux

Naast de extra content zijn de games uiteraard ook grafisch flink opgepoetst. De PlayStation 4-versie draait heerlijk soepel op 1080p op 60 fps (de Xbox One-versie kan slechts 912p aan) en het verschil met de vorige generatie consoles is aanzienlijk. Denk hierbij aan hogere resolutie textures, mooiere effecten en een nieuw lighting-systeem, waardoor licht en schaduwen nu nog mooier en realistischer zijn.

De animaties van Metro 2033 zijn eveneens aangepakt; ze waren gedateerd of soms zelfs helemaal niet aanwezig. Zo doet de hoofdpersoon in de Redux-variant daadwerkelijk deuren open, drukt hij knoppen in en draait hij aan stoomventielen. Het klinkt misschien heel suf, maar dit soort toevoegingen zijn in mijn ogen zeker in spannende games zoals Metro 2033 van levensbelang om de immersion zo groot mogelijk te houden. De acties van de hoofdpersoon voelen nu veel echter dan in de originele game.

Metro Redux

Als je de Metro-games nog nooit gespeeld hebt, lijkt dit het ideale moment te zijn om ermee aan de slag te gaan. Voor een - in mijn ogen - prima prijs speel je twee van de tofste verhalen die de afgelopen paar jaar zijn uitgekomen. Mensen die de games al gespeeld hebben zullen wellicht iets minder geïnteresseerd zijn, maar zeker met de korting op Steam kan het toch de moeite waard zijn om de games nogmaals in volle glorie te beleven.

De games zijn zowel los als in een pack te kopen. Voor de zeer schappelijke prijs maakt het niets uit: de remakes zijn 20 euro per game. Op Steam krijg je nog eens 50% korting als je de oorspronkelijke games al hebt. Helaas doen PlayStation 4 en Xbox One niet mee aan deze deal. De games zijn ook op disc verkrijgbaar voor € 39,99 voor beide spellen. Metro: Redux ligt op 29 augustus in de winkelschappen.