Sunset Overdrive

Insomniac zoekt het hogerop in deze shooter voor Xbox One. In Sunset Overdrive schreeuw je niet alleen van de daken, je schiet er ook van.

Header

In Sunset Overdrive is de stad overspoeld door zombies. Oorzaak? Een energiedrankje waarvan men het etiket niet goed gelezen had. Jij bent een van de helden die dit zooitje mag gaan opruimen. Met allerlei maffe wapens ga je vooral van bovenaf de zombies te lijf. Via telefoondraden van dak naar dak, terwijl je zombies aan het uitmoorden bent. Stilstand is achteruitgang, want je bent nogal in de minderheid en dus erg kwetsbaar als je omsingeld bent.

Sunset Overdrive

Mocht je op de grond terechtkomen, dan is het dus zaak zo snel mogelijk weer een dak op te klauteren om van een veiligere afstand de zombies te lijf te gaan. Je kunt op elk moment tussen wapens wisselen om het juiste gereedschap op het juiste moment te gebruiken. De standaard zombies liggen vrij rap, groepen pak je met granaten aan, maar de grotere exemplaren vereisen iets meer tactiek. Bijvoorbeeld door ze eerst te bevriezen met een diepvriesgeweer zodat ze geen direct gevaar meer vormen. Je trakteert ze daarna gewoon op een vinylplaat of twintig met je lp-wapen of op een vuurwerkpijl, gewoon omdat het in het spel zit. De omgeving zelf heeft ook allerlei valstrikken om vijanden te doden, als je dan toch in stijl wil spelen.

Sunset Overdrive

En stijl is belangrijk in Sunset Overdrive. Je vult namelijk een stijlmeter naarmate je op acrobatische en creatieve manieren monsters uitmoordt. Is deze eenmaal vol, dan activeer je een ‘amp’, een versterking. Deze kunnen bijvoorbeeld je melee-aanval, wapens of acrobatisch vermogen versterken. Alle vamps zijn te verkrijgen door recepten te vinden. Eenmaal gevonden, moet je nog een uitdaging voltooien om het permanent te houden.

Hoe mooier je door het level heen overleeft, hoe meer geld je ook verdient. Hiermee kun je nieuwe kleding kopen, zodat je je eigen kledingstijl draagt. Dit is ook de reden dat er geen attributen of vaardigheden op kleding zitten, maar dat je amps nodig hebt om jezelf beter te maken. De ontwikkelaar wilde graag de persoonlijke kleding erin houden en dat had niet gekund als er speciale mogelijkheden bij kleding hadden gezeten. Amps en kleding die je in singleplayer verdiend hebt, neem je ook mee in je multiplayer.

Sunset Overdrive

Er is nu nog maar één online co-op multiplayermodus voor Sunset Overdrive bekendgemaakt: Chaos Squad. je kunt met maximaal acht man in een level losgaan op golven vanallerlei soorten zombies. Je begint in de modus door te kiezen welke missie je wil doen. het missietype waar het meest op gestemd is, wordt dan vijf of zes rondes gespeeld. Hoe beter je gespeeld hebt, hoe hoger de Chaos-meter in de laatste ronde is, de Night Defense-ronde. Als de meter hoger is en je volbrengt die missie succesvol, dan krijg je betere prijzen dan wanneer hij lager is.

Op de E3 was alleen het laatste gedeelte te spelen. Insomniac gaf aan dat de rondes ervoor zo’n half uurtje duren voordat je in Night Defense komt. De opdracht is simpel: op de kermis staan vaten die beschermd moet worden tegen hordes zombies.Je kunt voordat een wave begint vallen neerzetten, zoals een draaiende messenval bij de ingang naar een van de vaten, zoals ik deed. Als een golf start dan moet je het dus hogerop zoeken en mag je creatief losgaan op de vijand.

Sunset Overdrive

Dat viel in het begin vooral tegen, binnen twee tellen stond ik alweer op de grond en was ik omsingeld. Vriesgeweer gebruiken en snel het dak weer op, nog een keer proberen. In de trailers ziet het er allemaal zo makkelijk uit om boven de grond te blijven. Maar dat is het niet. Je moet op tijd de X-knop indrukken om het volgende object, zoals een draad of dakrand, te pakken te krijgen en met de strakke timing is het opletten geblazen.

Als je de besturing eenmaal in de vingers hebt, geeft Sunset Overdrive je voldoening door met stijl monsters te doden. De wapens en de omgeving op de kermis zorgen voor dat chaotische vuurwerk op je scherm. Het loopt soepel, het speelt na wat training soepel en het tweede potje was al veel leuker als je de besturing en timing ervan doorhebt. Het scheelt ook dat teamleden elkaar niet kapot kunnen knallen.

Chaotisch vuurwerk op je televisie, zo kun je Sunset Overdrive wel omschrijven. Als je zombies vermoordt door ontploffende teddyberen op ze te schieten dan snap je dat enkele potjes om alle wapens eens uit te proberen lachen gieren en brullen is. De vraag is hoe lang het dat blijft. Het demolevel met de bijgeleverde wapens was in ieder geval een leuke start om de game te leren kennen. Nu is het zaak voor Insomniac om nog meer bizarre levels, wapens en kledingstukken toe te voegen zodat het ook leuk blijft. Sunset Overdrive komt 28 oktober uit op Xbox One.