Mario Kart 8

Toet! Toet! Toet! De toeter op de Wii U GamePad doet het in ieder geval goed, maar hoe speelt de alweer achtste versie van Mario Kart?

Mario Kart 8-header

Mario Kart, wie is er niet groot mee geworden? In elke nieuwe versie is er wel een in het oog springende feature die de franchise weer beter maakt dan alle voorgaande. In Mario Kart 8 is dat natuurlijk ook het feit dat het eindelijk in HD gespeeld wordt, maar er zijn meer toevoegingen te vinden in de kartracer.

Er zijn nieuwe personages te vinden. Ze zijn nog niet allemaal bekendgemaakt, maar zeven ervan weten we al: de zeven kinderen van Bowser. Terugkerende personages die we al eerder in Mario Kart 7 of Mario Kart Wii hebben gezien zijn Lakitu, Metal Mario, Rosalina, baby Daisy en baby Peach en natuurlijk is er de standaard cast zoals Mario, Luigi, Wario, Waluigi, Yoshi en Donkey Kong. Voor ieder wat wils dus, maar de keuze is nooit een probleem geweest in Mario Kart.

Mario Kart 8

Over keuze gesproken, er is genoeg te kiezen in de mogelijke besturing: je kunt spelen met de Wii U Gamepad. Als je dat doet kun je nog kiezen of je gebruikmaakt van de analoge stick of van de bewegingssensoren, zodat je je GamePad gebruikt als stuur. Vind je het ding te groot, dan heb je nog de keuze uit de Wii U Pro controller, de Wii Remote (Plus), die je dan weer in het Wii-stuurtje kunt stoppen of samen laat werken met de Nunchuck. En anders koppel je de Wii Remote aan de Wii Classic Controller. De Wii U GamePad kun je er altijd naast houden om de map met de posities van tegenstanders in de gaten te houden of om te toeteren of, als je wilt, gebruik te maken van off-tv play.

In singleplayer en lokale multiplayer is er niets verrassends onder de Nintendo-zon: de Grand Prix-modus met de ondertussen bekende moeilijkheidsgraden in de 50cc, 100cc, en 150cc cups. In de multplayermodi vinden we dan nog de Online - One Player, Online - Two Players, Time Trials, VS Race en de Balloon Battle. Mario Kart 8 zal met 60 frames per seconde draaien in één- of tweespelermodi, maar vanaf drie menselijke spelers wordt het teruggeschroefd naar 30 frames per seconde.

Mario Kart 8

Er zijn tot nu toe twee nieuwe items te vinden in de vraagtekenblokken: de Boomerang Flower en de Potted Piranha Plant. Met de ene gooi je een boemerang die meerdere mensen kan raken terwijl het ook terugkeert. De Piranha Plant houd je vast, terwijl hij naar iedereen om zich heen hapt. Bij elke hap krijg je ook een kleine snelheidsboost. Terugkerende items uit eerdere Mario Kart-spellen zijn onder andere de Lightning, de Bullet Bill, en natuurlijk de bekende Koopa-schilden, waaronder het gevreesde blauwe schild.

Op de banen zijn dus nieuwe personages en nieuwe items te vinden, maar er is ook een nieuw soort baan zelf: de magneetbaan. Je kart is uitgerust met magneten die gebruikmaken van de nieuwe magneettracks. Je kunt hierdoor op bepaalde plekken over de kop heen of iemand inhalen door over de muur te racen. Als je een tegenstander raakt op zo’n stuk, dan spin je allebei rond, maar krijg je allebei ook een boost. Er zijn nieuwe tracks toegevoegd die deze stukken hebben.

Mario Kart 8

Maar ook oude bekende tracks hebben een grafische update gekregen om er in HD prachtig uit te zien. Sommige van de oude bekende tracks zijn exact hetzelfde qua bochten enzovoort, maar soms maken tracks gebruik van het paragliding- of de onderwatermogelijkheden uit Mario Kart 7. En natuurlijk, de ‘fan-favorite’ Rainbow Road is weer terug om weer uit de bocht te driften.

Karts en bikes zijn aan te passen met verschillende modellen, banden en gliders. Wielen zijn bijvoorbeeld van hout, groot of juist klein. Bij de glider moet je denken aan de deltavlieger of parachute maar je kunt ook kiezen voor het Squirrel-pak uit de New Super Mario Bros. U-game. Maar snelheid maken doe je toch vooral door te driften, een stunt uit te halen tijdens een sprong of door maximaal tien munten te verzamelen, waardoor je sneller rijdt.

Mario Kart 8

Een van de leukere toevoegingen in Mario Kart 8 is Mario Kart TV. Hiermee kun je een gereden race terugkijken en aanpassen door wat parameters te veranderen, zoals welke soort momenten je wil zien, actie of drifts, welke racers de aandacht moeten krijgen en bijvoorbeeld de tijdsduur van het filmpje. Daarna kun je deze uploaden naar MiiVerse, zodat andere Nintendo-gamers jouw favoriete races kan bekijken.

Maar hier is het toch raar dat Nintendo nog steeds vasthoudt aan het gesloten circuit: heb je geen Wii U, dan kun je de video’s niet zien. Waarom er niet geüpload kan worden naar YouTube of Twitch is raar te noemen, vooral als je andere mogelijke kopers zou kunnen overhalen een Wii U te kopen als ze de typische Mario Kart-gameplay zien. Zeker met de matige verkoopcijfers lijkt dit een simpele zet om meer bekendheid en meer mensen over de finish-streep te trekken. Microsoft en Sony hebben dit al wel door en op hun consoles is het een standaardoptie dat systeembreed mogelijk is. Hopelijk kondigt Nintendo dit toch nog aan, maar op dit moment is het alleen mogelijk de boel naar Nintendo’s eigen netwerk te sturen.

Mario Kart 8 is weer de typische hoge kwaliteit die je van het bedrijf verwacht. Het blijft in de kern de Mario Kart die iedereen kent en iedereen tof vindt, maar met altijd net die nieuwe toevoegingen die de creativiteit in tracks en de gevechten om maar als eerste te eindigen weer verder los laat barsten. Wii U-eigenaren weten in ieder geval dat ze vanaf 30 mei weer genoeg te gamen hebben, Mario Kart 8 racet dan de winkel in.