Lost Saga

Nexon timmert hard aan de weg om groot te worden. Aan ambitie geen gebrek in ieder geval. Het bedrijf zoekt interessante online games die ze willen uitgeven. Er is een Koreaanse, Japanse en Amerikaanse tak van het bedrijf en sinds een aantal jaar zit de Europese tak in Luxemburg. Maplestory is tot nu toe het bekendste spel van de uitgever. Met twaalf miljoen geregistreerde gebruikers spelen er dagelijks veel mensen een online game van Nexon.

Header

Lost Saga is een free-to-play game die al een tijd uit is in andere werelddelen, maar in mei dit jaar ook in Europa uitkomt. De bèta is net begonnen, zodat gamers zelf kunnen kijken of het wat voor ze is. Wij keken natuurlijk ook, want als er ergens online gratis een robbertje te vechten is …

Lost Saga is een vechtspel in een cartoony stijl. Als je dacht dat een spel als Street Fighter veel personages had, dan zul je hiervan schrikken: er zijn er meer dan 110. Niet met zo’n uitgebreide moveset als een ‘echte’ vechtgame, Lost Saga is meer een brawler. Kortom, een stuk simpeler onder de knie te krijgen. Naast de pijltjestoetsen om te bewegen in de 3D-arena heb je drie knoppen: een om aan te vallen, een om te verdedigen en een om te springen. Door combinaties van die drie knoppen tegelijk in te drukken voer je speciale bewegingen uit. Deze bewegingen kun je niet spammen, ze hebben een cooldown-periode.

Lost Saga

De personages zijn een bonte verschijning. Zo zien we een soort Captain America, maar dan met de Britse vlag. Dat scheelt vast een licentie richting Marvel. Nexon is wel bezig met andere licenties van bekende personages, maar deze personages zijn niet gratis als de licenties allemaal gelukt zijn. Van de tot nu toe bekende personages zijn er honderd gratis, tien andere moet je kopen. Cowboys, indianen, magiers, rocksterren, boksers, het lijkt alsof de ontwikkelaar aan de fans gevraagd heeft welke fantasie ze graag in de game zouden willen zien. Of wacht, dat is ook gedaan. Nexon houdt namelijk graag enquêtes om te kijken wat de gamer wil, zodat ze aan de algemene wens van de spelers kunnen voldoen.

Elk personage krijgt ervaringspunten door te vechten. Hiermee unlock je nieuwe skills. Je kunt geen onbeperkt aantal vaardigheden in een wedstrijd meenemen, dus dat wordt kiezen. Het vechten zelf heeft wel iets unieks: je hebt een onbeperkt tagteam. In andere games heb je soms een tweede personage achter de hand, en in het geval van Marvel vs Capcom zelfs drie personages, maar in Lost Saga heb je al je vrijgespeeld personages beschikbaar in een wedstrijd. Met hotkeys kun je ze tevoorschijn toveren. Als je denkt dat een potje zo wel heel lang gaat duren, dan heb je het mis. Je hebt namelijk maar één gezondheidsmeter.

Lost Saga

Het taggen kan vooral een tactisch voordeel zijn: als je bijna dood bent, pak je bijvoorbeeld een trager vechtende, maar veel beter verdedigende robot. Deze ontvangt minder schade, zodat het je net dat voordeel op kan leveren. Of je kiest voor een supporting class, die zichzelf iets kan genezen met een van de skills om daarna te wisselen naar weer een aanvallend type. Maar dit alles geldt voor je tegenstander natuurlijk ook.

Er zijn zo’n twintig arena’s waar je los in kunt gaan in zo’n tien verschillende gamemodi. De meeste zijn PvP. Death Match spreekt voor zich, maar in bijvoorbeeld Prisoner-modus speel je in teams. De verslagen spelers worden gevangen en als team kun je deze weer bevrijden. In Boss Raid is iemand de baas, die meer leven heeft en sterker is. De rest moet hem verslaan. Wie hem verslaat wordt dan de baas. Speel je tactisch, dan wil je misschien al zorgen dat je andere tegenstanders minder gezondheid hebben, zodat ze makkelijker te verslaan zijn mochten ze de baas worden. Degene die het vaakst de baas is geweest wint de wedstrijd. Tikkertje voor gevorderden dus.

Lost Saga

Zo zijn er ook clans en factions die tegen elkaar strijden in allerlei PvP-modi. In de enige PvE-modus, Crusader, vecht je tegen monsters. Je komt in een kerker en moet zo ver mogelijk zien te komen. Als je een monster verslaat ga je een verdieping lager. Er loopt ondertussen een klok mee: als je een arena snel genoeg schoonveegt dan krijg je betere items voor je personage.

En dan brengt ons naar items. Die gaan in combinatie met free-to-play vaak niet samen. Tenminste, het woordje gratis kun je dan vaak wegstrepen. Het spel werkt met een virtuele currency: peso’s. Hiermee kun je items kopen, je personage customizen qua kleren, wapens en mogelijk schild en meer. Ook cosmetische veranderingen, zoals kleur van het haar, kapsels zelf, de kleur van de ogen, kosten peso’s. En natuurlijk zijn peso’s ook te koop voor echt geld, zodat je de peso’s niet hoeft te verdienen door te vechten.

Lost Saga

Pay-to-win is het niet, dat verzekert Nexon ons. Ze zouden zichzelf ook in de voet schieten, want het moet voor iedereen leuk zijn. Wat je kunt kopen zijn kleine verbeteringen, bijvoorbeeld meer slots voor personages, maar ze zijn ook allemaal te verdienen door het spel te spelen en peso’s te verdienen. Er zijn nog meer manieren om items te vinden. Zo zitten er minigames in, zoals vissen. Als je gaat vissen moet je wel geduld hebben, het is niet dat er om de tien seconde aan de haak getrokken wordt. Met een metaaldetector kun je ook in de grond gaan zoeken, maar ook hier geldt: het is niet constant feest.

Spullen die je niet kunt gebruiken kun je verkopen in een auction house. Daar krijg je dan weer peso’s voor, waarmee je zelf op items kunt bieden of natuurlijk anders kunt besteden. Een andere manier om items te krijgen is door te vechten.Tijdens een gevecht kan je tegenstander zijn hoed bijvoorbeeld laten vallen, deze kun je oprapen. Let wel op, door dat te doen laat je je eigen hoed achter. Deze is weer op te pakken door je tegenstander. Er is dus geen inventaris waardoor je items mee kunt nemen en je eigen spul kunt houden.

Lost Saga heeft zeker potentie. Het trekt zeker verzamelaars aan: gotta unlock them all. Het spel staat niet voor niets in Korea in de top 10 van online games. Je perfecte team maken, ook qua uiterlijk, is altijd populair bij mensen. Het is simpel onder de knie te krijgen, maar om er echt goed in te worden is het meer dan op knoppen rammen. Gelukkig voor de toetsenbordfrusties onder ons ondersteunt het spel ook een controller, zodat je niet kunt roepen dat je verliest omdat je het toetsenbord zo stom vindt spelen. De tijd dat gratis games niets zijn is in ieder geval voorbij, met games als Lost Saga wordt bewezen dat andere verdienmodellen ook succesvol kunnen zijn en de normale gamer niets hoeft te kosten. Lost Saga komt alleen uit op pc.