LEGO The Hobbit

Een grote verrassing is het niet meer: er komt een LEGO-game van The Hobbit uit. Gevaarlijk, want na de, overigens uitstekende, LEGO Lord of the Rings zouden gamers het nu allemaal wel gezien kunnen hebben. Warner nodigde ons uit om een previewversie van LEGO The Hobbit te komen spelen om ons te overtuigen dat deze volgende LEGO-game toch echt weer nieuw, fris en beter is.

header

De intro van de game bevat in ieder geval weer de typische LEGO-humor. Christopher Lee, bekend van zijn rol als Saruman in Midden-aarde, heeft het verhaal ingesproken, om in ieder geval in de juiste stemming te komen. De dwergen komen op bezoek bij Bilbo Baggins, de held van het verhaal. Het gaat alleen net wat anders dan in de film. Tenminste, wat er allemaal gegeten wordt kan ik me niet meer zo herinneren. Nieuw zijn de meer minigames-achtige opdrachten. In het huisje van Bilbo moeten door middel van quicktime events items gegooid worden om zo al het eten op tafel te krijgen.

LEGO The Hobbit

Minigames en quicktime events zijn ondertussen ook niet meer nieuw, dus echt heel enthousiast word ik er niet van. Voor de jongere doelgroep zal het vast fantastisch zijn. Ook wijst de producer ons op een minigame die we wel uit eerdere LEGO-games kennen. De boogschutter uit het gezelschap moet zijn pijlen op drie doelwitten mikken om zo platformen te laten verschijnen, zodat ze een brug hebben over de oneindige diepte in een level. De LEGO-games hebben nooit lastige puzzels gehad, aangezien ze voor jong en oud zijn, maar iets vernieuwender had ondertussen wel gemogen.

Gelukkig zijn in LEGO The Hobbit er ook dingen aangepast in de gevechten, iets dat op demopods ook zelf ondervonden kan worden. De grootste toevoeging is de comboaanval, buddy-up genoemd. Twee specifieke dwergen kunnen door een druk op de knop samenwerken en een slechterik extra schade toebrengen. Dat kan tijdens het vechten, maar soms is het ook nodig om puzzels op te lossen en verder te komen in de game. De demo begint bijvoorbeeld bij de goblinkoning in de goblinstad. Je moet meteen aan de bak door zijn onderdanen te bevechten totdat de koning zelf gaat vechten. Als de baas na een paar aanvallen vermoeid is, dan heb je de speciale comboaanval nodig om hem te verslaan.

LEGO The Hobbit

Elk personage heeft een aanval die extra krachtig wordt als je de aanvalsknop ingedrukt houdt. Hierdoor laad je die aanval op en kun je extra veel schade aanrichten of juist meer tegenstanders raken. Er zijn meer dan tachtig personages in het spel te unlocken, ieder met zijn eigen krachtige aanval. Er zijn, verspreid door een level, ook onderdelen te vinden waarmee je LEGO-modellen in elkaar kunt zetten, die in de hub blijven bestaan. De LEGO-modellen zijn in elkaar gezet met echte LEGO, dus als je LEGO-fanatic bent, zou je ze ook zelf kunnen bouwen.

TT Games, de ontwikkelaar, heeft de focus vooral gelegd op de vele dwergen in de film. Daarom zijn de kleine krijgers soms opgesplitst in teams om het eenvoudig te houden de juiste dwerg voor de juiste taak te kiezen. Natuurlijk is er weer een hub om extra opdrachten, zo’n honderdvijftig stuks, te kunnen doen. Er is meer te doen: wapens craften, blacksmithing, je personages aanpassen, maar ook schatten en geheime items zoeken. LEGO The Hobbit is dus uitgebreid, iets dat we verwachten van de LEGO-hub.

LEGO The Hobbit

En toch fluistert in mijn hoofd een stemmetje dat we het allemaal al eens gezien hebben. LEGO-fans gaan vast weer plezier beleven aan LEGO The Hobbit, maar verwacht geen wereldschokkende veranderingen ten opzichte van LEGO Lord of the Rings, de game die dezelfde setting, personages en features ook al heeft.