inFamous: Second Son

Beroemd en berucht, dat geldt zeker inhoudelijk voor de inFamous-serie. Over een kleine maand komt het volgende deel in de serie uit, inFamous: Second Son. In een korte sessie had ik het genoegen een korte blik te mogen werpen op het spel. Systemseller voor de PlayStation 4? Aanrader?

Het verhaal van inFamous: Second Son speelt zich zeven jaar na het goede einde van inFamous 2 af. Cole is uit beeld verdwenen en we maken kennis met hoofdpersoon Delsin Rowe. In de tussentijd is de wereld een beetje bang geworden voor conduits, mensen met speciale krachten, en worden ze bio-terroristen genoemd. Er is zelfs een speciale politie-eenheid in het leven geroepen, de Department of Unified Protection (DUP), die alle bio-terroristen moet oppakken en in een donker hoekje wegstoppen.

Delsin is een jongen met weinig verantwoordelijkheidsgevoel, die opeens heel belangrijke keuzes moet maken in zijn leven als hij ontdekt dat hij een conduit is. Hij kan namelijk krachten van andere conduits absoberen. In de demo die ik heb mogen spelen bezat Delsin twee speciale krachten, een neonkracht en een rookkracht. Er komen volgens ontwikkelaar Sucker Punch nog meer krachten bij, maar er is nog niets bekend over wat voor soort krachten dit zijn.

 

Om de krachten te kunnen gebruiken moet je ze bijvullen, ik heb hier even geen ander woord voor. Om rookkracht te gebruiken moet je op de daken schoorsteenrook absorberen en voor neonkracht doe je hetzelfde maar dan op de grond bij neonverlichting. De basis hierbij is hetzelfde als in de voorgaande inFamous-spellen.

Met het gebruik van je speciale krachten kom je ook uit op een klein minpuntje. Je kunt namelijk niet vrij wisselen tussen je krachten. Als je rook hebt geabsorbeerd kun je alleen rookkrachten gebruiken. Als je neonkrachten wilt gebruiken zul je eerst langs een neonbord moeten gaan om deze leeg te trekken. Strategisch gezien geeft dit natuurlijk wel weer een uitdaging, zeker als er nog meer krachten bijkomen in het finale produkt, maar persoonlijk had ik het leuker gevonden als je met een druk op de knop had kunnen kiezen.

Iets anders dat is meegenomen uit de vorige spellen is de keuze tussen goed en kwaad. Je kunt de game namelijk op twee manieren spelen. Je hebt de keuze om de tegenstanders te doden of ze vast te snoeren en ze in leven te laten. Door een logo in de bovenhoek kun je zien op welke manier je Delsin ontwikkelt. Iedereen dood? Dan wordt het logo gaandeweg rood. Bezit je een grote mate van barmhartigheid, dan wordt het blauw. Het spel nodigt hiermee goed uit om het minimaal twee keer te spelen.

 

De gameplay zelf zit goed in elkaar. In het begin ben je nog even de controls aan het uitvinden, maar deze zijn heel toegankelijk gehouden zodat je na een minuut of wat al niet meer hoeft nadenken welke knop je moet indrukken. inFamous: Second Son gebruikt ook iets wat een hoop games tot nu toe lijken te zijn vergeten, het touchpad op de Dualshock 4. Hiermee vul je je krachten, open je deuren en meer van dat soort dingen.

Dat de controls makkelijk te doorgronden zijn is een groot voordeel. De gameplay zelf is namelijk razendsnel. Zeker wanneer er grote groepen vijanden, voornamelijk DUP-agenten, om je heen staan schiet je alle kanten van het level over. Wat het spel goed doet, is dat zij weten te voorkomen dat je enkel vooruitkomt door blind om je heen te slaan. Er zit precies genoeg ruimte in de snelheid van de gevechten, zodat je nog tactische beslissingen kunt maken zoals gooi ik een granaat of sla ik er van dichtbij op los.

Ik heb nog maar een heel klein deel van inFamous: Second Son mogen zien en spelen, maar wat ik heb gezien smaakt absoluut naar meer. De combinatie van makkelijk te gebruiken controls en de snelle gameplay is prima. Het spel gaat snel, maar niet te snel zodat je nog steeds tactiek kunt toepassen. De replayability is ook hoog door de keuze tussen goed en kwaad. Daarnaast ziet het er grafisch heel mooi uit, maar dat mag je ook verwachten van een PS4-exclusive. Nog een maandje wachten en dan kunnen we losgaan met Delsin. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in.

inFamous: Second Son komt 21 maart exclusief uit op PlayStation 4.