De Sims 4

Nee, geen uitbreiding, maar een heus nieuw deel in de franchise. Emoties lopen hoog op in dit nieuwe deel.

Header

De Sims staat bekend als ‘die game met veel uitbreidingen’. Het is ook zo’n game waar je van houdt, of zinloos tijdverdrijf vindt. Een middenweg is er niet. Voor de fans is er in ieder geval goed nieuws: nog één uitbreiding slapen en De Sims 4 is in zicht. Maar wat is er nieuw aan het vierde deel? Electronic Arts heeft nu een tipje van de sluier opgelicht.

De Sims 4

Als je een De Sims voor het eerst opstart begin je met het maken van je sim. De ontwikkelaars hebben de editor geheel opnieuw in elkaar gezet, om het zo de gebruikersvriendelijk mogelijk te maken. Na een korte sessie is het duidelijk: heel veel gebruikersvriendelijker kan niet meer. In de vorige De Sims bleef je maar met sliders schuiven, maar nu zijn ze tot het minimum beperkt. Je kiest eigenlijk een basisfiguur, qua botstructuur, en daarna pak je met je muispointer bijvoorbeeld een been en maakt die dikker of dunner door je muis te bewegen. Zo heb je veel meer controle over de lichaamsvorm van je sim. Pronte borstjes of hangmemmen? Het kan allemaal.

De Sims 4

Het gezicht van je sim is nog uitgebreider aan te pakken. Je kunt daarop twee niveaus inzoomen om heel precies elk detail, tot aan het puntje van je neus, met je muis het gezicht te vormen tot wat jij wil. Het is supersimpel, en binnen no time heb je jouw sim klaar. Het enige dat niet kan is een kapsel dynamisch te creëren, dus dat blijft bij het selecteren van presets. Deze gaan zoals vanouds ook door uit een hele zooi presets te kiezen hoe je sim wil kleden. Klein detail: dit keer kun je een hoofddeksel op je sim zetten en blijft jouw gekozen kapsel eronder zitten en niet zoals in de oude delen dat je gratis en voor niets een generiek kapsel erbij kreeg.

De Sims 4

Na het aankleden van je sim heb je nog de mogelijkheid een stem te geven. Je start met een van de presets en dan kun je het lager of hoger maken door middel van het verslepen van een slider. Ook het loopje van je sim is aan te passen. Wil je je sim bijvoorbeeld een cool of een ijdeltuitig loopje geven dan kan dat. Je kunt zelfs aangeven hoe je sim zich gedraag als hij of zij boos, blij of treurig is. Je sim heeft wederom vaardigheden en wensen zoals in De Sims 3 en deze kies je tijdens het maken van je sim. EA maakt de belofte van een simpelere editor waar: het is erg gebruikersvriendelijk en de mogelijkheden om je sim te creëren zijn enorm.

De bouwmodus is net als de sim-editor geheel aangepast. Sleuren en pleuren, en daarna aanpassen werkt erg gemakkelijk. Dit keer kun je ook je muren in hoogte aanpassen, kun je zonder je hele huis te moeten slopen een fundament aanleggen na het bouwen van je huis en kun je kant-en-klare kamerpakketten kopen en aanpassen. Er zijn preset kamers, bijvoorbeeld een gehele badkamer in een bepaalde stijl. Die sleep je op de gewenste plek en je pikt daarna de items eruit die je wil verschuiven of verwijderen. Op de oude manier werken is nog steeds mogelijk, maar dit is een snellere manier.

De Sims 4

Handig dat alles versimpeld en versneld is te maken of te bouwen, maar wat gaan we doen in De Sims 4? Heel veel over de content wilden de makers nog niet kwijt. Of er seizoenen in zaten of meer dingen die we al eerder in uitbreidingen hebben gezien werd dus ook niet op ingegaan. Een feature waar ze het wel over wilden hebben is de emotie die elke sim heeft. Sims hebben we al eerder zien janken of juichen, maar nu werkt het ook door op de activiteiten die ze voorgeschoteld krijgen.

De Sims 4

De gameplayvideo hieronder laat het uitgebreid zien, als een sim triest is, dan kan hij niet opeens een mop vertellen of flirten. Zo’n emotie werkt enkele uren door, al wordt het geleidelijk dat bepaalde activiteiten weer mogelijk worden. Soms heeft het voordelen. Als een sim bijvoorbeeld boos is en hij gaat trainen door zich af te reageren op een boksbal, dan zal hij sneller sterker worden, omdat hij agressiever slaat. Er zijn dus vaardigheden die sneller oplopen door bepaalde emoties.

De Sims 4

De Sims 4 ziet er net iets gelikter uit, de sim- en bouweditor werken veel simpeler, maar vooral de emoties gaan voor meer gameplayverschillen zorgen ten opzichte van de vorige delen. En wie wil er nu niet woohoo’en in een raket in de ruimte? Hopelijk kunnen ze iets aan de laadtijden doen die bij De Sims 3 uitermate lang duren, helaas was daar niets over te zeggen. Wat de keuzes van je sims op lange termijn gaan doen, of ze nu echt langzaam gaan verouderen of meer dingen die de fans willen hebben is nog onbekend. Wat wel bekend is? Er is geen constante internetverbinding nodig om te spelen, ze leren snel bij EA. De Sims 4 komt uit in 2014 op pc en mac.