South Park: The Stick of Truth

Je zult de baas maar zijn van Obsidian Entertainment. Je maakt in samenwerking met uitgever THQ een South Park-spel en gamers over de hele wereld zijn laaiend enthousiast. Dan gaat de uitgever failliet en je hebt geen idee wat er met je game gaat gebeuren. Gelukkig heeft Ubisoft de uitgeefrechten gekocht en kunnen we alsnog South Park: The Stick of Truth gaan spelen.


Het verhaal van South Park: The Stick of Truth komt volledig uit de breinen van bedenkers Matt Stone en Trey Parker. De kinderen van South Park zijn verwikkeld in een Live Action Roleplaying-spel. Aan de ene kant heb je de elven onder leiding van Stan en Kyle. Zij nemen het op tegen de mensen onder leiding van de Grand Wizard Eric Cartman. Als speler speel je de nieuwe jongen in de stad en omdat je niet beter weet kies je de kant van Cartman. Samen ga je op jacht naar de legendarische stick of truth die in handen is van de elven.

South Park: The Stick of Truth is een rpg. Dit betekent dat je via gevechten met de vijand sterker wordt en omhoog schiet in level. De aanvallen die je kunt doen zijn allemaal bijzonder, zij het aangepast aan de wereld van basisschoolkinderen. Zo heb je een freeze ray, wat feitelijk neerkomt op het beschieten van de tegenstander met een brandblusser. Aangezien er één ding is dat kinderen heel goed kunnen hebben bijna alle aanvallen een vast ingrediënt, scheten. Een heel belangrijke aanval is de cup-a-spell. Hierbij ga je door je knieën, maak je een kommetje van je hand, laat er één vliegen en gooit deze naar de vijand. Alle gevechten zijn, net als veel rpg’s, turn-based. Je maakt dus om en om een aanval en hoopt op het beste.

 

Door experience te verzamelen en omhoog te gaan in level krijg je de mogelijkheid om upgrades te kopen voor je wapens. Uiteindelijk is het mogelijk om elk wapen en elke aanval te optimaliseren met scheetkrachten. Meer heeft een kind toch niet nodig? Ook krijg je speciale items als je bepaalde mensen weet te redden, zoals bijvoorbeeld een friend request. Hiermee kun je later in het spel mensen overhalen om in jouw team te komen.

Op zich is de gameplay van het spel niet heel briljant doordacht of innovatief, maar daarvoor speel je ook geen South Park-spel. Net als de televisieserie staat het spel bol van de kenmerkende South Park-humor. Vreselijk flauwe grappen, een constant vloekende Cartman en meer scheten en poep dan op een kinderboerderij. Alles waar de serie wereldfaam mee heeft verworven zit in het spel verwerkt.

 

Ik kan me niet indenken dat een spel als dit geen gigantisch succes gaat worden. Nu ben ik zelf al jaren fan van de serie, maar tijdens de demonstratie die ik op de E3 heb mogen zien heb ik letterlijk van het begin tot het eind hardop zitten lachen en met mij de hele zaal. Het is geen hoogstaande game, maar staat wel zo stijf van de South Park-humor dat het zo maar zou kunnen dat je tijdens het spelen een paar keer van onderbroek moet wisselen. South Park: The Stick of Truth is geen must-have voor gamers, het is meer dan dat. Het zou bij wet verplicht moeten worden om dit spel te spelen, want lachen is immers gezond.

South Park: The Stick of Truth komt rond de feestdagen uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.