Call of Juarez: Gunslinger

We gaan in deze game terug naar de basis van Call of Juarez: het Wilde Westen. Cowboys, indianen en veel sheriffs om de boel in het gareel te houden dus.

Header

Het vorige deel, Call of Juarez: The Cartel, ging de moderne wereld in en de fans waren teleurgesteld. Cowboytje spelen doe je in het Wilde Westen, niet ergens in Mexico tegen drugsdealers. Ontwikkelaar Techland heeft met dit deel de setting weer teruggedraaid naar het oude Amerika, inclusief tumbleweeds door de dorpsstraten vol lijken.

Call of Juarez: Gunslinger

In Call of Juarez: Gunslinger vertelt Silas Greaves in een bar aan omstanders zijn verhaal. Dit verhaal herbeleven wij als speler. Af en toe vertelt hij iets te enthousiast waardoor het verhaal te overdreven of te ongeloofwaardig wordt en dat merk je als speler. Gebeurtenissen  worden teruggedraaid en je doet een deel van een level opnieuw, maar dan zoals het 'echt' gebeurd zou zijn. Een grappige draai aan het geheel.

Je herbeleeft de geschiedenis en komt bekende gangsters zoals Billy the Kid, Butch Cassidy, Jesse James en de Daltons tegen. Om de een of andere reden zoek je ruzie met iedereen en ren je achter ze aan om ze een lesje pistoolschieten te geven. Je komt in dorpjes, moerasgebied en bergen en overal zijn er bendes of sheriffs die je liever dood dan levend willen vangen.

Call of Juarez: Gunslinger

Je hebt verschillende mogelijkheden om het spel te spelen. Je kunt voor een pistool gaan, of zoals een gunslinger met twee pistolen lekker uitleven op alles wat beweegt. Daarnaast zijn er geweren voor langere afstand, al hebben ze natuurlijk geen scoop, dus het wordt echt met de loop mikken. Munitie is er genoeg voor alles, zelfs voor dynamiet. Deze kun je naast gewoonweg naar de vijand gooien ook gooien en dan uit de lucht schieten. Een cool effect en zo heb je meer in de hand waar het ding ontploft.

Vijanden verslaan levert ervaringspunten op. Mooiere schoten, zoals door het hoofd, door een houten muur of twee mensen met een kogel levert meer punten op. Heb je genoeg punten dan krijg je een vaardigheidspunt erbij. Deze kun je spenderen in drie categorieën: ranged, close-combat en pistolen. Bonussen zoals sneller herladen, of de kans dat het dode lichaam van een vijand een staaf dynamiet bevat vind je hier.

Call of Juarez: Gunslinger

Daarnaast is er de concentratiemeter. Gebruik je een stukje ervan, krijg je een slowmotioneffect en dus meer tijd om vijanden neer te maaien. De meter bouwt zich weer op door vijanden te verslaan en dat komt mooi uit, want je doet niets anders. Sense of Death bouw je op in de tijd. Als je dan ooit bijna dood bent en de meter is vol, dan gaat het spel in bullettime en zie je de kogel die je gaat doden op je af komen. Deze kun je ontwijken terwijl je de tegenstander die hem afschoot nog doodschiet ook. Deze laatste kans is erg tof, maar omdat je het op moet bouwen ook niet iets waar je op moet vertrouwen.

Op het eind van bepaalde levels krijg je een duel. Je tegenstander staat tegenover je en je hebt een cursor die je bestuurt. Deze moet de vijand goed volgen, zo dicht mogelijk op zijn gezicht. Hoe langer en beter, hoe meer focus je hebt. Hierdoor heb je een grotere kans dat jij sneller reageert en de ander neer kunt leggen. Al mag je ook valsspelen en beginnen met schieten, al krijg je daardoor geen punten.

Call of Juarez: Gunslinger

In de drie levels van Call of Juarez: Gunslinger die speelbaar waren kwamen wel dingen naar voren. De intelligentie van je vijanden is zo goed als niet bestaand. Ze duiken nog net weg achter een boom, wel die ene boom die voorgeprogrammeerd is als wegduikboom voor die ene tegenstander. Wordt het te heet onder je voeten dan kun je beter een stukje teruglopen, de vijanden gaan niet achter je aan en wachten doodleuk totdat je weer komt opdagen. Het lijkt dus net een onrail-shooter zoals in de arcadehallen, alleen is de rail vergeten.

Nou ja, die is er ook wel, want als je eenmaal langs een stuk bent en je loopt een stukje terug dan is er geen reet meer te beleven. Sterker nog, je wordt zoals bij een racer gewaarschuwd dat je van het verhaal wegloopt. Heel scripted, weinig tot geen vrijheid, maar wel heel veel schieten. De tegenstanders hebben misschien geen hersenen, maar ze zijn wel duidelijk in de meerderheid. Het is overduidelijk een arcadespel, maar of Call of Juarez: Gunslinger de fans gaat bekoren is nog de grote vraag. Call of Juarez: Gunslinger komt ergens dit jaar uit. Het wordt alleen via download beschikbaar gemaakt voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.