Football Manager 2013

Tito Vilanova, opvolger van de succesvolle Pep Guardiola, heeft het maar een paar weken volgehouden bij FC Barcelona. De voorzitter heeft bekendgemaakt dat Rof Fokmi de opvolger van Tito is geworden. De relatief onbekende Rof staat volgend seizoen aan het roer als hoofdtrainer. Het is nog maar de vraag of Rof de club naar successen gaat leiden, of richting degradatie.

FM13

Net zoals in de voorgaande Football Manager-games draait het in Football Manager 2013 uiteindelijk om successen (of juist niet) zien te krijgen met een club naar keuze. Ga je liever aan de slag met een kleine club in een onbekende competitie of ga je meteen aan de slag met Ajax en het Nederlandse elftal? Naast het coachen van een club zijn er dit jaar ook nieuwe opties toegevoegd die een hele andere ervaring bieden vergeleken met de voorgaande games.

Dit jaar bevat Football Manager 2013 namelijk FM Classics, wat een compleet nieuwe manier is om als coach een club naar successen te leiden. De Football Manager-games zijn namelijk razend verslavend, waarin de tijd echt gigantisch snel voorbij gaat. Nog even een speler kopen en dan ben ik klaar, om vervolgens na een paar uur een heel ander elftal te hebben gekocht. Een volledig seizoen spelen duurt dan ook meestal tussen de twintig en dertig uur. Gelukkig is daarom FM Classics dit jaar als toevoeging in de game gestopt. In FM Classics heb je de keuze om te kiezen voor een club of land, dat veel kleinschaliger is vergeleken met de normale versie. Voor gamers die weinig van trainingsschema’s en trainingsmogelijkheden afweten is FM Classics erg handig, aangezien de opties daar ook behoorlijk beperkt in zijn.

Als coach van je club valt er ook veel minder te communiceren, met zowel de media, staf als met het bestuur. Voor aanvang van een wedstrijd even je ploeg op scherp zetten met een opmerking? Niet mogelijk. Net als bij FIFA of PES is het ook mogelijk om wedstrijden niet te spelen, een simulator zorgt dan voor wat er gaat gebeuren in de wedstrijd, die vervolgens automatisch wordt gespeeld. Uiteindelijk is FM Classics dus een versimpelde versie van de normale versie. Een volledige seizoen duurt dan ook maar ongeveer tien uur, een stuk korter dus. Als je een Football Manager-game gaat spelen weet je gewoon dat je veel tijd moet besteden aan je club. Het is nog maar de vraag of FM Classics dus wel leuk genoeg is om te spelen.

FM13

Naast FM Classics bevat Football Manager 2013 dit jaar ook een challenge modus. De challenge modus is wel exclusief voor FM Classics, je kunt dus niet aan de slag gaan met een challenge in een normaal seizoen. Je kiest een club die je wil coachen en gaat aan de slag. Naast de normale doelen die je moet behalen met je club zijn er ook een aantal challenges die je op korte termijn moet behalen. In totaal zijn er vijf verschillende challenges: underdog in een grote competitie, blessurecrisis, degradatie, onoverwinnelijk zijn met je club en een club die draait om de jeugd. Alle challenges worden bijgehouden via een leaderbord waardoor je gemakkelijk kunt zien hoe goed je een challenge hebt voltooid vergeleken met andere gamers. De challenges zijn in principe best simpel qua opzet, bij blessurecrisis krijg je namelijk te maken met veel blessures. Een taak dus om te zorgen dat je club goed blijft spelen ondanks dat veel spelers in de lappenmand liggen.

Ook is het mogelijk om in FM Classics unlockables te kopen, waarmee het coachen van een club opeens een stuk gemakkelijker is. Deze unlockables kun je meer zien als cheats waarbij je onder andere in een keer een nieuw stadion kunt bouwen, geen werkdruk van je voorzitter bij slechte resultaten voelt of een mogelijkheid waarbij een speler altijd interesse heeft in je club. Zin om Lionel Messi dus te kopen bij FC Zwolle? Dat kan! De unlockables kun je kopen of verdienen door verschillende achievements te behalen op Steam met Football Manager 2013.

Samen met FM Classics bevat Football Manager 2013 ook genoeg vernieuwing als je liever een normaal seizoen gaat spelen. Als coach is communiceren namelijk erg belangrijk, zowel met je spelers als met de pers. Tijdens een gesprek met de pers is het namelijk nu ook mogelijk om op verschillende manieren te antwoorden. Geef je tegen de pers op een agressieve manier een antwoord dan reageren ze anders dan als je zou reageren op een rustige manier. Daarnaast zijn er meer vragen toegevoegd zodat je niet snel je assistent-manager een gesprek laat uitvoeren. Vroeger waren de gesprekken met de pers namelijk al snel behoorlijk herhalend.

FM13

Ook op het gebied van transfers en contracten is het een en ander veranderd. Als coach was het tekenen van een contract behoorlijk simpel. Het belangrijkste in je eigen contract was uiteindelijk hoeveel jaar je bij een club kon blijven. Het spelen van een type speelstijl is namelijk nu ook onderhandelbaar in je contract. Als je bij een club gaat solliciteren die bekend staat om een defensieve speeltijl, dan is het snel duidelijk dat je daar niet wordt aangenomen als je de speelstijl van FC Barcelona gaat toepassen.

Een speler huren was in de voorgaande games ook behoorlijk makkelijk, waarbij je vaak gebruik kon maken van verhuurde spelers in je ploeg. Een toptalent huren om vervolgens nooit te gebruiken, zie je niet snel meer gebeuren. Clubs geven nu namelijk aan wat voor een selectiestatus een speler moet krijgen bij de verhuurde club. Ook het spreiden van een uitgave over 24 of 48 maanden is dit keer een stuk anders. Vroeger was het namelijk mogelijk om je club al snel in de schulden te krijgen door een grote speler aan te trekken. Deze speler kwam dan onder voorwaarde dat het bedrag over een termijn van 48 maanden werd uitbetaald. Het bestuur gaat daar dit keer namelijk niet zo snel mee akkoord, eerst wordt gekeken of je als coach wel goed genoeg bezig bent om in de aankomende maanden te blijven coachen bij de club. Daarnaast vraagt de tegenpartij ook vaak een aanbetaling bovenop de transfersom.

Naast het kopen van spelers die aardig wat kosten, is het ook mogelijk om onbekende jonge spelers te scouten. Hiervoor zijn ook een aantal nieuwe stafrollen toegevoegd waaronder een stafhoofd van de jeugdopleiding. In combinatie met je huidige scouts zorgen ze er samen voor dat de grootste talenten opvallen. Deze talenten moet je natuurlijk zo snel mogelijk proberen over te nemen. Want ook in Football Manager 2013 zitten andere clubs niet stil en zijn ze op zoek naar jeugdspelers. Dit keer kunnen ook keepertrainers, fysiotherapeuten en trainers die specifiek trainen op een onderdeel trainen met je jeugdelftal.

Alsof je tijd genoeg hebt met Football Manager 2013, komt Sports Interactive dit jaar ook met een verbeterde multiplayer. De game maakt opnieuw gebruik van Steam, waar ook de servers van Football Manager 2013 zich bevinden. In de multiplayer, die versus mode heet, zijn er een aantal keuzes om te spelen. Speel tegen vrienden of onbekenden en kies je eigen manier van spelen. Liever een simpel knock-out toernooi organiseren of een gigantische competitie, de beschikbare opties zijn eindeloos. Terwijl Rof Fokmi ondertussen zijn best doet met FC Barcelona en aardig op weg is, kun je de savegame ook importeren naar de multiplayer. Zo krijg je dus de mogelijkheid om vervolgens met je eigen club waar je al maanden of jaren werkt online te spelen. Rof Fokmi is dus niet alleen offline een geweldige trainer, maar maakt ook online veel furore.

FM13

Het lijkt erop dat Football Manager 2013 opnieuw een grote verslaving gaat worden voor veel gamers. De normale versie bevat genoeg vernieuwing om een heel seizoen mee door te komen. Sports Interactive komt daarnaast ook met Football Manager Classics wat een heel andere ervaring biedt in de game. José Mourinho, Sir Alex Ferguson en Pep Guardiola, kijk maar uit want er zijn een aantal wannabe coaches in opkomst met Football Manager 2013!