Dead Island Riptide

Dead Island Riptide gaat verder waar Dead Island ophoudt. Ook in deze game zijn er weer hordes zombies om in elkaar te slaan.

Dead Island Riptide komt volgend jaar uit en is een direct vervolg op de zombiebasher Dead Island. Aan het eind van de vorige game werden de overlevenden van Dead Island gered door een militaire eenheid en met hun boot in veiligheid gebracht. Maar deze boot komt in een storm terecht en – je raadt het al – strandt op een ander eiland. Natuurlijk lopen ook op dit eiland zombies en ander gespuis rond en zul je een manier moeten vinden om van het eiland af te komen.

Het stranden heeft wel één voordeel voor je: in deze game heb je dus een volledige militaire eenheid achter je staan. Deze keer geen hulpeloze burgers die je alleen maar in de weg lopen, maar stevige mannen die in ieder geval een beetje kunnen helpen om de zombies buiten de deur te houden.

Teamwork
Want dat is een andere vernieuwing in Dead Island Riptide. Je bent niet alleen maar door de jungle aan het struinen (die er trouwens erg mooi uitziet) om dingen te zoeken en zombies de hersenpan in te slaan, je moet ook regelmatig een basis verdedigen. In de demonstratie die we kregen werd getoond hoe de spelers een vervallen kerk moesten verdedigen totdat een pompinstallatie het water uit de catacomben van de kerk had weggepompt.

Riptide wordt met recht strategischer genoemd dan zijn voorganger, want de spelers krijgen eerst de tijd om hun verdediging op te bouwen. Denk aan mijnen, stalen hekken voor de ingangen en mitrailleurs op strategische locaties. Hier komt ook het teamwork om de hoek kijken. Dead Island Riptide is te spelen in je eentje, maar is het leukst online met twee tot vier spelers.

Tijdens de demonstratie zagen we hoe twee spelers de kerk probeerden te verdedigen tegen hordes zombies. Met teamwork wisten ze de zombies op afstand te houden en zo een ontsnappingsroute door de catacomben veilig te stellen. Een andere vorm van teamwork zit in de voertuigen in deze game. Het eiland waar het zich afspeelt, wordt geteisterd door stormen en als gevolg daarvan staat het grootste deel van de jungle onder water.

In deze game dus geen auto's, paarden, Segways of wat je maar wilt, maar een boot. Met de boot kun je het grootste deel van de jungle verkennen. Als je met meerdere spelers op de boot stapt, zal eentje de boot moeten besturen. De rest verdedigt dan de boot tegen de zombies die continu proberen aan boord te komen. In je eentje kan het ook, maar dan moet je zowel je boot besturen als verdedigen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld met je boot dicht langs een boom te varen en zo de zombies van je vaartuig te schrapen.

Opnieuw beginnen
Wie Dead Island heeft gespeeld, hoeft voor Riptide niet helemaal opnieuw te beginnen. Je kunt je personage overzetten. Riptide heeft meer levels, skills, wapens en modifications dan Dead Island had, dus je kunt met je personage nog even vooruit als je deze overzet naar Dead Island Riptide.

Wil een vriend ook meespelen, terwijl jij al een veel hoger level bent? Geen probleem. Daar hebben de ontwikkelaars iets op bedacht. De vijanden schalen namelijk naar het level dat je hebt, zelfs als dat twee verschillende levels zouden zijn. Stel, jij bent level 30 en de andere speler level 10. Jullie vechten samen tegen dezelfde zombie. Voor jou zal het dan een level 30 zombie zijn, terwijl het tegelijkertijd voor de andere speler een level 10 zombie is. Zo zijn beide personages even nuttig tegen de vijand, ongeacht het level dat je hebt.

Dead Island Riptide komt volgend jaar uit voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.