Warface

Trion Worlds is op het moment druk bezig om verschillende MMO-games uit te brengen. Naast de uitbreiding voor Rift en de MMORTS End of Nations, kunnen we later dit jaar ook genieten van de gratis MMO-shooter Warface.

Ik zal met de deur in huis vallen. Ik hou niet van shooters. Dit heeft een heel simpele reden: ik ben er belabberd slecht in. Dus toen mij gevraagd werd om op de gamescom Warface uit te proberen, had ik er zo mijn twijfels over. Ik moet eerlijk bekennen dat me dat alles is meegevallen.

Warface wordt uitgegeven door Trion Worlds, maar is ontwikkeld door Crytek, die we voornamelijk kennen van de Crysis-serie. Op de gamescom heb ik de co-op modus van deze firstperson-shooter kunnen uitproberen. En ik, als leek, moet bekennen dat dat een nieuwe ervaring was. Dit keer geen mannetjes die doelloos rondrennen of teamleden die elk een eigen kant op gaan.

In de co-op, of PvE-modus, moet je met een team van vier spelers een bepaalde missie volbrengen. De missie die wij speelden was redelijk gestroomlijnd en ik vermoed dat dat met andere missies ook het geval is. Je hebt dus geen eindeloze gebieden om te verkennen, maar een soort wedstrijd van A naar B, waarbij je onderweg de nodige vijanden moet uitschakelen.

Teamwork
Dit is met opzet gedaan, want alles in de game draait om teamwork. Je kunt dus niet in je eentje vooruit rennen en verwachten dat je het einde haalt. Je moet echt samenwerken. Ondanks dat je van A naar B moet, zijn er wel meerdere manieren om iets te doen. Je kunt bijvoorbeeld gewoon door een gangetje lopen en het risico lopen om aangevallen te worden, of je kunt met behulp van je teamleden op een barrière klimmen en het gangetje zo omzeilen.

Het klimmen is één vorm van samenwerken. Met minstens twee spelers kun je op verschillende obstakels komen. De eerste helpt de tweede het obstakel op, waarna de tweede de eerste weer omhoog kan trekken. Op die manier kun je samen je team helpen. Daarnaast zijn er ook obstakels die je met meerdere mensen moet verplaatsen en de verschillende classes kunnen elkaar ook weer helpen.

Ja, de game heeft classes. In de missie die we speelden, waren er maar twee classes aanwezig, maar er werd gepraat over ten minste vier verschillende classes, elk met eigen vaardigheden. De vaardigheid van één van die classes werd meteen duidelijk in onze missie, want elke keer als ik zonder munitie zat gooide één van mijn teamgenoten een kistje naar mijn hoofd, waarna ik weer verder kon schieten.

Van A naar Beter
Het doel van de missie die we speelden werd me niet helemaal duidelijk, maar we haalden het einde zonder slachtoffers aan onze kant (een serieuze overwinning voor me). Het is erg mooi gedaan hoe de game je van A naar B leidt. In de krottenwijk waar we begonnen, werden we continu overvallen door vijanden en werden we als het ware steeds verder het pad op gelokt.

Uiteindelijk kwamen we bij het water aan, waar we op een boot stapten. Dit is natuurlijk een subtiel middel om een team in beweging te houden: de boot voer ons door een groot deel van de missie, terwijl we links en rechts belaagd werden door vijanden. Bijna als vanzelf pakte iedere speler een strategische positie op de boot: voorin, achterin, links of rechts.

Je hebt in de co-op-missie dus niet veel keus in waar je personage gaat of staat, maar door het samenwerken heb je wel keus in hoe je dingen doet. Daar is deze game in ieder geval nu al in geslaagd. Samen met de snelle actie en degelijke graphics, denk ik dat deze game de nodige shooter-liefhebbers zal aantrekken.

Ik heb helaas de PvP-functie van de game niet uit kunnen proberen, maar er werd wel verteld dat deze dezelfde mogelijkheden zou hebben als de rest van de game. Je kunt dus kiezen uit classes, je wapens aanpassen en met je teamleden samenwerken om de andere spelers uit te schakelen.

Warface komt later dit jaar uit voor pc. Je kunt je inschrijven voor de bèta door je Warface ID alvast te reserveren. Crytek heeft beloofd dat de game regelmatig updates zal blijven krijgen en dat de co-op-missies steeds verder uitgebreid worden.