Pro Evolution Soccer 2013

Dat de heren bij Konami niet stilzitten willen ze duidelijk maken door maar liefst twee demo's uit te geven van hun nieuwe voetbalgame Pro Evolution Soccer 2013. De tweede demo bevat volgens de makers betere gameplay, meer moves, betere animaties en nog meer aanpassingen. Het zou moeten lijken op het product dat komende maand in de schappen ligt. Is deze tweede demo beter dan de (matige) eerste?

pes

Je merkt direct dat er behoorlijk wat is aangepast ten opzichte van de vorige demo die na het EK verscheen. Het voelt allemaal een stuk soepeler aan. Passes, aannames, ze hebben net wat meer finesse dan hiervoor. Toch ontbreekt er nog een hoop in deze game om het een top voetbalgame te maken. De animaties zijn nog steeds houterig, het is nog niet vloeiend en ook voelt het schieten van een bal steeds vreemder aan.

pes

Je krijgt in deze demo de mogelijkheid om op veel verschillende manieren te schieten. Door verschillende knoppencombinaties lijkt het soms alleen net alsof je Mortal Kombat aan het spelen bent in plaats van een (simpel) voetbalspelletje. X om te schieten levert tegenwoordig geen normaal schot meer op, maar een oerknal van jewelste. Wil je de bal mooi plaatsen, dan zul je de triggers moeten gebruiken of op een onmogelijke manier twee keer achter elkaar de schietknop moeten indrukken. Het zijn zulke kleine dingen die onhandig zijn waardoor Pro Evolution Soccer 2013 waarschijnlijk ook dit jaar niet het beste voetbalspel op de markt zal zijn.

pes

De demo biedt een aantal clubs aan waarmee je kunt spelen en dit zijn niet de minste. Je kunt direct met de 'beste' twee clubs uit de wereld spelen (nee geen Chelsea en Bayern München), namelijk FC Barcelona en Real Madrid. Je ziet hier direct dat ze er dit jaar erg op hebben gelet om de persoonlijke kwaliteiten van spelers na te maken. Ronaldo, Messi en zelfs spelers als Coentrão spelen echt alsof je ze op het gras ziet lopen. Hierdoor valt het wel des te meer op dat andere spelers er als houten klazen bij lopen. Neymar en Messi zijn ook duidelijk veel te sterk in dit spel. Ze zijn natuurlijk in het echt ook supersterren, maar wanneer een van de twee eenmaal in balbezit is, eindigt de leren stuiterbal vaak in het net.

Pro Evolution Soccer 2013 zal tevens de laatste game zijn die gebruik gaat maken van deze zeer oude engine (PlayStation 2-tijdperk!). Na het spelen van de demo krijg je ook de indruk dat de mensen bij Konami nog wel hun best hebben gedaan maar dat het toch weer niet de terugkeer is van de voetbalkoning. De tweede demo is een stuk beter dan de eerste, maar met de houterige animaties, de moeilijke manier om een bal gemikt te schieten en het totale gemis van een vloeiend potje voetbal lijkt het er toch niet op dat dit weer de 'return of the king' is. Volgend jaar zal PES helemaal anders zijn, met een nieuwe engine. Mijn hoop is dat de serie dan weer terug kan keren naar zijn geweldige roots.

Gespeeld op Xbox 360