World Tekken Federation

Een extra service die Namco Bandai gaat leveren bij Tekken Tag Tournament 2 is de World Tekken Federation. De meeste mensen hebben vast gehoord van de Elite-service van Call of Duty, en Battlefield Premium. Deze services houden onder andere allerlei statistieken bij zodat je jouw sterke en zwakke punten leert kennen en daarop kan gaan oefenen. Voor het eerst komt een soortgelijke service ook naar de fighter-genre met deze Federation-service. Namco wil er zo voor zorgen dat ook de mindere Tekkengoden niet bang zijn om online te spelen en zo sterker te worden.

Header

De World Tekken Federation bestaat uit een set van tools voor de community, van spelerstatistieken tot rankings, online gameplay analyses en teamcreatie. Je registreert jezelf als lid en je linkt je account met PSN ID of gamertag. En je bent klaar om er gebruik van te maken. De prijs van deze service is bij het schrijven nog niet bekend, daar gaat Namco in de volgende maand meer duidelijkheid over geven.

Als je eenmaal toegang hebt tot de service kun je alle gegevens raadplegen via de website. Je ziet de basisinformatie zoals met welke personages je het meest gespeeld hebt, per personage hoeveel je met diegene gespeeld hebt, welk level die is, hoeveel je met diegene gewonnen en verloren hebt. Maar daar stopt het niet, je ziet per personage hoeveel worpen, hoeveel perfect wins, hoeveel counters, hoeveel punishers, en nog meer hebt uitgevoerd. Al dat soort gegevens worden bijgehouden op de servers.

Tekken Tag Tournament 2Tekken Tag Tournament 2

Natuurlijk zie je ook de prestaties per tagteam. Je kunt ook zien hoe goed je de bewegingen van een personage onder de knie hebt. De makers willen naast de game-achievements ook federation-achievements toevoegen. Door bijvoorbeeld speciale events te houden zoals een ‘juggle weekend’ waarin je als doel krijgt om alle juggle-bewegingen in een weekend uit te voeren. Lukt het je, dan krijg je de achievement en extra items om te gebruiken in de federatie.

Naast gegevens over je personages worden er ook wedstrijdgegevens bijgehouden. Zo zie je hoe je in een bepaalde wedstrijd gepresteerd hebt, hoeveel worpen de duur van de wedstrijd; er is van alles te zien voor de cijferverslaafden. Hiermee leer je bijvoorbeeld van een verloren wedstrijd dat een tegenstander tien worpen heeft gedaan. De conclusie is dan simpel, leer de startanimatie van een worp te herkennen en daarop snel te reageren.

Het mooie van dit alles is dat het niet alleen voor jou zichtbaar is. Iedereen kan bij de gegevens. Dat is vooral interessant voor toernooien, waar je van te voren je tegenstander wil leren kennen. Als je zijn tactiek kan vinden is dat een mooi voordeel. Andersom zal de tegenstander dat ook doen en je moet dus eigenlijk zorgen dat je of heel goed bent of gevarieerder speelt, zodat het lastig is een patroon in je cijfers te herkennen.

Tekken Tag Tournament 2Tekken Tag Tournament 2

Elk online spel heeft tegenwoordig wel leaderboards, Tekken Tag Tournament 2 is daarin geen uitzondering. In het spel zelf zijn er al wat, maar in de Federation heb je nog meer leaderboards: per personage, per regio of land en per gamemodus. Je kunt op elke speler klikken om meer informatie over zijn speelstijl te zien en te vergelijken met jezelf.

Als laatste kun je in de Federation teams maken, het equivalent van guilds. Teams maken hun eigen embleem en nodigen een beperkt aantal mensen uit om in hun team te komen. Per gewonnen wedstrijd verdien je punten voor je team en heb je als team genoeg punten, dan wordt je een level hoger. Hoe meer punten het team verzamelt, hoe meer items er beschikbaar komen om in de Federation te gebruiken. Je kunt denken aan meer elementen om je embleem toffer mee te maken , maar ook de mogelijkheid om meer mensen te kunnen uitnodigen. Per team krijg je een forumplek aangewezen om berichten, strategieën en adviezen uit te wisselen. Ook per team zijn er weer de nodige cijfers te onderzoeken, zoals de winratio in dagen en weken, hoeveel er door welke teamleden gespeeld wordt, wie de meeste punten oplevert, enzovoort.

Tekken Tag Tournament 2Tekken Tag Tournament 2

Deze service klinkt op papier gortdroog, maar voor spelers die serieus willen groeien in hun spel is de informatie een bron van leermomenten. Je vooruitgang, of gebrek aan, is ook makkelijk te herkennen in de cijfers. Om maar te zwijgen over de toegevoegde waarde voor toernooispelers. Het bedrijf wil deze service blijven onderhoud en meer diensten in de loop van de tijd aanbieden. Het komt meteen beschikbaar als Tekken Tag Tournament 2 te koop is. Als het een succes is, dan gaan ze denken aan bijvoorbeeld een mobiele app voor de service. De prijs is nog niet bekend, maar er werd wel gezegd dat de spelers blij zullen worden wanneer het prijsmodel bekendgemaakt wordt.