Transformers: Fall of Cybertron

De aankondigingstrailer van Transformers: Fall of Cybertron gaf menig eighties-kind nostalgische flashbacks. Daarin zagen we Grimlock als T-Rex en robot in de game. Maar is het alleen op bekende personages dat deze game hoge ogen scoort, of is het meer?

Header

Het verhaal speelt zich af voor de gebeurtenissen in de tekenfilmserie en direct na de vorige game, Tranformers: War for Cybertron. De Autobots en Decepticons vechten om hun thuisplaneet, Cybertron. Veel oude gezichten uit de vorige game zijn er weer. Nieuwe robots die in deze game zijn aan de zijde van de Autobots: Perceptor, Wheeljack, Metroplex en de Dinobots, met daarin Grimlock, Snarl, Slag, Sludge en Swoop. Bij de Decepticons verwelkomen we de Combaticons. Onslaught, Brawl, Vortex, Blast Off en Swindle vormen samen de gigantische Bruticus. De mind-controlling Insecticons komen ook opdraven met daarin Bombshell, Shrapnel en Kickback. Alle robots hebben een unieke aanval. Jazz heeft bijvoorbeeld een grapplinghook, Cliffjumper kan cloaken om Decepticons te verrassen. Wil je een ander wapen voor je robot hebben, dan is er Teletraan1. Deze speciale computer staat op verschillende plaatsen in een level. Je downloadt er wapens en upgrades om je robot er sterker mee te maken.

Transformers: Fall of CybertronTransformers: Fall of Cybertron

Met enorme robots als de wandelende stad Metroplex en de door de Combaticons gecombineerde Bruticus erbij is een ding zeker. De mappen moeten wel groot zijn, erg groot. De demo geeft ons eerst controle over de sneaky Starscream. Zoals altijd probeert hij Megatron te verslaan en zo leider te worden van de Decepticons. Dit keer moet je de toren van Shockwave saboteren door explosieven op bepaalde plaatsen te zetten. Het afweergeschut maakt je dat een stuk lastiger, maar vooral de enorme afstanden die je moet afleggen om alles goed te plaatsen zorgt ervoor dat je dit niet 'even' doet. De map is erg uitgebreid, ook de hoogte in door de verschillende platformen en bruggen. Het is niet alleen afstanden afleggen met afweergeschut, er is genoeg actie door de verschillende bewakers en homing missiles die je eruit probeert te vliegen. Het level is snel en zit vol actie, ondanks de grootte van de map.

Transformers: Fall of CybertronTransformers: Fall of Cybertron

De aankondigingstrailer was er al vrij duidelijk over: Grimlock krijgt een hoofdrol in deze game. De E3-demo maakt meer duidelijk: de makers gaan voor de Grimlock zoals we die kennen: kortaf in tekst en vooral bruut in daden. Hij krijgt dan ook een speciale behandeling door speciale gameplayelementen. Als eerste transformeert hij niet op commando in een T-Rex. Dat mag hij alleen als hij genoeg 'rage' heeft opgebouwd, dus dat betekent veel Decepticons slopen. Ten tweede heb je geen controle over het transformeermoment. Als eenmaal de meter vol is, wordt hij de machtige dinosaurus, inclusief staartzwiep, bijten en niet geheel historisch correct: vuurspugen. Dit is gedaan omdat anders iedereen deze modus bewaart voor de echt pittige gevechten. Een derde wijziging ten opzichte van de andere robots is dat hij geen geweer heeft, dus alles moet hij close-combat uitvechten met zwaard en schild. Tof is dat Gregg Berger de tekst van Grimlock voor het eerst na de tekenfilmserie weer inspreekt.

Transformers: Fall of CybertronTransformers: Fall of Cybertron

De leider van de Autobots, Optimus Prime, is natuurlijk weer aanwezig. Peter Cullen, de  stemacteur van de tekenfilmserie, verleent zijn diensten weer eens om de game voor de fans net dat tikje extra nostalgie te geven. In het derde deel van de demo geeft Optimus  de bevelen aan Metroplex, terwijl hij zelf met Warpath een flinke hoeveelheid Decepticons in de pan hakt. Volgens de ontwikkelaars komt er ook nog een level waarin we Metroplex zelf kunnen besturen. Net zoals Bruticus, die als een soort Godzilla door een level heen loopt en veel kleinere Autobots sloopt. Het is niet alleen grote vernietiging in deze game. Jazz is bijvoorbeeld supersnel, dus zijn levels zullen vooral om reactievermogen en snelheid draaien.  Genoeg variatie in gameplay dus, en deze game duurt langer dan Transformers: War for Cybertron, dus ook meer tijd om ervan te genieten.

Transformers: Fall of CybertronTransformers: Fall of Cybertron

Voor de Transformerfans is dit een one-to-watch. Deze game wordt gemaakt door ontwikkelaars die de tekenfilmserie verorberd hebben in hun jeugd. Ze proberen zo trouw mogelijk te blijven aan het verhaal, de robots en de epische gevechten die in de serie uitgevochten werden. En dat is te merken in de details. Zo vindt Cliffjumper tijdens een zoektocht een oude kaart van een ons wel erg bekende planeet. De verwijzingen naar de serie en de komst van de robots naar onze planeet  maken het af, maar natuurlijk zijn het vooral de gevechten met de Transformers waar het spel om draait. Met Optimus en Grimlock  is de strijd om de harten van de fans eigenlijk al gestreden, laat die volledige game maar komen! Als de hele game zo goed is als de demolevels dan zijn de winkels vanaf 31 augustus heel wat pc-, Xbox 360- en PlayStation 3-exemplaren van Transformers: Fall of Cybertron armer.