Lollipop Chainsaw

Gespeeld op Xbox 360
Ook verkrijgbaar voor PlayStation 3

Header

Bij de aankondiging van Lollipop Chainsaw had ik iets van "weer een zombiegame"? Goed, Suda 51 is het brein achter het spel, dus misschien wordt het nog wat. Bij de eerste trailer wist ik het zeker: wtf, Suda 51 moet eens vertellen welke pillen hij gebruikt.

Zelf zegt hij dat zijn beste ideeën ontstaan op het toilet. Dat kan ik snappen, het zenmomentje van de dag geeft je tijd voor de meest bizarre ideeën. In Lollipop Chainsaw speel je Juliet Starling, een cheerleader op een high school. Ze wordt achttien en Nick, haar vriend, heeft vast allerlei plannen op deze dag. Het loopt iets anders dan hij verwacht had, want de school wordt aangevallen door zombies en hij wordt gebeten. Juliet, ongewoon als ze is, redt Nick door zijn hoofd af te zagen met een kettingzaag. Door een magische spreuk die ze toevallig kende, blijft Nicks hoofd leven. Hij mag voortaan aan het achterwerk van Juliet bungelen, terwijl zij de zombieplaag te lijf gaat met haar kettingzaag.

Lollipop ChainsawLollipop Chainsaw

De laatste keer dat ik dat bedacht op de wc werd ik uitgelachen, maar Suda 51 heeft zijn resources en maakt het spel. Zijn studio, Grasshopper Manufacture, krijgt hulp voor het verhaal van James Gunn, bekend van de film Slither. Voor de muziek wordt Akira Yamaoka ingeschakeld. Hij is verantwoordelijk voor de geprezen muziek in Silent Hill. Voor de boss fights komt Jimmy Urine met zijn gitaar opgedraven. Niet de minste namen dus dat belooft een spektakel te worden.

Lollipop ChainsawLollipop Chainsaw

De demo laat een stuk in high school spelen en vanaf de intro weet ik het al: deze game is bizar. Zie het als een Buffy meets Brutal Legend met daarbij bloed, schunnige grappen, lollies, een kettingzaag en regenbogen. Ja, regenbogen: als je meerdere zombies tegelijk onthoofd krijg je een "troetelbeertjes straal"-graphics, bonuspunten en geld. Het ziet er bizar uit en toch speelt het lekker weg. Je hebt een paar soorten bewegingen. Als eerste cheerleaderaanvallen. Deze doen weinig schade, maar hiermee zet je zombies makkelijker bij elkaar. Daarnaast heb je de kettingzaagaanvallen. In het begin heb je nog geen echte leuke combinaties, maar combo's geven je o.a. meer geld waarmee je nieuwe moves kan kopen. Hierdoor word je sterker en kun je bijvoorbeeld al vrij snel na drie cheerleaderaanvallen een superkettingaanval doen.

Lollipop ChainsawLollipop Chainsaw

Naast deze aanvallen heb je items die je eenmalig kan gebruiken. Zo kun je een stripteasepaal krijgen waar je omheen kan zwieren met ondertussen je kettingzaag in de andere hand. Het doet niet alleen schade, maar ziet er ook tof uit. Nicks hoofd is ook een wapen. Niet alleen kun je zijn hoofd op bepaalde onthoofde zombies zetten, je hebt ook een minigame waarna Nick de gewonnen beweging inzet. Zo is er een beweging waar Juliet met het hoofd van Nick ronzdzwaait. Lollig. Daarnaast leunt het spel veel op quicktime events. Als je in een greep vastgehouden wordt door een zombie, dan wordt het buttonbashen om los te komen. Komt er een schoolbus op je af, dan moet je door middel van een knop en de vierpuntsdruktoets een blokkade opwerpen. In de demo waren ze goed gevonden en logisch, voor zover je over logisch kan spreken in dit spel.

Lollipop ChainsawLollipop Chainsaw

Minigames zijn er genoeg. Van het springen op hoofden van zombies tot het basketballen met je kettingzaag. Bizar, ik heb het al meerdere keren gezegd. De demo speelde ik met een grote glimlach uit, maar ik vraag me af of de makers dit niveau van tienerhumor tot het einde toe kunnen vasthouden. Waar Suda 51 altijd weer goed in is, zijn de bazen. Over de top in het extreme. Denk je hem verslagen te hebben, dan komt er nog een ronde, en eigenlijk is het nooit met zekerheid te zeggen of je een baas na die lijkende genadeslag echt verslagen hebt. De ontwikkelaar toonde een eindbaas die veel verder in het spel zit. Met alle cheats aan was hij nog tien tot vijftien minuten bezig om deze te verslaan. Ze geven je dus de voldoening, als het echt afgelopen is, maar het wordt wel werken om ze te verslaan.

Lollipop ChainsawLollipop Chainsaw

Lollipop Chainsaw is lastig te omschrijven. Eigenlijk zeggen de trailers bij elkaar nog niet alles. De typische populaire tienerbabe Juliet die met haar onthoofde vriend de zombies met een kettingzaag te lijf gaat, terwijl de schunnige grappen en regenbogen je om de oren vliegen is maar met een woord te benaderen: bizar. Suda 51 is van de pot gerukt, dat is duidelijk, maar van mij mag hij vaker op de wc zitten om dit soort dingen te bedenken. Lollipop Chainsaw wordt 15 juni op PlayStation 3 en Xbox 360 verwacht.