Final Fantasy XIII-2

Gespeeld op PlayStation 3
Ook verkrijgbaar voor Xbox 360

header

Maandagochtend, Parijs. Na een zondagmiddagje in een lekker herfstzonnetje langs de Seine te hebben gelopen, moet ik echt aan het werk: FOK!games is uitgenodigd om de eerste acht uur van Final Fantasy XIII-2 te spelen. Square Enix belooft geluisterd te hebben naar de feedback die het eerste deel opgeleverd heeft. Of ze die belofte houden ga ik met eigen ogen aanschouwen. Producer Yoshinori Kitase was aanwezig om vragen te stellen, zodat sommige dingen net wat duidelijker werden. Hieronder het resultaat van een lange speelsessie en een korte vragenronde.

De intro is, zoals gebruikelijk van Square Enix, weer vol grafische pracht. Lightning is in gevecht met een nieuwe tegenstander Caius in een vreemde wereld die in totaal niet op Gran Pulse of Cocoon lijkt. Wezens die we in Final Fantasy XIII nog bevochten, vechten aan haar zijde en ook de Eidoeilons Odin en de twee Shiva-zussen vechten met Lightning mee tegen het leger van Caius. Wie hij is en waarom hij vecht om Lightning te vernietigen wordt pas veel later in het spel duidelijk. Tijdens de intro ga je vechten tegen Caius, om te wennen aan de nieuwigheden van het gevechtssysteem. Dat hij krachtig is, wordt al snel duidelijk. Hij roept zonder blikken of blozen een enorm massief gesteente uit de hemel boven zich op om de stad waarin Lightning zich bevindt te vernietigen. Of dat lukt is onbekend, want het spel schakelt over naar de slaapkamer van Serah.

Final Fantasy XIII-2Final Fantasy XIII-2

Serah, de jongere zus van Lightning, droomt over Lightning. Lightning is in haar wereld verdwenen na het einde van Final Fantasy XIII. Het einde, zoals we die als speler gezien hebben, is alsof het nooit is gebeurd. Vanille, Fang en Lightning hebben zich opgeofferd om Cocoon niet te laten neerstorten op Gran Pulse. Serah woont nu in Bodum bij andere NORA-leden, die we kennen uit het eerste deel. Van Snow, Sasz en Hope zijn geen tekens van leven meer. Dan komt opeens Noel Kreiss, op nogal opvallende wijze in Bodum. Wie hij is en waar hij vandaan komt wil hij niet meteen zeggen, maar hij helpt bij een aanval van nog onbekende wezens. Na het gevecht biedt hij aan om Serah te helpen naar Lightning te zoeken. Door gebruik te maken van speciale poorten kunnen hij en Serah door de tijd reizen. Het duurt niet lang of ze merken dat Caius samen met een geheimzinnige vrouw bezig is de tijd te manipuleren om zo alle werelden te vernietigen.

Tot zover het verhaal in een notendop. Voorkennis van Final Fantasy XIII is niet verplicht, maar wel aan te bevelen. Het spel speelt zich twee jaar na de gebeurtenissen uit het eerste deel af, dus verwijzingen naar dat verhaal zijn er genoeg. Alles is weer na te lezen in de database, bekend uit het eerste deel. En dat is ook meteen knap aan dit spel. Heel veel elementen uit Final Fantasy XIII zijn sterk aanwezig en herkenbaar, maar er zijn genoeg aanpassingen gedaan om er een nieuw deel van te maken. Spelers van het eerste deel zullen geen moeite hebben om het spel op te pakken, maar de gameplay is getuned om de klachten van het eerste deel weg te nemen.

Final Fantasy XIII-2Final Fantasy XIII-2

Het grootste probleem van het eerste deel is dat het de eerste uren erg lineair zijn. Het was niet meer dan van savepoint naar savepoint lopen. Verdwalen zou een hele kunst zijn geweest. Hier heeft Square Enix naar geluisterd. In dit deel zul je dan ook veel meer keuzes krijgen. Het is geen gehele free-roaming-wereld geworden, maar er zijn meerdere paden te bewandelen. Over de savepoints gesproken: er is een zelfoverschrijvend autosave-systeem en ook de mogelijkheid om zelf je voortgang op te slaan. Gedaan dus met het belachelijk  aantal opslagbestanden waar we in het vorige deel mee te maken hadden.

Het gevechtssysteem is ook aangepast, maar subtiel. Veel ervan hebben we al in het vorige deel gezien. De ATB-meter en Paradigm Shifts zijn weer aanwezig. De ATB-meter werkt als vanouds. De meter bestaat uit drie delen en vult zich vanzelf. Elke actie kost een aantal stukken meter. Simpele aanvallen kosten maar één stukje meter, een andere weer twee, drie of later zelfs meer. Deze meter kun je door vooruitgang te boeken en beter te worden uitbreiden zodat je meer of sterkere aanvallen achter elkaar kunt selecteren.

Final Fantasy XIII-2Final Fantasy XIII-2

Alle speelbare personages hebben weer meerdere rollen tijdens gevechten. Elk personage heeft wel zijn of haar voorkeursrol. Zo zal Noel beter zijn in zijn commanderrol dan als medic. In een gevecht kun je de personages van rol laten verwisselen. Deze Paradigm Shifts zijn cruciaal in gevechten. Zo zul je meer dan genoeg jezelf moeten beschermen en genezen voor je weer agressief in de aanval gaat. In Final Fantasy XIII was het erg irritant als je door het verhaal een nieuwe groep personages onder je hoede kreeg. Dat betekende vaak weer alle rollencombinaties optimaliseren voor de personen in de groep. Dat is nu aangepast en je kunt meerdere sets beheren. Door sets voor bepaalde groepen personages op te slaan, hoef je niet iedere keer weer alles overhoop te gooien als je jouw groep om de een of andere reden aanpast.

Final Fantasy XIII-2Final Fantasy XIII-2

Summons zijn er niet meer, dus geen sexy motorzussen of enorm grote robots, die je kunt oproepen. Hiervoor heeft Square Enix iets anders bedacht. Als je monsters verslaat kunnen ze een item laten vallen waardoor je het monster in volgende gevechten kunt inzetten. Deze monsters hebben zoals de personages ook hun sterke rol. Het verschil is dat bij de wezens dat ook de enige rol die beschikbaar is. Wezens kun je upgraden door ze te fuseren met andere stenen van andere wezens. Sommigen geven namelijk extra effecten, zoals 'Feral Speed II'. Je wezen valt in dit geval sneller aan. Je kunt ze ook items geven om ze te verbeteren. Maar dat is nog niet alles.