Dance Central 2

Dance central

Komend najaar staat ons een vloedgolf aan dansspellen te wachten. Naast DanceStar Party, Just Dance 3 en The Black Eyed Peas Experience komt er ook nog een tweede deel van Dance Central. De makers van de Rock Band-serie hebben de game naast veel nieuwe liedjes ook verbeterd waardoor je nu met twee spelers tegelijk kunt dansen.

De eerste Dance Central-game was één van de release-games voor Kinect. Hoewel Kinect Sports en Kinectimals ook positief ontvangen werden, was het met name Dance Central die alom gewaardeerd werd. Dat er nu een tweede deel van verschijnt is dan ook geen verrassing, en ook dit tweede deel is enkel speelbaar met Kinect.

Twee spelers
Waar concurrenten Just Dance 3 en The Black Eyed Peas Experience prat gaan op hun vier-speler modus, is Harmonix juist erg trots op de twee-spelermodus die ze in Dance Central 2 gestopt hebben. In de nieuwe modus kunnen twee spelers tegelijk spelen met een drop in, drop out-systeem. Zie je een vriend dansen en wil je graag meedansen, dan hoef je er enkel naast te gaan staan en je verschijnt ook in het spel. Hoewel de concurrenten vier spelers ondersteunen, is Harmonix ervan overtuigd dat zij met hun twee spelers een betere danservaring bieden. Het hele lichaam van de dansers wordt herkend door de sensor, dus inclusief de benen. Dit was een lastig proces en in Just Dance 3 zal de registratie van beenbewegingen veel beperkter zijn, aldus John Drake van Harmonix.

Dance Central 2

Met twee spelers kun je gewoon hetzelfde dansen, maar je kunt ook een Dance Battle doen, waarin je op een andere manier tegen elkaar danst en er bij sommige stukken maar één iemand danst. Daarnaast bevat het spel een aantal mini-games waarbij je bijvoorbeeld als eerste bepaalde moves moet doen. Dans je liever zoals je zelf wil, dan is er nog free play waarin je de moves kunt doen die je zelf wil.
Naast de tweespelermodus is er ook een nieuwe tutorialmodus genaamd ‘Break it down'. Hiermee kun je een dans opsplitsen in bepaalde delen die je vervolgens los kunt oefenen. Ook in slow motion oefenen is mogelijk. Je kunt ervoor kiezen om een video van jezelf ernaast te zien, zodat je direct ziet wat er verkeerd gaat.

Navigatie
Het hele spel bevat ook spraakherkenning waardoor je makkelijker kunt navigeren. Er worden zeventien talen ondersteund waaronder waarschijnlijk ook Nederlands. Je kunt hierbij simpele commando's roepen als stop en start, maar ook de titel van een liedje zeggen waarna je dat specifieke liedje kunt spelen. Het maakt het navigeren allemaal een stuk makkelijker als het goed werkt. De demonstratie was geheel Engelstalig, dus in hoeverre de Nederlandse spraakherkenning goed werkt is nog onbekend. Naast spraakherkenning zijn de menu's makkelijker gemaakt en kun je er sneller in navigeren. Een simpel voorbeeld hiervan is dat het menu de kleur aanneemt van de besturende persoon, waardoor je precies kunt zien wie het spel leidt.

Dance Central 2 zal ruim veertig nieuwe liedjes bevatten, en daarnaast zal het mogelijk zijn om de liedjes van het eerste game te importeren. Bij betaling van 400 Microsoftpoints en invoering van een code uit het boekje van Dance Central 1 kun je alle liedjes uit het eerste deel ook met twee spelers dansen. Reeds gekochte DLC wordt automatisch overgezet en de online store zal ook de komende tijd steeds uitgebreider worden. De liedjes zijn gesorteerd op niveau, waarbij de niveaustijging wel trager gaat.

Dance central 2

Conclusie
Dance Central 2 is een goede stap vooruit van de eerste Dance Central-game. De game kan nu door twee spelers tegelijk gespeeld worden en er zijn een aantal verschillende speelmogelijkheden aanwezig. Het feit dat je alle liedjes uit het eerste deel voor slechts 400 punten kunt importeren geeft het spel een voordeel tegenover Just Dance 3. Het lijkt erop dat Dance Central 2 voor een meer authentieke danservaring zorgt, terwijl Just Dance 3, net als The Black Eyed Peas Experience en DanceStar Party, meer richting een party-game gaat waarbij het puur om de gezelligheid en plezier draait. Eind oktober zullen we het weten.

Dance Central 2 verschijnt op 21 oktober exclusief voor Xbox 360 en is enkel speelbaar met Kinect.