Hedone

Gespeeld op Windows
Ook verkrijgbaar voor Xbox 360 en PlayStation 3

Header

Vroeger, toen Arnold Schwarzenegger nog een wereldacteur was, had je de film The Running Man. In deze film werden gevangenen in een gebied gedropt waar ze de meest bizarre tegenstanders moesten overleven, terwijl de camera's alles opnamen voor een goed bekeken show. Hedone doet me aan deze film denken, maar dan geplaatst in de hedendaagse tijd. Het is 2020 en social media en het echte leven zijn in elkaar verweven. Mensen zoeken steeds meer extremer vertier op, want Idols is te braaf om naar te kijken. John J. Lazar, een rijke investeerder, heeft zich ondertussen gestort op de mediawereld en is dé mediamagnaat van de wereld geworden. Door slim gebruik te maken van social media is hij ook een ster geworden. Alles kient hij uit, zelfs de foto's van de roddelbladen komen uit zijn eigen koker.

HedoneHedone

Zijn bedrijf, Lazarus.us, heeft GeminiTech overgenomen. Dit onderzoeksteam kloont lichamen, maar kan ze nog niet in leven houden. Met een ander researchteam dat gekocht is door Lazar zijn ze uiteindelijk succesvol in het klonen en overbrengen van de hersenen van een persoon. Deze klonen worden Synths genoemd. Lazar gebruikt deze Synths voor zijn nieuwste show: HTV.

HTV speelt zich af in een arena met allemaal freaky kandidaten. De deelnemers hebben allemaal vrijwillig ingestemd om gekloond te worden in deze populaire show. Waarom moeten ze gekloond worden? Omdat ze in de arena losgaan met allemaal wapentuig. Roem en aandacht staat boven alle ethische kwesties. Een MMOFPS met een verhaal, het moet niet gekker worden. In plaats van de standaard militaire achtergrond kiest ontwikkelstudio Acony Games voor een fictief verhaal met behulp van social media.

HedoneHedone

Rondom het spel zal namelijk social media ingezet worden om bijvoorbeeld nieuwe wapens of andere fictief nieuws over de show te melden. De beste matches worden uitgezonden in de game-client. Daarnaast zal er een 'spectator view' aangeboden worden. Zo zou je als speler fans moeten krijgen. Of dat gaat werken vraag ik me af, want wie gaat er naar matches kijken als je zelf wilt spelen? Om het nog meer een show te laten lijken zijn er twee digitale commentators die verslag doen van het gebeuren op het veld tijdens een potje. Ze bespreken niet alleen de arena zelf, maar ook de acties en de locatie in het veld waar je bent. De arena's zijn vrij klein, om zo de actie constant aanwezig te laten zijn.

Hedone is een team-based online shooter. Het draait om het verdienen van 'heat' en fans om zo je reputatie te verhogen. Hiermee kun je dan weer een enorm scala aan vaardigheden kopen, verbeteren en gebruiken. Maar wat is 'heat'? Dit verdien je door tegenstanders neer te schieten of te helpen bij het neerkrijgen van iemand. Je krijgt bonuspunten door te taunten bij het lichaam van een tegenstander, net na je hem dood hebt geschoten. Dit is een langere animatie en je hebt dus de kans dat een tegenstander je neerknalt. Daarmee verdient hij weer heat-punten met bonus. Ook de spectaculairdere kills leveren je meer heat op.

HedoneHedone

Met deze punten koop je wapens en vaardigheden. Van snipergeweren tot Wolverine-achtige klauwen, er is voor elke soort speler wel wat te krijgen. Gadgets zijn er ook: van stealthy spionvliegtuigjes tot mechanische spinnen die je assisteren. Je wapens zijn geheel te customizen. Er zijn veel upgrades mogelijk, van geweerlopen tot scopes en alles wat je maar kunt verzinnen aan een wapen. Het uiterlijk van de wapens kan aangepast worden. Er zijn veel skins en decoraties om op je wapen toe te passen. Mocht je een Maik de Boer in spe zijn: je kleding is ook geheel aanpasbaar. Qua aanpassen lijkt het dus erg op het spel Brink van Bethesda, maar dan met nog meer mogelijkheden.

Grafisch ziet het spel er schitterend uit. De Unreal Engine 3 wordt gebruikt om de beelden op het scherm te tonen. Het team geeft ook aan dat ze kwaliteit als één van hun focuspunten hebben, daar hoort dan een grafisch sterke engine bij. En het leuke is: je hoeft er als speler niets voor te betalen! Elk wapen of aanpassing is te verkrijgen in het spel zonder echt geld uit te geven. Het kan wel, maar zoals de studio aangeeft: maar tien procent maakt er gebruik van. Er komen geen exclusieve wapens voor echt geld, want dat zou de balans vooral verstoren. Je kunt bijvoorbeeld wapens of Heat-boosters kopen, zodat je meer heat genereert en sneller nieuwere wapens en skills beschikbaar hebt.

De levels zijn afwisselend genoeg en nodigen uit tot veel actie en veel plekken waar je in actie kunt komen. De mappen zijn ter grootte van Call of Duty, geschikt voor zo'n twintig spelers maximaal. Het is dus geen MMO in de zin van zo veel mogelijk spelers op een scherm, maar eerder één groot toernooi waar geen einde aan komt. 

HedoneHedone

Hedone heeft me verrast. De andere invalshoek met daarin slim gebruik van social media en het feit dat een prachtig uitziende multiplayershooter gratis wordt aangeboden geeft het spel een uniek gevoel. De vraag is of het spel niet alleen een andere invalshoek heeft, maar ook spelers kan blijven boeien. De makers beloven geregeld updates voor de game en nieuwe gebeurtenissen toe te voegen. Dit laatste om de setting van het verhaal uit te breiden. Het komt uit op Windows en later als downloadable spel op PlayStation 3 en Xbox 360. Er is geen crossplatform-functionaliteit, dat zou de pc-gamers te veel voordeel geven. FOK!games mag closed beta-keys voor de Windows-versie vergeven. Mocht je geïnteresseerd zijn, ga dan naar deze pagina!