Trine 2

Gespeeld op PlayStation 3
Ook verkrijgbaar op Xbox 360, Windows, Mac OS X en Linux

Header

Frozenbyte is een klein Fins bedrijf dat vooral naam heeft gemaakt met Trine in 2009. In dit platformspel wissel je constant tussen drie personages om zo de vele puzzels op te lossen. Het was een verfrissende game die erg goed scoorde bij verschillende sites en beurzen. Logisch dus dat de ontwikkelstudio een vervolg maakt: Trine 2.

In het spel draait het om het redden van het koninkrijk. Onze helden worden begeleid door de Trine, een mysterieus item dat zorgt dat zielen met elkaar verbonden worden. Dit artefact roept onze helden weer op omdat er problemen in het koninkrijk zijn. En dan begint het avontuur. In het spel bestuur je drie personages, die je op elk moment kan wisselen. Er is een ridder met zwaard en schild, een dief met pijl en boog en een tovenaar met een punthoed en spreuken. Met de punthoed kun je helaas niemand neersteken, maar de spreuken maken een hoop goed. Elk van deze personages heeft zijn eigen vaardigheden, maar je zult moeten combineren om vallen te omzeilen, verder te komen in schijnbaar doodlopende levels of de vele vijanden te verslaan. Tot zo ver nog niets nieuws ten opzichte van het eerste deel.

Trine 2Trine 2

De makers beloven een groter en beter spel dan de voorloper. Eén van de opvallende punten van Trine waren de schitterende kleurrijke levels en het lijkt inderdaad dat de makers het nog beter hebben willen maken. Als je in het spel in een bibliotheek rondloopt zou je elk boek willen pakken en gaan lezen, zo veel detail straalt het spel uit. Er is diepte aanwezig in de graphics en soms wordt daar ook mooi gebruik van gemaakt. De kabbelende beekjes (in de wereld) en bloemen die bloeien zorgen ervoor dat je je in een sprookjesbos waant. Of misschien een nog betere vergelijking: de Droomvlucht van de Efteling. Alleen met vijanden en puzzels, want er moet natuurlijk wel wat actie zijn.

De vijanden bestaan uit onder andere trollen met zwaard, knots of pijl en boog, vleermuizen, vijandige flora en natuurlijk het grotere werk. Er zitten serieus grote vijanden in deze game, draken, grote trollen en meer. Deze vragen een andere aanpak dan het kleinere tuig. De vijanden komen ook vanuit de diepte op je afspringen of rennen, want zoals eerder gezegd wordt er ook daadwerkelijk wat gedaan met het gevoel van diepte.

Trine 2Trine 2

De puzzels bestaan uit bijvoorbeeld een ravijn waar je overheen moet zien te komen of gifspugende planten waar je voorbij moet zien te gaan. De puzzels hebben allemaal met natuurkunde te maken. Het spel maakt gebruik van realistische natuurkundige wetten, zoals zwaartekracht en gewicht. Elk object valt natuurgetrouw en door slim gebruik te maken van de items in een level los je de puzzels op. Op deze manier kom je verder in het spel. Wees gerust, je hoeft geen Einstein te zijn om ze op te lossen, de puzzels zijn vooral gericht op creatief denken. Er ligt bijvoorbeeld een slak voor een grot waar jij in moet. Door het water van een watervalletje te leiden naar een zaadje groeit die plant en beweegt de slak naar die plant toe. Het leiden van dat water gebeurt volgens de natuurkunde. Er zijn vaak meerdere oplossingen, dus het wordt vooral veel uitproberen.

De personages hebben elk hun speciale mogelijkheden en wapens om de vijanden te verslaan en puzzels op te lossen. De ridder lost al zijn problemen op met zwaard en schild. In Trine 2 kun je veel meer met het schild. Naast het blokken kunnen er nu ook andere personages op je schild staan bijvoorbeeld. Ook heeft de ridder wat effecten erbij gekregen. Zo had hij in het eerste deel op een gegeven moment zijn vlammende zwaard, maar dit keer kan hij ook vijanden bevriezen en in duizend stukjes slaan. En dat doet hij met zijn moker, een extra wapen dat hij bij zich heeft.

Trine 2Trine 2

De dief heeft haar pijl en boog en door haar schot met pijl op te laden schiet ze preciezer en verder. Ze heeft daarnaast een grappling hook, waarmee ze op plekken kan komen die onbereikbaar zijn voor de anderen. Haar specials zijn bijvoorbeeld een ijsschot, dat net als de ridder haar vijanden daarna versplintert, maar ze kan ook de tijd vertragen.

De tovenaar kan enkele objecten tevoorschijn toveren. Een recht stuk brug, een doos: door ze in het beeld op jouw gewenste plek te tekenen verschijnt je gewenste item en valt het volgens de natuurkundige wetten. Zo kun je een doos boven een vijand tekenen en zal de doos op hem vallen. Je kunt de getekende items ook gooien richting vijand. Het spel zal berekenen waar het terecht hoort te komen, gebaseerd op grootte, gewicht en zwaartekracht.

Trine 2Trine 2

In het spel kun je verschillende items tegenkomen die je helpen. Er zijn checkpoints te vinden om je voortgang op te slaan. Je verzamelt ervaringspunten om te stijgen in level. Je krijgt dan een punt om te besteden of om op te sparen, zodat je jouw gewenste kracht kunt verbeteren. Schatkisten hebben ook upgrades of nieuwe krachten, die je kunt geven aan elk personage dat je wilt. Het heeft soms effect op maar één bepaald personage.

Het tofste van Trine 2 is de ondersteuning voor drie spelers in co-op, dit keer offline én online. Het werkt precies hetzelfde als een sologame met als enige beperking dat je niet twee dezelfde personages tegelijkertijd mag besturen. Twee of drie ridders op het scherm kan dus niet en als iemand al een ridder is, zal hij alleen een tovenaar of dief kunnen spelen. Je moet zorgen dat elk personage verder komt in het level, dus samenwerken is een must. Als dief alleen over een ravijn komen door middel van de grappling hook is niet genoeg, de overige twee moeten er ook over zien te komen en je zult als dief ondertussen niet veel verder kunnen.

Trine 2Trine 2

In mijn co-op speelsessie met een van de medewerkers van Atlus zaten we af en toe al echt uit te proberen hoe we verder konden komen in de levels. Er zitten flink wat uitdagingen in de puzzels, zodat je niet gevoel hebt dat je een simpele platformer met wat flauw oponthoud zit te spelen. Het ziet er schitterend uit, heeft genoeg uitdaging en als de puzzels gevarieerd blijven en de actie niet gaat vervelen door te weinig verschillende vijanden en situaties maken de ontwikkelaars hun woorden waar: dan is Trine 2 groter en beter dan zijn voorganger.