Disney Universe

Gezien op Xbox 360
Ook verkrijgbaar op pc, PlayStation 3 en Wii

Header

Disney is altijd huiverig geweest als het gaat om het bij elkaar brengen van verschillende bekende Disney-figuren. Kingdom Hearts was een uitzondering hierop, waar verschillende Final Fantasy- en Disney-figuren het avontuur opzochten. Binnenkort komt daar echt verandering in: Disney Universe belooft al je favoriete personages in één spel.

In Disney Universe zul je naast bekende Disney-figuren ook personages uit de Pixar-stal zien. Nou ja, niet de figuren zelf, maar je speelt een avatar van de bekende helden. Door de hoeveelheid studio's en bedenkers die er bij betrokken zouden moeten zijn als het de echte figuren waren, moest Disney Interactive iets bedenken om geen licentiejungle te gaan creëren. Het lijkt dus op LittleBigPlanet: je speelt een verkleed figuurtje. Elk kostuum geeft je speciale mogelijkheden en wapens.

Disney UniverseDisney UniverseDisney Universe

Daar houdt de vergelijking met LittleBigPlanet ook op, want in dit spel maak je geen levels en kan je dus ook geen levels delen. Met de naam Universe zou je nog kunnen denken aan een MMO, maar ook dat klopt niet. Disney Universe is een platformspel met offline co-op voor vier spelers, er is tot op heden geen online-modus aangekondigd. Op zich ook logisch, want met de doelgroep, namelijk kinderen, is het juist heel lastig goede beveiliging te regelen tegen bijvoorbeeld scheldende tieners of erger. Als ouder wil je toch met een gerust gevoel je kinderen een onschuldig spel laten spelen zonder vervelende gasten in het spel.

Het verhaal in het spel is vrij simpel gehouden: je bent een beta-tester in een virtuele wereld. Een hacker breekt in en gooit de boel op zijn kop in deze wereld. Jij als speler moet deze hacker tegenhouden en de problemen ongedaan maken. Jouw figuurtje kan allerlei pakjes dragen uit bekende films zoals: Monsters Inc., Aladdin, Lilo & Stitch, Wall-E, Alice in Wonderland van Tim Burton, Finding Nemo en The Lion King. De verschillende levels zijn ook allemaal gebaseerd op bekende plekken uit de films.

Disney UniverseDisney Universe

Het leuke aan dit spel is dat het kijkt hoe goed de speler is. Als je er niets van bakt zijn de vijanden vrij passief en vallen ze je weinig lastig. Ben je juist heel erg goed bezig, dan zullen de tegenstanders items die normaal voor het oprapen liggen gaan verstoppen. De vijanden leggen ook meer vallen klaar als je beter bent. Een erg toffe feature die goed werkt om het spelers van allerlei niveaus zo uitdagend mogelijk te maken.

Puzzels los je meestal met elkaar op. Eén speler moet bijvoorbeeld op een knop blijven staan, waardoor er een brug ontstaat over een ravijn. Als hij er vanaf zou stappen verdwijnt de brug weer. De tweede speler sjouwt een item dat aan de andere kant gebruikt moet worden over de brug. Maar op een ander moment zijn de spelers weer druk aan het racen om een wapenupgrade te krijgen, wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Zo blijft er een wedstrijdgevoel in het spel, maar zul je ook moeten samenwerken om het level uit te kunnen spelen.

Disney UniverseDisney Universe

Het spel beloont of straft competitief en coöperatief spel op het scorebord aan het eind van een level. Je kunt op verschillende dingen scoren, zoals hulpvaardigheid, aantal gevonden muntjes, aantal verslagen vijanden of snelheid. Op deze manier kan een speler minder goed zijn qua snelheid maar toch de beste zijn qua gevonden munten. Dat scheelt weer geruzie tussen de kinderen onderling.

De levels spelen zich af in verschillende omgevingen. Niet alleen grafisch zijn deze anders, maar ook in gameplay. Zo is er een level in de fabriek van Monsters, Inc. dat veel sneller speelt en de nadruk legt op het springen van platform naar platform. Een ander level speelt zich af in de tuin van Hartenkoningin uit Alice in Wonderland, waar het een stuk rustiger is en het vooral om puzzels oplossen gaat. Disney heeft al aangegeven alle levels in het spel een unieke ervaring te geven, niet alleen in graphics, maar ook qua speelstijl.

Disney UniverseDisney Universe

Disney heeft ook aangegeven om regelmatig DLC's uit te brengen. Dus mocht je het spel uitgespeeld hebben, dan zijn er meer werelden van andere bekende Disney-licenties te onderzoeken. Natuurlijk zullen er in de loop van de tijd ook meer kostuums voor je avatar beschikbaar komen.

Zoals je in de screenshots kan zien, is het spel grafisch erg Disney-like. Erg kleurrijk en ook duidelijk geïnspireerd op de verschillende films. Het level van Alice in Wonderland ziet er erg 'Tim Burton' uit. Met Disney Universe wil het bedrijf een leuk, LEGO-achtig spel brengen, een spel dat leunt op co-op, maar met een wedstrijdelement. Met de onuitputtelijke bron van filmfiguren en settings kan Disney hier voor ieder wat wils maken. In oktober kunnen de jeugdigere spelers aan de gang met Disney Universe. En ik wil als Nemo spelen!