LittleBigPlanet Vita

LBP V

Hoewel de LittleBigPlanet-serie nog niet zo oud is, is het één van de paradepaardjes van Sony. Na het succesvolle eerste deel op PlayStation 3 is er een PSP-versie verschenen en een tweede deel voor PS3. Bij de lancering van een nieuwe handheld hoort ook een line-up waar een paar bekende games in zitten die goed gebruik maken van de mogelijkheden van het apparaat. LittleBigPlanet is de game waarmee de nieuwe PlayStation Vita het best tot zijn recht komt!

lbp

Same, same
Qua opzet is LittleBigPlanet Vita gelijk aan zijn voorgangers. Je moet als Sackboy een level tot een goed einde zien te brengen waarbij je verschillende obstakels en vijanden moet overwinnen, en hierbij kun je onderweg bellen met punten verzamelen en ook items waarmee je Sackboy en de omgeving aan kunt kleden. Hoewel alle Sackboys precies dezelfde basis hebben kun je door een andere stof, een gek hoedje en een schattig jurkje jouw Sackboy aankleden zoals je wil om er echt jouw Sackboy van te maken. En grafisch ziet het er natuurlijk geweldig uit dankzij het OLED-scherm van de Vita.

But different
Tot zover niets nieuws onder de zon, maar de nieuwe handheld van Sony zorgt voor nieuwe mogelijkheden die in de game gebruikt worden. Het belangrijkste hiervan is het touch screen. Regelmatig zul je het touchscreen moeten gebruiken om verder te komen in het level. Denk hierbij aan het naar achteren trekken van een katapult om iets te schieten, of het verplaatsen van een schans of schuimblok. Ook het touchscreen aan de achterkant van de Vita wordt goed gebruikt. Zo is er een puzzel waarbij je in een vierkant gebied vol Tetris-achtige blokken omhoog moet klimmen. Hiervoor kun je blokken uitschuiven en vervolgens weer inschuiven. Het uitschuiven doe je door op het touchscreen achterop de Vita te drukken, waardoor een blok naar voren komt. Wil je het blok weer naar achteren hebben dan druk je op het gewone touchscreen waarna het blok weer richting de achtergrond verdwijnt.

lbp2

Hoewel het spel geen enorme vernieuwingen bevat qua gameplay, zorgen de mogelijkheden van PlayStation Vita ervoor dat het allemaal weer fris aanvoelt en er een nieuw soort puzzels mogelijk is, waardoor je niet puur aangewezen bent op het geslinger en gespring bekend uit de andere LittleBigPlanet-games. Kleine mini-games zoals bijvoorbeeld airhockey die je met twee spelers kunt spelen door gewoon met je vingers over het scherm te glijden zijn gewoon vermakelijk en dit soort spelletjes zitten als aparte levels in de spelwereld verspreid. Beide touchscreens en de gyroscoop zorgen voor een nieuwe speelervaring die niet zomaar te vergelijken is met die op de PlayStation 3. En dan heb ik het nog niet eens over de mogelijkheid om zelf levels te maken, dat voor PlayStation Vita bedacht lijkt te zijn. Deze modus was helaas nog niet speelbaar.

Conclusie
Hoewel de demo van LittleBigPlanet zeer beperkt was en er qua mogelijkheden voor online en co-op nog niets bekend is, lijkt deze game de must have voor PlayStation Vita te gaan worden. Wanneer de game of de handheld in Europa zullen gaan verschijnen is nog niet bekend, maar mocht LittleBigPlanet een launch-game zijn dan maakt PlayStation Vita een goede kans op een succesvolle launch van de nieuwe handheld!

lbp3

Deze versie van LittleBigPlanet verschijnt exclusief voor de PlayStation Vita.