LEGO Pirates of the Caribbean

Gespeeld op Xbox 360, 3DS
Ook verkrijgbaar voor PSP, PlayStation 3, DS, Wii en pc

Header

TT Games is bekend om hun LEGO-spellen. Het bedrijf heeft dan het alleenrecht om LEGO-videogames te maken. Na Star Wars, Indiana Jones, Harry Potter en Batman is het tijd om een nieuwe film in de beroemde blokjes na te maken. Pirates of the Caribbean is de filmreeks die nu een LEGO-kuur volgt. Naast de drie uitgebrachte films zal het spel ook de aankomende vierde film als inspiratiebron gebruiken.

Disney Interactive Studios en TT Games bundelen hun expertise om dit project tot een goed eind te brengen. Disney, als eigenaar van de Pirates of the Caribbean-reeks, houdt een oogje in het piratenzeil om er zeker van te zijn dat TT Games de films juist vertalen naar het scherm.

Het spel komt voor verschillende platformen uit. Voor de demonstratie waren er twee versies, de Xbox 360 en de Nintendo 3DS. Welk platform je ook speelt, een ding is zeker: de sfeer uit de films is aanwezig, inclusief de humor. Jack Sparrow is in dit spel ook de nogal vreemd uitgedoste piraat met af en toe vreemde acties. Hij alleen heeft Jacks kompas, het kompas dat naar het meest begeerde van Jack wijst. Er zijn schatten die alleen met Jacks kompas gevonden kunnen worden. Er zijn veel meer personages die speelbaar zijn, ieder met weer andere specialiteiten. Gibbs is bijvoorbeeld de klusjesman, hij kan kapotte mechanismen repareren en kan met een schop kuilen graven om zo schatten en andere verborgen voorwerpen te vinden. Will Turner is de vechtersbaas, met twee zwaarden gaat hij niet alleen gevechten aan, maar kan hij ook klimmen door zijn zwaarden in bepaalde muren of rotsen te steken. Het is niet zo dat je alle personages vanaf het begin hebt. Je zult ze vrij moeten spelen door puzzels op te lossen. Zo ligt Gibbs te slapen in een varkensstal en is niet op normale wijze wakker te krijgen... Je zult je piratencrew dus bij elkaar moeten sprokkelen door dit soort puzzels op te lossen en daarna mag je je schip gaan claimen.

Lego Pirates of the Caribbean

De omgevingen in de piratenwereld zijn enorm levendig. De bar uit een van de gespeelde levels is niet alleen prachtig in LEGO opgebouwd, ook de sfeer zit er goed in. In de bar wordt er gezopen en gevochten, maar in de buurt van het fort bij de soldaten is het natuurlijk orde en discipline, de LEGO-soldaatjes patrouilleren in het gelid. De Vliegende Hollander vaart ook rond in het spel, op de boot leven ook de ondode piraten die met het schip vergroeid zijn. Je kunt, als je een ondode piraat hebt gered, met datzelfde poppetje gebruik maken van het schip om op anders onbereikbare plekken te komen. Dit doe je op bepaalde plekken 'opgeslokt' te worden en ergens anders weer te voorschijn te komen. Je zult ook heel veel dingen uit de films herkennen, dat is zeker. Zelf zul je moeten rennen, klauteren, puzzelen, zwemmen en duiken om het avontuur tot een goed eind te brengen. Er zijn verschillende schatkaarten in de wereld te vinden, met deze schatten kun je weer nieuwe personages vrijspelen of LEGO-goudstukken vinden.

Door een simpele druk op de knop kun je wisselen tussen beschikbare personages. Dat is ook nodig, want de puzzels moeten met het team worden opgelost. Zo zul je om een poort open te moeten maken eerst met Will Turner een rots beklimmen, daar Jack met zijn kompas gebruiken en een plek vinden waar Gibbs kan gaan graven voor een onderdeel om de mechanisme van het poort te maken. Het spel geeft ook wel aan wie je nodig hebt, het laat de avatar van de personage oplichten, zodat je wel een hint krijgt wat je moet doen.

Lego Pirates of the Caribbean

De gevechten zijn soms lastig, zeker als je tegen veel soldaten tegelijk moet vechten. Dit moet nog in balans worden gebracht, in co-op is het in deze versie nog te doen. Het spel wordt ook leuker als je in co-op speelt. Normaal neemt de computer andere personages in je team voor zijn rekening, maar je kunt meteen meehelpen als je jouw huisgenoot in de problemen ziet geraken. Het scherm gaat in een split-screen verder. Het camera-werk wordt soms chaotisch, maar omdat dit een totaal niet geoptimaliseerde versie is hebben we nog grote kans dat dit gaat verbeteren. Samenwerken om de puzzels op te lossen en de gevechten aan te gaan geeft een extra dimensie aan het spel.

Over extra dimensies gesproken, het meest opmerkelijke van dit alles is, is dat de Nintendo 3DS-versie grafisch zeker niet onderdoet voor de grotere consoles. Sterker nog, als je eerst een level speelt op de Xbox 360 en daarna hetzelfde level speelt op de 3DS, zul je verbaasd zijn. De handheld-versie heeft natuurlijk nog het 3D als extra effect, dat na anderhalf uur spelen nog niet vermoeiend werd voor de ogen. Het effect is niet zo overdreven ingezet. Er zit wel diepte in het spel, maar het wordt nuttig gebruikt door bijvoorbeeld de hints die duidelijk laten zien dat je ergens moet graven.

Lego Pirates of the Caribbean

LEGO: Pirates of the Caribbean lijkt op papier de zoveelste LEGO-game, maar na het een tijdje gespeeld te hebben weet ik wel beter. Dit lijkt de beste uit de reeks te gaan worden. Door de sfeer, de vertaling van de films en de grappige momenten die op de een of andere manier in dit spel beter overkomen dan in voorgaande spellen. In de demo-versie van de Xbox 360 die we voorgeschoteld kregen zaten nog foutjes genoeg, maar TT Games zal hard aan het werk zijn om deze voor de release midden mei op te lossen. De Nintendo 3DS-versie heeft me echt positief verrast. Na toch al een aardig wat spellen gezien te hebben op het apparaat spring dit spel er positief uit. Verbazingwekkend dat deze versie niet onderdoet voor de Xbox 360-versie! Lees ook het interview op de volgende pagina's om nog meer te weten te komen over TT Games, hun plannen en natuurlijk de game.