L.A. Noire

L.A. Noire Header

Komt uit op Xbox 360 en PlayStation 3

Rockstar is bekend van de Grand Theft Auto-reeks en natuurlijk hun laatste spel, Red Dead Redemption. Verbazingwekkend was de aankondiging van L.A. Noire dan ook. Iedereen had een GTA 5 verwacht, maar het volgende spel wordt een detective-game waar je eens bij de goeden hoort, voor de verandering.

There is no business like show business
L.A. Noire speelt zich af in, je raadt het misschien al, Los Angeles. De oorlog is net voorbij, en soldaten komen terug van het front. Zij moeten hun leven weer opbouwen, na alle verschrikkingen die ze meegemaakt en gezien hebben. Tegelijkertijd komt Hollywood in een gouden tijdperk; glitter en glamour lonkt.
Het resultaat is een showbizz-wereld, vol moord, corruptie en verraad. In deze stad woont Cole Phelps, een veteraan met een onderscheiding. Net terug uit de oorlog wil hij hier zijn bestaan opbouwen als detective bij de LAPD.

Cole Phelps heeft gevochten in Okinawa, de laatste en één van de bloederigste slagen in de Tweede Wereldoorlog. Deze slag was een van de redenen dat Amerika besloot de beruchte atoombomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki uit te voeren. Cole heeft de Zilveren Ster voor zijn moed tijdens deze slag ontvangen en mag naar huis. Hij besluit zich aan te sluiten bij de LAPD. Door zijn verleden krijgt hij betere kansen om door te groeien, al wil hij geen voordeel halen uit zijn daden in de oorlog. In zijn detective-rol zal hij merken dat Los Angeles veel te verbergen heeft onder alle glitter en glamour.

L.A. Noire L.A. Noire

Who do you work for
In het spel zul je, naarmate je verder komt, voor andere afdelingen gaan werken. Per afdeling heb je natuurlijk verschillende soorten zaken. Ook krijg je een andere partner toegewezen als je van afdeling wisselt. Deze partners spelen niet alleen een rol in het hoofdverhaal, maar zullen je ook helpen met de diverse zaken. Ze geven je hints om achter bewijzen te komen, vechten mee als het moet, en kunnen ook achter het stuur kruipen om zo jouw naar bestemmingen te rijden. Dus als je niet van al dat rijden in de grote stad houdt; je partner is ook je taxichauffeur. Het scheelt ook nog eens tijd, want de hele route naar de bestemming wordt overgeslagen en je kunt vrij snel verder met de daadwerkelijke zaak. Voor ieder wat wils dus, als je echt alleen aan de zaak wil werken hoef je niet al het rijden nog op je te nemen.

Follow that car
Wil je wel rijden, dan kun je genieten van een vrij grote stad, met daarin bekende gebouwen uit Los Angeles. Je kunt uitstappen waar je wilt, om nog een ommetje te maken. Tijdens het rijden kunnen er noodgevallen langskomen, waar je als politieagent op kan reageren. Sirene aan en op naar de plaats des onheils! In de stad staan ook telefoonpalen die alleen door de politie gebruikt kunnen worden. Dus als je ergens een hint krijgt dat er in de Kerkstraat op huisnummer 85 wat te doen is, kun je de route aan de telefoniste vragen. Ben je een auto aan het achtervolgen maar raak je die kwijt? Het kenteken kun je bij ze natrekken, zodat je weet van wie de auto is. Als er nieuwe plekken of personen door deze informatie vrijgespeeld worden, zullen deze op de kaart verschijnen.

L.A. Noire L.A. Noire

Did you get all that
Als detective zul je alle hulp kunnen gebruiken. Je partner is al een goede hulp, maar je hebt nog meer aan je boekje. In je kladblok vind je alles wat je tegenkomt in het spel. Bewijslast, slachtoffers, getuigen en verdachten worden erin gezet en natuurlijk ook alle interviews met deze mensen. Interviews zijn een goed middel om hints en bewijslast te verzamelen. Een typisch interview ziet er zo uit: je spreekt bijvoorbeeld een getuige. Door te gaan vragen over de situatie zal hij iets antwoorden. Na het antwoord kun je aangeven wat je van het antwoord vond: je gelooft hem, je gelooft hem niet of je twijfelt. Naargelang je antwoord zul je een andere toon aanslaan tegen de persoon. Als je bewijzen hebt gevonden dat diegene liegt, dan kun je dat laten zien door dat te kiezen uit je kladblok. Het kan ook zijn dat je iets in de stem hoort van de persoon, of dat je aan zijn gezicht kan zien dat hij wat achterhoudt.

I can see it in your eyes!
Dit laatste komt door een techniek die 'Motion Scanning' heet. De gezichten van alle personen zijn ingescand door tig camera's en in het spel overgenomen. Hierdoor zie je de gezichten heel gedetailleerd. Heel erg knap, en ook erg nodig, want in dit spel zijn houding en gezichten erg belangrijk. 'Motion Scanning' heeft zeker toegevoegde waarde. Je leest de angst van het gezicht van een slachtoffer, of de zenuwtrekjes van een verdachte. Deze informatie is belangrijk om je oordeel te vellen over de persoon, zijn antwoorden en dus het verdere verloop van de desbetreffende zaak. Er zijn meerdere manieren op tot de oplossing te komen, maar door de juiste vragen en zo veel mogelijk juiste inschattingen op de antwoorden te maken zul je een zaak sneller kunnen oplossen. Mis je wat hints, dan kom je er uiteindelijk ook wel achter, maar een stuk lastiger.

Een voorbeeld: in de zaak die ik gezien heb, kun je een nieuwe persoon leren kennen door de juiste vragen en inschattingen te maken. Bij het slachtoffer kun je de omschrijving van de plek des onheils leren kennen. Als je later in het appartement van de nieuwe persoon bent, kun je een foto vinden met de door het slachtoffer beschreven plek. Zou je de ondervragingen niet gedaan, of niet goed hebben gedaan, dan heb je nu alsnog de plek als hint, alleen moet je de link gaan leggen met de persoon. Dus dat wordt lastiger, maar eenmaal op de plek aangekomen kom je die persoon alsnog tegen. Je kunt het niet echt geheel fout doen, wat een goede zaak is.

Case dismissed
De zaak die in de demo te spelen is, gaat van een simpel lijkend zaakje naar een kinderpornozaak, dus de onderwerpen zijn ook niet bepaald lichtzinnig te noemen. De zaken zullen dan ook snel uit de hand lopen, waardoor woorden niet meer genoeg zijn, en je je vuisten of pistool zult moeten gaan gebruiken. Actie genoeg dus, inclusief herladen, verschillende geweren die je kunt pakken van de neergeschoten criminelen en achtervolgingen door Los Angeles. L.A. Noire belooft dan ook een donkere detective/thriller te worden met een goed overkoepelend verhaal. De demo smaakte voor mij in ieder geval naar meer en ik ben erg benieuwd welke zaken wij in het tweede kwartaal van dit jaar zullen moeten gaan oplossen. De demo heeft mij in ieder geval kunnen overtuigen dat L.A. Noire op mijn verlanglijstje hoort.