Homefront

Homefront is een first person shooter die zich afspeelt in het jaar 2027. Noord-Korea heeft de Verenigde Staten Bezet. Het verhaal is geschreven door John Milius, bekend van Apocalypse Now, Red Dawn en Cohan the Barbarian. Het verheel belooft al heel wat. Wij mochten aan de slag met de singleplayer, lees hier wat wij er van vinden.

Gespeeld op Xbox360
Ook beschikbaar op PC en PlayStation 3
 

Home is where the front is
Ik word wakker in een sjofele kamer, nog half slaapdronken hoor ik een oude transistor radio, de dj leest het weerbericht voor en ik hoor een Koreaanse stem het weerbericht herhalen. Na het weerbericht schalt er nationalitische marsmuziek door de speakers, ik twijfel aan het feit of ik nog wel in de Verenigde Staten ben. Terwijl ik uit bed stap, kijk ik in het rond. Het is een rotzooi en alles ziet eruit alsof het al twintig jaar oud is. Ik schrik op van gebons op de door, voordat ik de deur open kan doen, wordt hij ingetrapt en krijg ik een geweer tegen mijn gezicht van twee koreaanse soldaten. Ze sleuren mij mee en gooien mij in een oude vervallen schoolbus, klaar om meegenomen te worden naar een donker oord. Welkom in de wereld van Homefront.

De wereld zoals wij hem kennen is totaal veranderd. De VS is dankzij een periode van vijftien jaar van economisch verval niet meer de grootmacht die het ooit was, de Grote Koreaanse Republiek is ervoor in de plaats gekomen. De GKR heeft Noord- en Zuid-Korea weer bij elkaar gebracht en na het bezetten van Japan, Indonesië en grote delen van Azië hebben ze hun pijlen op de VS gericht. Niet zonder resultaat, na een slimme aanval in 2025 op alle electronische systemen heeft de GKR de VS voor een groot deel bezet. Het leger is in totale paniek en er is geen centraal leiderschap meer. De VS is al twee jaar bezet door de vijand en jij, als speler, bent onderdeel van het verzet. 

2027 is hell
Het spel bestaat uit twee onderdelen: het verhaal en de shooter. Het verhaalvertellende gedeelte maakt al meteen een hoop indruk zoals je in mijn intro kan lezen. Nadat je van een trap en uit je huis bent gegooid, word je in een oude omgebouwde Amerikaanse schoolbus gesmeten. Om je heen zie je de terreur van de bezetter in volle gang. Mensen worden zonder reden gearresteerd of in elkaar geslagen en de stoep ziet rood van het bloed. Overal is de dreiging voelbaar en iedereen is zichtbaar bang. Terwijl je in de bus zit, hoor je een vrouw proberen haar man te vertellen dat hij niet moet kijken, als je de hoek omrijdt zie je waarom. Je hoort twee harde knallen van een geweer en ziet de man en de vrouw levenloos neervallen. Pas dan valt het mij op dat er achter de soldaten een kindje staat. Hun kindje rent huilend en volledig in paniek op ze af en blijft huilend alleen achter terwijl de soldaten kalm weglopen.

Het verhaal is ongeveer één van de meest meeslepende en indrukwekkendste die ik de laatste jaren in een game heb gezien. Dankzij het first person-perspectief word je de game ingesleurd en wil je niet meer weg. Overal is aandacht aan besteed, zelfs het gras ziet eruit alsof het twee jaar bezet is. De game is doordrenkt van de sfeer en grafisch heel erg sterk. Ontwikkelaar Kaos Studios gebruikt een zeer zwaar gemodificeerde versie van de Unreal Engine 3. Dat is dezelfde engine die voor Gears of War en Unreal Tournament 3 wordt gebruikt. Tijdens het spelen merk je daar helemaal niets van, de Unreal 3 Engine staat nogal bekend om zijn opgeblazen spierbundels, daar merk je bij Homefront helemaal niks van. De ontwikkelaar noemt het zelf The Drama Engine, dat geeft meteen aan wat ze willen bereiken met deze game, namelijk drama in zijn meest hectische vorm.

You are now part of the resistance
Het shooter gedeelte van het spel stelt ook niet teleur. De actie is snel en er is gelukkig ook ruimte voor rust waar je de sfeervolle omgeving goed in je kunt opnemen. Een goede balans, zo heb je ook genoeg tijd om de vervallen semi-ruïnes van de voormalige VS te zien en in je op te nemen. Als je eenmaal een wapen in je hand hebt, heb je ook echt het gevoel dat je een wapen in je hand hebt. De wapens zijn allemaal mooi afgewerkt en zien er gebruikt uit. Er zijn flink wat aantallen wapens in de game, in de eerste vijftien minuten had ik er al vier verschillende in mijn hand gehad.

Homefront

Als het spel op gang komt, voelt de actie snel en het richten soepel aan. De tegenstanders bieden ook flink wat tegenstand. Als je te lang op een plek blijft zitten, komen ze je ook echt opzoeken, en in een stuk bleven de vijanden toestromen. De eerste keer werd ik dan ook volledig omvergewalst door de Koreanen omdat ik te lang op een plek bleef wachten. De actie is daardoor heel intens, je hebt altijd het gevoel alsof je met je rug tegen de muur staat. Op een gegeven moment wordt de hoeveelheid soldaten te veel. Gelukkig is er dan een ontploffend tankstation dat je op het nippertje redt van een te vroege dood. Duidelijk een kunstgreep, maar wel een onverwachte en spectaculaire.

Overal waar je vijanden tegenkomt, heb je het idee dat je in nood zit. Zij hebben duidelijk het initiatief en jij moet je er als speler maar aan aanpassen. Jij als speler moet je eruit zien te redden en te improviseren. Zo kom je een APC, een personeelvervoerder met kanon die je aan flarden schiet, tegen die je het leven zuur maakt. In eerste instantie is er geen oplossing in zicht en is het verstoppen en hopen op een wonder, gelukkig vind je wat C4, een soort op afstand bestuurbaar explosief, en kun je met veel pijn en moeite de APC opblazen. De drama en de actie blijven op elk moment van de spanning goed in balans. 

Voorlopige conclusie
De fundamenten waar Homefront op leunt zijn ijzersterk, het verhaal wordt sfeervol en indringend verteld en de actie is snel en uitdagend. Het verhaal van John Milius heeft potentie om uit te groeien tot een ijzersterke mix van drama en actie en alles van de game ademt sfeer uit. De actie is snel en hectisch en zelfs op het normale moeilijkheidsniveau dagen de vijanden je goed uit. Het moet wel heel gek lopen, wil Homefront niet een ontzettend goede game worden.

Homefront verschijnt in Maart 2011 op de PC, Xbox360 en PlayStation 3