Red Dead Redemption: Undead Nightmare

Red Dead Redemption heeft sinds zijn lancering in mei dit jaar veel ondersteuning gekregen aan de hand van DLC. Echter, deze DLC is tot nu toe voornamelijk gericht geweest op de multiplayer. Vele gamers, inclusief ikzelf, hebben de game gekocht voor de singleplayer-ervaring en zitten daarom niet te wachten op DLC voor de multiplayer-opties van de game. Speciaal voor deze mensen komt Rockstar San Diego met Red Dead Redemption: Undead Nightmare. Ik bezocht Take Two voor een uitgebreide hands-on.

Zombies?
Undead Nightmare speelt zich af nadat John Marston zijn missie heeft afgerond. Voor de beste man helemaal klaar is, gebeuren er vreemde dingen en voor hij het weet is de omgeving bezaaid met zombies, ondode dieren en mythische wezens die hun honger willen stillen met hersenen. Undead Nightmare biedt gamers de kans om in een wereld te duiken met cowboys én zombies, en zeg nou eens eerlijk; wie wil dit nou niet? De game laat je in het hoofdmenu kiezen of je in de normale wereld van Red Dead Redemption wilt duiken of dat je aan de slag wilt gaan met een geïnfecteerde wereld. Deze wereld beslaat de volledige map uit de oorspronkelijke game, inclusief een nieuw stuk waar Take Two helaas nog niks over kon zeggen. De wereld is nu mistig en een stukje kaler dan voorheen en is bezaaid met verlaten dorpjes en nederzettingen.

John zal bekende figuren tegen gaan komen uit het oorspronkelijke verhaal, zowel geïnfecteerd als nog gezond, voor zover je dit kunt zeggen over bijvoorbeeld Seth. John gaat op zoek naar een geneesmiddel terwijl hij probeert te overleven. Dat dit geen gemakkelijke taak is, blijkt al na slechts dertig seconden spelen waarna John genadeloos wordt doodgebeten door een roedel wolven. Later in de game parkeert Maikel van Take Two een beer voor zijn neus om te laten zien dat ook deze genadeloos zijn, maar de beer kijkt liever verdwaasd om zich heen dan dat hij John aanvalt. Hierdoor kreeg ik wel de gelegenheid om de beer eens goed te bekijken en de rillingen schieten over mijn rug als ik denk over een minder tamme versie van deze knakker.

RDR

De man met de zombie-vrouw
RDRZonder twijfel kan ik zeggen dat Undead Nightmare een stukje DLC zal zijn dat zijn geld meer dan waard is. De game voegt een ruim aantal uur aan gameplay toe in de vorm van hoofdmissies en zijmissies en er gebeurt wederom genoeg in de wereld wat je nog niet gezien zult hebben. Zo ontdekte ik, tijdens een ritje op War, een apocalyptisch paard, een klein tentje met daarbij een man en een vastgebonden zombie-vrouw. De beste man hield zijn schijnbare familielid in leven met stukken vlees, maar aan het gespannen touw te zien had de dame meer trek in de hersenen van de beste man. Ik besloot in dit geval de man om te leggen, maar bedacht me hierna dat het leuker was geweest om het touw kapot te schieten.

Dit is slechts een voorbeeld van de gigantische hoeveelheid aan toevallige gebeurtenissen die je tegen zult komen in Undead Nightmare. Wat me opviel is de afwezigheid van het bekende fame- en honor-systeem. Ik was schijnbaar de eerste die hiernaar vroeg en Maikel had helaas geen antwoord voor me. Nog even afwachten dus.

Apocalyptische knollen
RDRZoals ik al aangaf bevat Undead Nightmare nieuwe paarden; de vier apocalyptische en daarmee mythische paarden, elk met zijn eigen bijzonderheden. Ik begon mijn speelsessie op Famine, een paard met een uitzonderlijke conditie. Deze conditie werd echter wel enigszins gecompenseerd door, zo leek zijn geslinger te verraden, een geruime hoeveelheid alcohol in zijn bloed. Later verscheen de melding dat er een mythisch wezen in de omgeving aanwezig was. Toen ik naar het aangegeven gebied rende, zag ik een prachtig vlammend paard staan; War. Het temmen ging redelijk eenvoudig en ik besloot met dit paard verder te gaan. Al snel bleek dat hij omringende zombies spontaan in de hens liet vliegen.

Meer benieuwd was ik naar Death, een paard dat de hoofden van omringende zombies uit elkaar laat spatten, maar helaas was dit paard niet aanwezig in de huidige build. Tot slot loopt het paard Pestilence rond in Undead Nightmare. Dit paard heeft dezelfde kenmerken als Famine maar zal er iets anders uitzien.

RDR