Kirby's Epic Yarn

Kirby's Epic Yarn Header

Kirby is terug, maar niet zoals we hem eerder gezien hebben. Van het roze balletje met een zuigkracht waar een Dyson-stofzuiger jaloers op zou zijn naar een stukje touw, het is toch even wennen. Maar als je eenmaal gewend bent, dan zie je dat Nintendo hier een topper in handen heeft voor de Wii.

In Kirby's Epic Yarn is de hele wereld gemaakt van touw, lappen stof, ritsen en andere kledingonderdelen. De wereld is daardoor heel kleurrijk en erg interactief, met ritsen die je open kunt maken, stukjes touw die je kunt lostrekken of knoopjes die je kunt losmaken, waardoor je nieuwe gedeeltes van het level kunt bereiken. Je kunt ook achter stukken stof komen, waardoor je ook gevoel van diepte hebt in het level, een beetje hetzelfde effect als in Paper Mario, waar je ook geheime doorgangen kon vinden door achter het papier te komen. Het voelt zo natuurlijk aan, het spel heb je als speler ook zo door.

Ook Kirby zelf is een stukje touw, en kan door deze eigenschap erg makkelijk zijn vorm aanpassen. Zo kan Kirby in een auto veranderen om snel door een stuk heen te komen, of hij kan als een parachute rustig naar beneden komen als hij valt. Zo zijn er nog meer vormen waarin hij kan veranderen, zoals een tank van touw, die raketten van wol kan afschieten, of zelfs een heuse vliegende schotel.

Kirby's Epic YarnKirby's Epic Yarn

Kirby kan zijn vijanden verslaan door ze los te trekken, want, je raadt het al, ook alle vijanden zijn van touw. Als je ze ontrafelt, dan heb je een bolletje wol in handen, waarmee je andere vijanden weer mee kunt bekogelen. Natuurlijk zijn er weer bazen in het spel, die, als je ze verslagen hebt, ook letterlijk een steekje los hebben.

De besturing is eenvoudig, je houdt de Wii Mote als een NEScontroller vast en alles wijst zich vanzelf. De vierpuntdruktoets gebruik je voor de richting, de 1 en 2 toets om te springen of contextgevoelige acties te doen. Dat het spel voor jong en oud bedoeld is, is ook goed te merken. In Epic Yarn kun je ook niet doodgaan, je verliest alleen kralen, die je nodig hebt om het desbetreffende level met een 100%-score te halen. Dus geen game over, je kunt het level altijd halen, alleen minder perfect, waardoor niet alle geheime levels gevonden kunnen worden. Voor de wat doorgewinterde platformgamers is er dus genoeg te ontdekken, voor de mensen die nog nooit of sporadisch een platformspel hebben gespeeld is het niet onnodig moeilijk gemaakt, zodat deze mensen niet afhaken.

Kirby's Epic YarnKirby's Epic Yarn

Om die perfecte score te halen zul je geheimen moeten ontrafelen om alle items in elk level te vinden. Door het level helemaal door te kammen kun je de geheime plekken vinden. Je kunt het spel alleen of in co-op spelen, zodat je elkaar kunt helpen in deze wollige strijd. Je kunt elkaar oppakken, weggooien om op anders onbereikbare plaatsen te komen, of in bepaalde gedeelten in het spel in een supertank veranderen, die naast de wollige raketten ook een vuist heeft om vijanden die toch nog te dichtbij komen, te verslaan.

Zonder al te langdradig te worden: na deze hands-on ben ik helemaal verkocht. Ik hoef dan ook niet lang te slapen om de knoop door te hakken, zou ik dit spel kopen? Driewerf ja, liever gisteren nog. Helaas heeft Nintendo nog geen concrete datum genoemd, ergens in de herfst moet dit spel uitkomen. Kirby is terug en zo willen we hem eigenlijk wel vaker zien!