Streamer door "prank" opgepakt door SWAT-team

Kootra, een streamer op Twitch en oprichter van de populaire Youtubegroep The Creatures, heeft vandaag pijnlijk kennis gemaakt met het fenomeen 'swatting'. Tijdens zijn stream op Twitch, waar hij Counterstrike Global Offensive aan het spelen was, kreeg hij ongewenst bezoek van een SWAT-team.

Swatting is het fenomeen van het bellen van de politie en een streamer midden in zijn stream laten oppakken voor een misdrijf wat hij niet heeft gedaan. Vaak zijn de gevolgen vrij klein; een SWAT-team komt, doorzoekt het hele huis, vindt niets en vertrekt weer. Soms moet de streamer mee naar het bureau om een uitleg te geven en dan mag hij of zij weer naar huis.

Vandaag ging het echter anders, midden in zijn stream werd Jordan 'Kootra' Mathewson hardhandig onderbroken door een SWAT-team dat een telefoontje had ontvangen. In het telefoontje werd gezegd dat Jordan een aantal collega's had vermoord, een aantal collega's gegijzeld hield en dat hij bommen had geplaatst in het gebouw waar hij zat. Iedereen die het gebouw binnen zou komen zou daarnaast worden doodgeschoten.

Het lokale politiestation nam deze bedreiging, natuurlijk, serieus en besloot in de directe omgeving alles te evacueren. Onder andere diverse scholen werden compleet afgesloten, zodat kinderen niet naar buiten konden en niet neergeschoten zouden kunnen worden.

De politie van Littleton, waar het allemaal gebeurde, heeft al een statement naar buiten gebracht. In dit statement zeggen zij dat ze bekend zijn met schietpartijen en dat daarom zo snel mogelijk werd gehandeld. Zij zijn getraind om deze situaties zo snel mogelijk te neutraliseren en nemen het zekere voor het onzekere. Deze acties kosten echter veel geld en als bekend is dat dit allemaal een hoax is, dan zal de schade verhaald worden op de dader(s). Twitch heeft laten weten dat zij niets kunnen doen aan dit soort situaties maar wel mee zal werken aan een eventueel onderzoek.

Stream leidt tot sluiten school

Stream leidt tot sluiten school