EA Access niet zo mooi als beloofd

Via hun Twitter-account heeft Electronic Arts laten weten dat EA Access-leden vijf dagen voor de release zes uur lang mogen genieten van Madden NFL 15. Dit komt voor velen als een teleurstelling, want zij hadden op meer tijd gehoopt. Voor de meerderheid is het een bevestiging van hun mening over EA.

In het bericht over het gratis uitproberen van Plants vs. Zombies Garden Warfare werd de vraag gesteld of Electronic Arts bezig was met een charmeoffensief. Het antwoord daarop is volmondig “nee”. Bij de lancering van EA Access werd beloofd dat abonnees vijf dagen eerder toegang kregen tot bepaalde retailgames. Één van die games is Madden NFL 15. Nu blijkt dat abonnees dit spel slechts zes uur kunnen spelen. Het is niet bekend of het zoeken door menu’s en het opstellen van je team meegenomen wordt in de tijd, maar we mogen ervan uitgaan dat dit zo is. Om iets positiefs te noemen: de Access-leden krijgen wel toegang tot het volledige spel en niet slechts een klein gedeelte ervan.

Twitter

We kunnen de toegang tot bepaalde games dus zien als een nieuw soort demo, of een beperkte versie van Origin Game Time. Een groot verschil met het verleden is dat hiervoor dus nu wordt betaald. Elke maand betalen abonnees $4,99 of in één keer $29,99 voor een jaar.

EA heeft eerst verwachtingen gewekt en niet tegengesproken toen ze de volgende statement deden: “Membership in EA Access lets you experience trials of new EA games up to five days before the release date.*” Het * verwijst naar een andere pagina waar de toelichting te vinden is “If you’re an EA Access member, you can download upcoming EA games five days before the release date to play for a limited time.” Nu heeft EA ons inderdaad op deze wijze gewaarschuwd dat de speeltijd in de vijf dagen voor release beperkt is, zes uur is wel heel erg weinig.

In juli ontstond er consternatie toen gamers opeens moesten betalen voor demo’s. Toen werd er al voorspeld dat het een proef was om te kijken hoe dit aan zou slaan. Achteraf gezien waren de prijzen van juli heel laag, omdat je die demo’s zonder tijdslimiet kon spelen. Deze demo’s hadden dus wel de beperking dat je geen toegang hebt tot het volledige spel met alle toeters en bellen, maar geven je een goede indruk wat je kunt verwachten. EA heeft veel voordeel van de huidige oplossing omdat ze dus niet de beperkingen hoeven te programmeren in de demo-versies. Ze laten alleen een klokje meelopen. EA is dus goedkoper uit en de gamers betalen veel meer.

EA Access is nu alleen beschikbaar voor bezitters van een Xbox One.

Banner