The Witcher 3 bevat een kaartgame

Als je even geen zin hebt om op wilde beesten te jagen, kun je in The Witcher 3 ook 'Gwent' spelen. Dit is een ingame kaartspel met meer dan 150 kaarten. Je kunt uit vier verschillende classes kiezen om mee te spelen. De Xbox One Collector's Edition krijgt twee fysieke Gwent-decks erbij.

"Uitgevonden door de dwergen en geperfectioneerd na eeuwen het te hebben gespeeld. Gwent is een spel met een simpel begin en een complex einde. Het is geliefd onder reizigers die het spelen tijdens een lange nacht bij het kampvuur, en door elegante edelen die hun feesten levendiger willen maken," aldus het persbericht.

Na de aankondiging was er veel ophef over de twee fysieke decks voor Xbox One-gamers. Marcin Iwiński, mede-oprichter van CD Projekt Red, heeft hier op gereageerd.  "Ik begrijp dat deze extra's gewild zijn onder Witcher-fans die gamen op andere platforms. Omdat wij geen platform-exclusive DLC of andere vormen van gameplay-differentiatie bieden, zijn wij genoodzaakt om andere manieren te vinden om onze partners te ondersteunen," schrijft hij.

Waarom het nodig is? "Wij hebben de ondersteuning van onze partners nodig om onze games wereldwijd te verspreiden. Dit moet hopelijk leiden tot hogere verkoopcijfers, wat ons weer toelaat om te doen wat we de afgelopen tien jaar hebben gedaan. Dat betekent dus dat we ons geld kunnen herinvesteren in het maken van geweldige RPGs, terwijl wij onze waarden vasthouden."

Iwiński betreurt het feit dat CD Projekt Red nu wordt beschuldigd van het verraden van hun eigen waarden: "Als je vindt dat wij ons waarden laten vallen door twee Gwent-decks en een wereldkaart toe te voegen aan de Xbox One Collector's edition, dan maakt dat ons verdrietig. Maar het blijft jouw mening, dat is aan jou om te bepalen."

Hoe Gwent gespeeld wordt is nog niet bekend, maar schijnbaar lijkt het op het populaire Hearthstone.