Game lijdt onder spanningen Oekraïne-Rusland

De game Areal heeft al heel wat problemen achter de rug. De Oekraïense ontwikkelaar West Games begon een maand geleden met een Kickstarter-campagne voor hun 'spirituele opvolger' van STALKER. Deze campagne werd geteisterd door ophef en is nu dan plotseling geannuleerd.

Tijdens de campagne kwamen er berichten naar buiten dat West Games assets van de STALKER-reeks gebruikten voor hun eigen game. De ophef onder gamers zorgde ervoor dat het bedrag op Kickstarter wekenlang stilstond op 37.000 dollar. Binnen twee dagen schoot de teller echter omhoog naar 65.000 dollar, waarna Kickstarter plotseling de crowdfunding-campagne stopzette en West Games dus kan fluiten naar het geld.

De reden voor deze plotselinge stijging was een brief, geschreven door iemand die claimt Vladimir Putin te zijn. Hierin wordt, in het cyrillisch, geschreven dat Putin wil dat zijn volk games speelt in plaats van elkaar neer te schieten. Ook zal hij West Games uitnodigen op het Kremlin als hij de alfa-versie van Areal mag uitproberen. Er wordt verder gezegd dat de dochter van Putin het project heeft gesteund, niet de Russische president zelf. De populaire site VICE zette de brief online, waarna de 'pledges' op Kickstarter binnen kwamen stromen. Dat is wat West Games beweert, in ieder geval.

West Games krijgt brief van Putin

Zonder waarschuwing werd de Kickstarter stopgezet. West Games weet niet waarom, maar ze gaan ervanuit dat het komt door concurrerende Russische developers die geld willen verdienen met vervolgen of spinoffs van STALKER. Deze zouden Kickstarter, het bedrijf zelf, onder druk hebben gezet of bedreigd. Op de Kickstarter-pagina van Areal stonden zo'n zeventienduizend reacties, die volgens West Games grotendeels gevuld waren met haat. De meeste haatreacties kwamen van Russische accounts.

Veel mensen trekken het verhaal van West Games in twijfel. Wanneer Kickstarter een project stopzet is er vaak sprake van een team dat hun eigen project ondersteunt met grote geldbedragen, wat niet is toegestaan. Veel gamers zijn van mening dat Areal een grote scam is en dat West Games oplichters zijn. Ze vinden de enorme sprong in pledges verdacht en het is nog steeds onduidelijk of de echte ontwikkelaars achter STALKER ook aan Areal werken. Zij zien het dan ook als een zwak excuus om de Russen aan te wijzen en snappen niet waarom Putin geld zou stoppen in een Oekraïens bedrijf.

Op de site van Areal is ondertussen een nieuwe crowdfunding-campagne begonnen. Tegelijkertijd vindt er een heus PR-drama plaats, waarin het team van de Areal-facebook kinderachtige reacties als 'Bravo, Kindergarden!' plaatst op hun Facebook.